Náskok je příjemný. Do konce sezony máme pět cílů | SK Slavia Praha
Více

Náskok je příjemný. Do konce sezony máme pět cílů

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vítězství nad Zlínem o náročnosti utkání, netradičním rozestavení, vyrovnání 75 let starého rekordu v neporazitelnosti i blízkosti zisku třetího titulu v řadě.

„Byl to složitý, náročný zápas. Zlín hrál zajímavě, měl dobré individuální výkony, vstoupil do utkání lépe než my. Nechali jsme jim hodně prostoru a dostali jsme gól z penalty po sérii našich chyb. Soupeř měl dobrý pohyb a nemohli jsme se dostat do šancí, hodně nám pomohl gól Nica, zvedli jsme se. Do druhé půle jsme udělali změny, vstoupili jsme do toho lépe než v prvním poločase a dali druhý gól. Místo přidání třetí branky jsme ale začali ztrácet míče, Zlín přidal do hry vysoké hráče a zjednodušil to, my měli výškový deficit. Proto to bylo náročné až do konce zápasu. Také kvůli tomu, že šance na obou stranách nebyly využité. Zkrátka se jednalo o náročný zápas do poslední minuty, náš herní výkon nebyl moc dobrý,“ hodnotí vítězství Jindřich Trpišovský.

Dva body chybí sešívaným k jistotě zisku titulu, šanci na jejich získání budou mít už v neděli proti Bohemians. „Oproti oběma rokům zpátky je to příjemné. Jsme šest kol před koncem a máme šest pokusů na to to proměnit. Pro nás se jedná o komfortní a příjemnou situaci, logicky bychom to chtěli proměnit co nejdříve, abychom měli klid do zbytku sezony,“ přibližuje kouč Slavie.

S únavou jsme na tom o něco lépe

„Ve 34kolovém systému mít šest kol před koncem na dosah titul je skvělý počin. Poslední kroky bývají nejtěžší, to jsme si ale vybrali před dvěma roky, kdy se rozhodovalo až v nadstavbě. Na druhou stranu, ve středu hrajeme čtvrtfinále poháru proti Olomouci, kde chceme uspět, za dva týdny je pak na programu případné semifinále. Pokud se rozhodne v neděli o titulu, budeme se zase soustředit na pohár. Náskok nám dává více možností zasahovat do sestavy, hráči budou pod menším tlakem. Ti, kteří mají menší sebevědomí a šanci dostanou, nebudou pod takovým tlakem, jako jsme byli v těch minulých dvou sezonách,“ dodává trenér sešívaných.

Sešívaní stejně jako v Liberci vyměnili v sestavě několik hráčů a doplnili tak, alespoň částečně, síly na nadcházející náročný program. „Druhý poločas na to moc nevypadal, v prvním jsme až na začátek měli dobrý pohyb. V druhé půli to mohlo být trochu zapříčiněno i rozházenou sestavou, měli jsme toho ale plné zuby, někteří hráči si řekli o vystřídání. A někteří, jako třeba Zimič a Bóřa, byli na konci úplně vyčerpaní. Jsme na tom ale o něco lépe než minulý týden, máme zase den na odpočinek, snad nějaké sily nabereme,“ doufá Jindřich Trpišovský.

S návratem zraněných hráčů slávisté spěchat nebudou. „Do nedělního zápasu je naděje u Ondry Lingra, ale Simič ani Peter Olayinka k dispozici nebudou. Na přetížených místech mají zánět, mají je v péči naši fyzioterapeuti. U obou z nich je to do neděle nereálné. Simon Deli už sice trénoval, takže by mohl být na Bohemians k dispozici, neměl ale jednoduchý průběh covidu, takže uvidíme, jak to s ním bude. U Ondry Lingra se rozhodne v pátek,“ říká kouč sešívaných.

Můžeme překonat jeden z nejhodnotnějších týmových rekordů

Slavia vyrovnala díky vítezství se Zlínem československý rekord v počtu ligových zápasů bez porážky. Sešívaní neprohráli v domácí soutěži už čtyřicetkrát za sebou. „Musím říct, že jsme na to mysleli hodně. Být jeden zápas od překonání historického rekordu československého fotbalu, který je starý přes sedmdesát let, samo o sobě ukazuje, jak těžké je na něco takového dosáhnout. Jsem rád, že jsme historické maximum vyrovnali, rekordy jsou ale od toho, aby se překonávaly. Jde o to laťku stále zvyšovat, chceme Slavii dostat na první místo. Jedeme na Bohemku, která v úterý vyhrála 4:1 venku a hraje se v prostředí, které nám nevyhovuje. Máme ale jedinečnou šanci překonat jeden z nejhodnotnějších týmových rekordů, který může být,“ má jasno trenér Slavie.

Proti Zlínu nastoupili sešívaní ve stejném rozestavení jako na hřišti Liberce, se třemi obránci a dvěma útočníky. „Vychází to z personálního obsazení, které máme k dispozici. Nemáme křídelní hráče, ale naopak teď máme dost stoperů a útočníků ve formě. 3-5-2 je pro nás navíc další, záložní varianta do dalších sezon. Proti Liberci jsme to použili i z taktického důvodu, chtěli jsme mít soubojové hráče vzadu i vpředu. A protože jsme měli jen tři dny na přípravu, nechtěli jsme to proti Zlínu přebourávat," přibližuje Jindřich Trpišovský.

Cílů máme do konce sezony hodně. Koruna pro krále střelců je jeden z nich

S blížící se vidinou zisku ligového titulu vyhlíží hráči Slavie i další úspěchy. „Máme hodně cílů, nechci všechny prozrazovat, krále střelců a dalších pět cílů, které jsme si dali s týmem po zápase s Arsenalem. Napřed ale musíme zvládnout týmové příčky, pak až myslíme na individuální trofeje, jakou měl třeba minulý rok Petar. Máme nějaké koníky, uvidíme, jak se o to poperou, snad to nebudou brát na sebe a nebudou zbytečně střílet z pětatřiceti metrů,“ usmívá se trenér sešívaných.

Rozhodčí v utkání se Zlínem odvolali po konzultaci s videem hned dvě penalty ve prospěch sešívaných. „Moc si nevybavuji, že bych něco takového zažil, kór v takhle krátkém sledu. Není to nic příjemného, pokud je odvolaná penalta, pozitivní pocit jde vždy k týmu, v jehož je to prospěch. My nehráli moc dobře a ještě jsme přišli o takové dvě situace. Je štěstí, že to přišlo až v závěru poločasu, pak jsme si mohli něco říct v kabině. Nepochybně to bylo posouzené dobře, VAR je pro fotbal potřeba, sice se pořád poukazuje na chyby, ale neukáže se dvacet dalších věcí, které opravil dobře. Je to jen o tom vychytat chybky. Není ale samozřejmě nijak skvělé, když vám odvolají dvě penalty,“ říká kouč Slavie.

Všechny zápasy po návratu po zranění odchytal gólman Ondřej Kolář. „Zvažovali jsme, že by si odpočinul, hodně spolu komunikujeme. Měl tréninkový výpadek a pak šel rovnou do brány, takže je po zápasech unavený. Je to i o počasí, když je dusno, není příjemné mít masku a helmu. Bavili jsme se o tom po Liberci, proti Zlínu ale chtěl chytat, má v hlavě týmové věci. Nechceme ho přetížit, zápasová praxe je ale po tom jeho výpadku důležitá. Uvidíme, co bude v neděli, protože na Bohemce je to hodně o soubojích, při kterých nám hodně pomáhá,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Žáci a dorostenci hráli s Jabloncem, mládežníci vyrazili do zahraničí

19. 3. 2024
Důležitou výhru 2:0 si připsali kluci z U17 proti Plzni. Mladší žáci vyrazili na přátelská utkání a miniturnaje do Německa. U10 a U11 čekala pražská derby se Spartou. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Další články