Nešťastný zápas. Na odvetu si věříme a chceme to doma urvat | SK Slavia Praha
Více

Nešťastný zápas. Na odvetu si věříme a chceme to doma urvat

Trenér Jindřich Trpišovský hodnotil po porážce na hřišti Ferencvároše nešťastné góly, neefetivitu v ofenzivě, skvělou atmosféru i vyhlídky do domácí odvety.

„Do zápasu jsme dobře vstoupili, dali do něj maximální nasazení a vše, co v nás bylo. To je samozřejmé a logické v takovém zápase, klíčové momenty ale bohužel byly v náš neprospěch. Výsledek je pro nás nelichotivý, nevyužili jsme šance, které jsme si vytvořili, soupeř naopak potrestal naše chyby a výsledek zápasu je takový, jaký je. Je to samozřejmě i trochu smolné, taková situace se stane jednou za čas. Pak byla penalta, soupeře jsme také poslali do úniku, který naštěstí nedal. Nás buďto vychytal gólman, nebo naše šance skončily na tyči. Celkově to byl dost nešťastný zápas,“ hodnotí porážku v Budapešti Jindřich Trpišovský.

Nešťastný gól. Stát by se to ale mohlo komukoliv

Ondřej Kolář inkasoval druhý smolný gól ve dvou po sobě jdoucích zápasech. „Nemyslím, že jsou ty situace podobné, v Teplicích se jednalo o chybu Ondry, kde to samozřejmě přehnal. Teď to podle mě byla spíše taková nešťastná věc, Taras odehrával míč na poslední chvíli ve skluzu, bohužel směrem na bránu, což už v tu chvíli nemohl ovlivnit. Balon pak najel na drn, kvůli kterému Kolimu přeskočil nohu. Ať by v té bráně stál kdokoliv, stalo by se něco podobného. Za mě se jedná o dvě úplně odlišné věci, pamatuji se, že se to jednou stalo Robinsonovi, asi před patnácti lety v reprezentačním zápase. Je to souhra okolností, kdy balon poskočil těsně před Ondrou. O poločase jsme spíše řešili, jak z toho zápasu něco vytěžit, Ferencváros neměl v první půli v podstatě žádnou šanci. Probírali jsme pouze personální změny,“ říká kouč Slavie.

„První gól dostal zápas do pozice, která vyhovovala domácím. Vepředu mají strašně rychlé hráče a chodí okamžitě nahoru. Panovala tady neskutečná atmosféra, to jsem snad v evropských pohárech ještě nikdy nezažil. Nebylo slyšet na pět nebo šest metrů, v druhé půli nám za obranou zůstal jeden hráč, celá střídačka křičela na obranu, ale na dvacet metrů to nebylo vůbec slyšet. Po ztrátách míče je strašně důležitá komunikace, která tady byla skutečně ztížená. Gól zápas překlopil, do té doby jsme byli lepší, lépe jsme do utkání vstoupili, měli jsme lepší pohyb. Najednou dal soupeř před poločasem gól a začal hrát hru, která mu hodně vyhovuje. Zatáhli se hlouběji a hráli jednoduše nahoru. My jsme se trochu hledali, potřebovali jsme si vytvořit tlak, soupeř byl ale v euforii, rychle nám z toho vyjížděli. První poločas nás stál hrozně sil, vyvinuli jsme obrovské úsilí, přesto jsme na jeho konci prohrávali o gól,“ mrzí trenéra sešívaných.

Fotbal se rozhoduje ve vápnech, v nich se musíme hodně zlepšit

Sešívaní nic nevzdávají věří, že v domácí odvetě překlopí nepříznivě se vyvíjející dvojzápas na svoji stranu. „Jsme v polovině a soupeř vede 2:0, ukázal, že je to skvělý tým. Loni hrál Ligu mistrů, ve které nabral spoustu zkušeností, sebevědomí a kvality. Situace je v tuhle chvíli taková, že po prvním zápase prohráváme o dvě branky s těžkým soupeřem. Na druhou stranu nás čeká domácí prostředí, máme týden na přípravu, i když nás mezitím čeká ligové utkání a soupeře ne, s tím se musíme vypořádat. Jsem přesvědčený, že když podáme skvělý výkon a poprvé po dlouhé době bude zaplněný Eden, tak se to překlopí na naši stranu. Pokud podáme takový výkon a vstoupíme do zápasu stejně, šance si vytvoříme. Pokud bychom navíc dali rychlý gól, bude to jiný zápas. Fotbal se ale rozhoduje ve vápnech, tam se musíme hodně zlepšit a zefektivnit, abychom vytvořené šance proměnili. Soupeř teď vede, musí ale ještě zvládnout odvetu u nás doma,“ ví Jindřich Trpišovský.

Slavii se v Budapešti nedařila zejména finální fáze, většina akcí končila neúspěšným obléháním domácího vápna. „V šanci je potřeba, aby se sešly dvě věci. Jednak aktivní pohyb hráčů do volného prostoru a doplnění šestnáctky, druhá kvalitní míč do dobrého prostoru s potřebnou razancí. Když se nesejdou, do šancí se nedostanete. V zápase jsme asi šestkrát dali míč gólmanovi přímo do ruky, někdy z toho byl i rychlý protiútok, což soupeři samozřejmě vyhovovalo. Možná to bylo tíhou okamžiku, na tréninku nám obdobné věci šly skvěle, na stejném stadionu se stejnými míči. Neviděl jsem to ještě na videu, někdy ale hráč s míčem neviděl nabíhající hráče, jako například Nico, který se v první půli místo toho uvolňoval přes hráče a pak zakončoval,“ přibližuje kouč sešívaných.

Ukázali jsme, že můžeme být lepší. Nezbývá než tvrdě pracovat

Podobně smolných zápasů pamatuje Jindřich Trpišovský na lavičce Slavie minimum, zklamání je ale třeba hodit za hlavu a soustředit se na nadcházející ligové utkání. „Napadá mě zápas v Beerševě, kde jsme prohráli 1:3, neproměnili spoustu šancí a dostali podobné, trochu hloupé góly. Teď už ale myslíme na Olomouc, máme dva dny na přípravu, apelujeme na hráče, někteří ještě nejsou v ideálním sezonovém stavu, proti Ferencvárosi bylo vidět, že to není běžecky tak dobré, jako v předchozích dvou zápasech. Musíme se o sebe postarat, v sobotu znova hrajeme, čeká nás regenerace, spánek, dotrénování hráčů, kteří do utkání nezasáhli. Po zklamání, které panuje, musíme opět přepnout do zápasového režimu. Tiskovkou pro mě dnešní zápas končí, soustředíme se na Olomouc a od neděle opět plně na odvetu. Budeme na to mít dva tři dny, věříme si a chceme se o postup porvat. Ukázali jsme si, že můžeme být lepší než soupeř, musíme být akorát efektivní. Musíme tvrdě pracovat a věřit, že momenty půjdou směrem k nám,“ říká trenér Slavie.

Utkání v Budapešti předčasně skončilo pro Petra Ševčíka, na zápasovou soupisku se pak kvůli zranění vůbec nedostal Michael Krmenčík. „Petr Ševčík má výron v kotníku, takže není pravděpodobné, že by zasáhl do nejbližších zápasů. Vzdávat se toho pochopitelně nechceme, ve čtvrtek pojede do nemocnice na vyšetření. Budeme se snažit udělat vše, aby mohl být na úterý připravený, jeho odchod byla další nešťastná událost, ve středu hřiště nás to strašně zasáhlo, v kádru nemáme hráče podobné typologie. Není ale moc pravděpodobné, že by odvetu stihl, uvidíme podle toho, jak velký výron je a jestli tam není nějaké poškození vazů,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články