Nemysleme jen na sebe, ale i na lidi okolo nás | SK Slavia Praha
Více

Nemysleme jen na sebe, ale i na lidi okolo nás

Celý svět prochází velmi složitou dobou. V České republice je kvůli šíření koronaviru vyhlášen nouzový stav s omezeným pohybem všech lidí. V tuto chvíli musí jít fotbal logicky stranou.

A-tým Slavie v tuto chvíli společně netrénuje, hráči jsou doma se svými rodinami. O současné situaci nejen ve fotbale jsme si povídali s trenérem Slavie Jindřichem Trpišovským.

Trenére, jak vnímáte současnou situaci ve společnosti?
„Jako velice vážnou a uvědomuji si, že může být směrem do budoucna ještě vážnější. Musíme si uvědomit, že bychom měli být všichni maximálně disciplinovaní a snažit se, abychom šíření nemoci společně co možná nejdřív zastavili. Nejde ani tak o to, jestli onemocníme konkrétně třeba my, ale o to, že svým jednáním můžeme nakazit spoustu lidí v našem okolí, z nichž některé nemoc bezprostředně ohrozí na životě. To je skutečnost, kterou si někteří lidí možná ne úplně uvědomují. Tak to ale bývá. Dokud se nepříjemné věci netýkají nás osobně, nebo našeho okolí, tak je zde tendence je podceňovat. Pro starší věkovou skupinu, nebo lidi s oslabenou imunitou může být onemocnění život ohrožující. Situaci beru jako nesmírně vážnou a pokud neuděláme všichni to, co je v našich možnostech, abychom šíření nemoci omezili a zastavili, může být ještě horší. Zavedená omezení se týkají téměř každého. Lidi to omezuje jak v práci, tak v civilním životě, ale zdraví a život máme všichni jenom jedno a lidé okolo nás také. Nemysleme jenom na sebe, ale i na lidi okolo nás. Situace je dle mého mnohem vážnější, než jak ji mnoho lidí vnímá.“

Hráči jsou logicky doma se svými rodinami. Jak se v této chvíli dá vůbec trénovat individuálně?
„Tréninková příprava spočívá v současné chvíli opravdu jenom v individuální přípravě každého hráče. Už v pátek jsme rozpustili společnou přípravu a každý hráč dostává jasný rozpis, co by si měl splnit ohledně běhů různé délky a intenzity a základních silových cvičení. Tady musíme brát samozřejmě v potaz to, že nemáme přístup ke společným prostorům a veřejné posilovny jsou zavřené. Kluci mají různě omezené možnosti. Ti zodpovědnější, kteří na sobě pravidelně pracují, mají cvičební pomůcky doma. Hráči mají na každý den plán, co by měli v rámci možností odběhat a odcvičit. To je jediné, co nyní můžeme dělat. Takový bude stav minimálně do konce tohoto týdne, pak uvidíme, jak budeme postupovat dál. Situace bude ale takhle trvat pravděpodobně déle. Hráči jsou nyní doma, abychom co možná nejvíce minimalizovali šanci vzájemné nákazy.“

Máte nějaký vzkaz pro slávistické fanoušky, potažmo celou veřejnost?
„Je důležité, abychom byli disciplinovaní. Musíme myslet na své blízké, na ostatní lidi a na to, abychom to co nejdříve zvládli a měli to za sebou. Musíme ochránit to nejcennější, což jsou lidské životy. Asi nikdo teď nemá chuť na zápasy, na tréninky, na vítězství, nebo porážky. Je nejdůležitější zvládnut tohoto soupeře, který je před námi. A až tuhle bitvu zvládneme, vrátíme se zpět na stadiony a zkusíme si zlepšit náladu, vrátíme k zábavě, k tomu, co nás všechny naplňuje.“

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články