Naše Slavia: 127 let a 6 902 zápasů | SK Slavia Praha
Více

Naše Slavia: 127 let a 6 902 zápasů

Dnes 2. listopadu si připomínáme 127. výročí založení našeho klubu. Narozeninový ceremoniál se uskuteční před zápasem s Baníkem, který začíná v Edenu v 17 hodin. Buďte u toho!

Rodný list Slavie byl vystaven 2. listopadu 1892. Slavia je tak nejstarším českým sportovním klubem. Vůbec první oficiální fotbalový zápas hrála Slavia 25. března 1896 s AC Praha a vyhrála ho 5:0. 

Od té doby až do dnešního dne odehrála Slavia celkem 6 902 zápasů (ligových, pohárových, přátelských, mezinárodních).

Největším rekordmanem, co se týká počtu zápasů, je Vlastimil Kopecký, který odehrál 953 zápasů. Druhé místo patří Františku Veselému (920 zápasů) a třetí Jiřímu Hildebrandtovi (689 zápasů). 

Za 127 let své existence Slavia získala 19 mistrovských titulů.

Jak se slavilo datum vzniku Slavie?

Bylo 2. listopadu 1892. Pánové Čížek, Hausman, Kratochvíl i Schöbel dokázali „stvořit“ Akademický cyklistický odbor Slavie se zkratkou ACOS, který byl mezi samotnými protagonisty označován jako Malá Slavie.

Nahlédli jsme do archivu do ročenek, abychom se podívali, jak si Slavia toto datum připomínala. A zjistili jsme, že připomínky slavného data se odehrávaly ve své veřejné podobě právě na fotbalovém trávníku. Na Letné i v Edenu. Často se také souběžně připomínalo i slavné datum 28. října 1918. Tedy datum založení Československé republiky s podstatnou účastí a zásluhou osobností s členstvím právě v našem klubu. Připomeňme si tedy některé historické události zachycené na stránkách klubového tisku.

Poprvé si vedení Slavie připomínalo jubileum založení v listopadu 1902. Bilancovalo uplynulých deset let. Konstatovalo, že fotbalisté a atleti patří mezi domácí sportovní špičku. Zmiňuje se i první profesionál v dějinách klubu (cyklista Vejtruba ve službách firmy Pirelli) a slibný nástup plavců. Byl vytvořen fond údržby vlastní tribuny užívané od září 1901.

Dvacet let už se slavilo na konci roku 1912 a v kuloárech i na jaře 1913 (Slavia byla spolupořadatelem Kongresu hokejového LIHG). Vrcholem bylo vítězství fotbalistů v mistrovství Českého svazu fotbalového.

Velké oslavy připravil fotbal v roce 1923. Byla to oslava pěti let od založení republiky a třicet let sportovní činnosti SK Slavia. Klub pražských Němců DFC (náš soused na Letné) nabídl Slavii smír prohlášením, že klub se neztotožňuje s činy svých předchůdců z roku 1897, kdy unfair způsobem napadali v tisku i na veřejnosti nejoblíbenější a nejstarší český klub. Po 26 letech se tak zase hrál zápas SK Slavia – DFC, který červenobílí vyhráli 2:1.

Velkou pozornost přitáhl atletický „jubilejní mítink“, kde startovaly velké hvězdy – nejrychlejší muž světa Paddock z USA, tyčkařský světový rekordman Hoff z Norska a řada dalších. Fotbalisté ohlásili zimní zájezd do Španělska, kde vyhráli s FC Barcelonou 3:2 a s Bilbaem dokonce 9:2.

Rok 1928 byl jakýmsi předělem. Oslavy vzniku republiky (28. říjen) a založení klubu (2. listopad) se připomínaly společně a každoročně. To trvalo až do roku 1937. Například čtyřicetileté trvání Slavie bylo velmi důstojné (1933). Více než polovina sportovních odborů dosáhla pocty nejvyšší – titulu mistrů republiky. Fotbal nechyběl – vyhrál ligu. Fotbalista František Plánička (působil v klubu právě deset let) a atlet František Douda (světový rekordman ve vrhu koulí a olympijský medailista v roce 1932) obdrželi jako první klubový titul „čestný kapitán“. To vedle slavnostního jmenovacího tabla obnášelo i jednorázové ocenění těmto šampionům částkou 10 tisíc korun.

Velká sláva se odehrála i v roce 1934 – vztyčování státní vlajky, hymna, proslovy. V neděli 28. října byl odehrán ligový zápas s DFC, ale bouřlivého potlesku se dočkal u příležitosti svých padesátin čestný člen a bývalý fotbalista Slavie, prezident Edvard Beneš. Po zápase si připil se všemi vicemistry světa z Italie. Byli to Plánička, Ženíšek, Čambal, Krčil, Junek, Svoboda, Sobotka, Puč i náhradníci Kopecký s Vodičkou a dokonce i oba kluboví trenéři – současný Kálmán Konrád a i ten minulý a nejslavnější John William Madden.

V dalším roce byli slavnostně k jubileu vyznamenáni fotbaloví dorostenci. Vyhráli největší domácí pohárovou soutěž za účasti 100 klubů a navíc bez obdržené branky.

Následujících dvacet let (1938 – 1958) už „se neslavilo“. Až v roce 1958. Z „vyšších míst bylo rozhodnuto“, že Slavia i Sparta budou slavit společný rok založení – rok 1893. Komunistické orgány udělily souhlas, že internacionálové Slavie a Sparty mohou odehrát vzájemný zápas při příležitosti „oficiálního“ jubilea obou klubů: rok 1958 rovná se 65 let od založení. Duel někdejších slavných hráčů Slavie i Sparty byl vyprodán v Edenu (4:1) i na Letné (4:4).

Velké oslavy na trávníku v Edenu se konaly hlavně v létech 1968 a 1978. Měly podobu zápasů derby ligových jedenáctek, dorostenců, žáků, žen, internacionálů i umělců. Poté zájem opadl. Podle dobové ideologie ÚV KSČ totiž musely listopadovým dnům dominovat oslavy Velké říjnové socialistické revoluce. Tedy 7. listopad...

Od roku 1989 se Slavia zase „vrátila“ k datu 2. listopadu 1892. V posledních sezonách fotbal už slaví zase zejména na hřišti – na listopad totiž připadají zápasy ve skupině Ligy mistrů UEFA nebo Evropské ligy UEFA.

Mimo hřiště se velkolepé oslavy konaly v Národním divadle (120 let) a v Obecním domě (125 let). 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články