Ngadeu: Africký pohár může vyhrát kdokoliv | SK Slavia Praha
Více

Ngadeu: Africký pohár může vyhrát kdokoliv

PRAHA/LIBREVILLE – Slávistický stoper nebo záložník Michael Ngadeu Ngadjui v následujích týdnech zažije atmosféru Poháru afrických národů, který se hraje jednou za dva roky a letos se koná v Gabonu. Tým Kamerunu už je v Libreville a v sobotu jej čeká první zápas ve skupině A proti Burkině Faso.
Kamerunci, jinak přezdívaní „Nezkrotní lvi“, dorazili do Libreville, hlavního města Gabonu, ve středu. „Začali jsme se scházet se spoluhráči na konci roku 2016, oficiální start přípravy byl 3. ledna. Přípravnou fázi jsme strávili v kamerunském hlavním městě Yaoundé a v Malabu v Rovníkové Guineji. Trénovali jsme jednou nebo dvakrát denně, spíše jsme se zaměřovali na taktické prvky a souhru. Myslím, že příprava se nám vydařila dobře,“ popisuje průběh týmového soustředění Michael Ngadeu Ngadjui.

Během přípravy odehráli Kamerunci dvě přátelská utkání, 5. ledna porazili 2:0 Kongo a 10. ledna remizovali se Zimbabwe 1:1. První zápas odehrál Michael celý, ve druhém naskočil do druhé půle. Hrál na postu defenzivního záložníka, který mu patřil i v podzimní základní sestavě Slavie. „Upřímně neřeším, jestli budu hrát na Poháru v základní sestavě, důležitější je, jak se bude dařit celému mužstvu.“

Kamerun je jedním z favoritů turnaje, v Libreville se postupně střetne 14. ledna s Burkinou Faso, 18. ledna s Guineou Bissau a 22. ledna s domácím Gabonem. „Už před několika lety se o Kamerunu mluvilo jako o favoritovi, ale tentokrát jsme opravdu mezi mužstvy, která by měla bojovat o vítězství. Je to pro nás velká zodpovědnost, abychom tyto předpoklady naplnili. Osobně jsem moc hrdý na to, že jsem v týmu. Myslím, že máme silné mužstvo, ale máme velký respekt vůči všem soupeřům, všechny týmy v naší skupině mají svou sílu, nevidím v ní jasného favorita,“ říká Michael. Náš záložník nechce uvést ani jména týmů, které mají podle něj největší šanci Pohár vyhrát. „Každý ho může získat, všichni jsou silní a dobří.“

Ngadeu popisuje prostředí, které je ve středu přivítalo. „V Libreville je skutečně přátelská atmosféra, je to typické pro Pohár afrických národů. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás takto skvěle přijali ve své zemi.“ Kamerun bude hrát na Stadionu Přátelství, který má kapacitu 35 tisíc diváků, „Lvi“ však na hřišti tohoto stadionu ještě nebyli a ani ho neviděli. „Netuším, kolik za námi přijede fanoušků, ale vím, že fotbal milují a že nás budou podporovat i na dálku,“ mluví Michael o příznivcích kamerunských barev, kteří si však většinou nemohou výlet do Gabonu dovolit z finančních důvodů.

Na turnaji bude Ngadeu pozorně sledovat tým Pobřeží slonoviny, jehož barvy bude hájit jeho parťák ze Slavie Simon Deli. „Je pro mě vždy velkým potěšením sledovat hru „Slonů“. Upřímně doufám, že uvidím Simona hrát v jejich dresu a přeji mu, ať mu Pohár vyjde.“ Michael ale těsně před startem turnaje nezapomíná ani na své slávistické spoluhráče. „Sleduji, co dělají v Číně, hlavně na sociálních sítích,“ popisuje. A blízko sebe má i něco dalšího, co mu může připomínat zemi, ve které hraje fotbal. „Jsem na pokoji s útočníkem Ndipem Tambem, který hraje na Slovensku za Spartak Trnava.“ Velice pravděpodobně ale oba hráči při vzájemných rozhovorech dávají před konverzací v češtině a slovenštině přednost francouzštině…

Zápasy ve čtyřech skupinách Poháru afrických národů se hrají od 14. do 25. ledna, čtvrtfinále 28. a 29. ledna, semifinále 1. a 2. února a finále 5. února. Pokud Kamerun a Pobřeží slonoviny postoupí ze svých skupin, mohou se vzhledem k zápasovému pavoukovi potkat nejdříve v semifinále.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články