Nejhezčí dárek byl míč, přiznává Oscar | SK Slavia Praha
Více

Nejhezčí dárek byl míč, přiznává Oscar

Jak vypadají Vánoce mimo Českou republiku? Zahraniční opory sešívaných vás vezmou do svých domovin. V prvním díle se o své prožitky podělí Oscar Dorley.

Víte, kde leží Libérie? V Africe, bingo, konkrétně na jejím západním pobřeží, které omývá Atlantský oceán. Zemi zle zdecimovaly dvě občanské války, pěstuje se tu ve velkém kaučuk, prezidentem je George Weah. Ano, ten George Weah, bývalý útočník AC Milán a dosud jediný africký držitel Zlatého míče.

Úředním jazykem je pak angličtina.

A 19. července 1998 se v hlavním městě Monrovii narodil Oscar Dorley, záložník Slavie a první průvodce vánočním speciálem. „Na Vánoce jsem v Česku ještě nebyl, tak nemůžu úplně srovnávat. Štědrý den ale máme v Libérii asi dost podobný, jako jste zvyklí u vás. Obvykle ho trávím s rodinou, užíváme si společné chvíle, které jsou vzácné. A když na to zbude čas, tak také s kamarády. Chodíme hrát fotbal.“

Křesťané jsou v jeho vlasti zastoupení zhruba z poloviny, domorodá náboženství tvoří 40 %, zbytek populace jsou muslimové. Vánoční tradice, kterých je v tuzemsku přehršel, Libérijci nepraktikují. Stromeček sice zdobí, ale zdaleka ne všechny rodiny.

„Je podobný tomu, který vídám v Česku. Jsou na něm ozdoby, mašle, sušené ovoce. Ale je to spíše výjimka, je to drahá záležitost, ne každá rodina si ho může dovolit. Vánoční čas se hlavně snažím využít k odpočinku. Hodně spím, koukáme se společně na filmy, chodíme na procházky. Trénování? Kdepak, k tomu se moc nedostanu," vypráví se smíchem Oscar.

Dorleyho kariéru, který se do Česka dostal oklikou přes Litvu, předznamenal už první vánoční dárek. „Byl to fotbalový míč. Byl jsem úplně maličký a dostal jsem ho od svých rodičů. Měl jsem z něj velkou radost, dodnes rád říkám, že to byl nejlepší dárek, kterým mě někdo obdaroval."

Kapr, někde řízky nebo klobása. K tomu bramborový salát. Tak nějak vypadá klasická česká štědrovečerní večere. A jak je tomu ve čtyřmilionové Libérii? „Tradiční vánoční jídlo úplně nemáme, prostě vaříme, co máme rádi. Konkrétně u nás doma maminka vždycky chystá polévku tabagi. Je v ní hodně zeleniny a rybí maso, to je v naší zemi hodně oblíbené," říká Dorley a prozradil i svou oblíbenou vánoční píseň.

„Určitě "All I Want for Christmas Is You" od Mariah Carrey,“ usmívá se.

A co si 174 centimetrů vysoký rychlík přeje do nového roku? „Abych měl dlouhý a spokojený život ve zdraví a aby se mi podařilo dosáhnout mých snů.“

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články