Nemůžu si představit lepší start | SK Slavia Praha
Více

Nemůžu si představit lepší start

Trenér Jindřich Trpišovský téměř neměl po zápase jinou možnost, než být po výhře 6:0 s výkonem svých svěřenců spokojený. „Z první akce jsme dali gól, z první standardky další. Lepší to být nemohlo. V dobrém výkonu jsme až na detaily pokračovali až do konce."

Sešívaní odstartovali ročník 2020/21 ve velkém stylu, když na hřišti Českých Budějovic porazili domácí celek vysoko 6:0. „Nemůžu si představit lepší start. Je to první zápas sezony, navíc náročné venkovní utkání. Z první akce jsme dali gól, z první standardky další. Lepší to být nemohlo. V dobrém výkonu jsme až na dobré detaily pokračovali až do konce. I přes jednoznačný výsledek musíme ale vidět kvalitu Budějovic, které nás v první půli dostávaly do těžkých situací. Domácí měli dvě, tři gólovky, které Koli pochytal. Díky tomu máme nulu. Povedený začátek nám pomohl, donutil soupeře, aby s námi hrál nahoru-dolu,“ hodnotil výkon svých svěřenců Jindřich Trpišovský.

Dobrou formu měl Standa i na jaře, teď ji zúročil

Významný podíl měl na výhře Stanislav Tecl, který do zápisu přispěl hattrickem. „Za Standu Tecla jsem obrovsky rád. Myslím si, že potvrdil formu z tréninku. Řádil takhle celý týden. Myslím, že teď je konečně v té staré formě, kterou měl před zraněním. Dobrou formu měl i vloni, ale teď ji konečně správně zúročil. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, jak hráli hráči za ním. Dostávali ho do skvělých pozic, kam si on sbíhal. Mužstvo pracovalo skvěle, je potřeba, aby se to sešlo. Minulou sezonu hrál také dobře, ale neměl takovou efektivitu. Hodně mu pomohlo, že skvěle vyřešil hned první šanci. Zachoval klid a proměnil ji stejně jako celý týden na tréninku. Je to rok a půl od nejhoršího zranění, co se vám může stát ve fotbale. Starším hráčům trvá déle, než se vrátí do původní formy. Odtáhl nás už i celé jaro, kdy to často Petar dokonal svými góly. Proti Českým Budějovicím k tomu přidal čísla i on,“ měl radost trenér.

„Teď je hierarchie útočníků daná, protože je Honza Kuchta mimo. Máme dva skvělé útočníky, s oběma počítáme na určitý průběh zápasu. Je klidně možné, že bude Petar hrát další zápas, pokud to bude jiná typologie utkání. Je pravda, že je Standa teď trochu dál i kvůli tomu, že byl Petar celý týden v karanténě. Jsem rád, že je máme oba. Chceme je pravidelně střídat, čeká nás hodně zápasů. Přirovnal bych je k tomu, když jsme tu měli Tecla se Škodou. Každý je trochu jiný a budeme potřebovat oba. Přibude nám Honza Kuchta, uvidíme, jak to bude po zranění s Mickem. Máme i Ondru Lingra, který je schopný hrát v útoku,“ vyčíslil útočné alternativy.

Standa má s Petarem skvělý vztah, je radost se na ně dívat

Ačkoliv si Petar Musa a Stanislav Tecl pozičně konkurují, osobně spolu vycházejí rozhodně nadstandardně. Důkazem může být situace ještě před neodvolanou penaltou, při které si několikrát navzájem darovali míč. „Kluci skvěle spolupracují. Standa se o Petara hodně stará. Je radost se na ně dívat, když se mu například Standa snaží něco vysvětlit ohledně napadání. Petar je obrovsky učenlivý, rychle se zlepšuje. Mají spolu skvělý vztah a situace před penaltou to jenom dokresluje,“ má radost Jindřich Trpišovský.

Hrát by si zasloužilo více hráčů

Před utkáním byl otazník nad tím, kdo nastoupí na středu obrany. Volba padla nakonec na dvojici Hovorka–Zima. „Rozhodování, kdo nastoupí na stoperu, bylo náročné. Těch variant bylo ve hře více. David Zima absolvoval celou přípravu a vypadal velmi dobře. David Hovorka a Ondra Kúdela se oba vraceli po zraněních. Vycházeli jsme z toho, jak kluci vypadali v tréninku a tréninkových zápasech. Chtěli jsme vedli Zimiče někoho, kdo hru zorganizuje. Zasloužilo by si hrát více hráčů, ale to i na jiných postech. Byla to trochu loterie, protože jsme za sebou neměli přípravné zápasy. Rozhodli jsme se podle instinktu a toho, jak vypadali v posledních dvou týdnech,“ vysvětloval svoji volbu.

Nevyloučil však, že se hned v příštím kole může stoperská dvojice měnit. „Bylo to směřované hlavně na tento zápas. Je možné, že už hned proti Příbrami uděláme změny, protože to bude trochu jiná typologie zápasu. David Zima má při volbě sestavy výhodu výšky. Sestavu příliš vysokou nemáme. On je s Lukášem Provodem teď nejvyšší. To je pro nás určitě výhoda. Rozhodovat ale bude standardně typologie zápasu, jestli se bude jednat o domácí utkání, nebo přirozeně zranění, jak tomu bylo v případě Ondry Kúdely,“ zakončil.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články