Novou posilou Slavie je Eduardo Santos | SK Slavia Praha
Více

Novou posilou Slavie je Eduardo Santos

Do Edenu míří brazilský defenzivní univerzál Eduardo Santos. Čtyřiadvacetiletý vítěz FORTUNA:LIGY z uplynulé sezony podepsal v Edenu čtyřletý kontrakt.

Santos ligový ročník 2021/22 zahájil v Karviné, odkud se v zimě přesunul na hostování do Viktorie Plzeň. Se Slavií podepsal smlouvu do června 2026.

„Jsme moc rádi, že jsme Eduarda získali. Nejen při vzájemných zápasech, v dresu Karviné i Plzně, na nás udělal velký dojem. Hodně si slibujeme od jeho fyzických dispozic, 196 centimetrů výšky z něj dělá výborného hlavičkáře. Cenná je i jeho univerzálnost v obranné fázi, může zahrát stopera i na křídlech. Je mu 24 let, nejlepší roky má ještě před sebou. Doufáme, že ve Slavii díky servisu trenérského týmu ještě výkonnostně poroste,“ říká sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek.

„Sen se stal skutečností! Karviné a Plzni jsem moc vděčný, posunuly mě na současnou úroveň, nikdy na ně nezapomenu. Ale teď jsem ve Slavii, chci znovu zažít ten pocit, když se stanete mistrem. Ohromně se těším na novou výzvu a atmosféru v Edenu, kterou jsem doteď zažíval jen jako soupeř,“ hlásí po podpisu smlouvy Eduardo Santos.

Eduardo Gonzaga Mendes Santos s fotbalem začínal v rodné Brazílii. Z ulice na trávník se přesunul až ve třinácti letech, kdy začal oblékat dres Fluminense. Za slavný klub z Ria de Janeira ale hrál jen v mládežnických kategoriích, za A-tým nenastoupil ani jednou, zkušenosti s dospělým fotbalem tak odešel sbírat do Portugalska. Hájil barvy tehdy druholigových Real SC a Famalicaa.

Po dvou sezonách na hostování v druhé nejvyšší portugalské soutěži se 196 centimetrů vysoký obránce krátce vrátil do Brazílie.

V zimě 2020 ale zamířil do Česka, kde si ho na hostování vyhlédla Karviná. Po půl roce, ve kterém se Slezané zachránili díky nedohrané skupině o záchranu, zůstal v klubu natrvalo a v následujícím ročníku už pravidelně nastupoval v základní jedenáctce. Za 31 utkání se brazilský zadák dvakrát trefil a jistými výkony v defenzivě dopomohl Karviné na konečné 12. místo.

Jeho spoluhráčem byl v úvodu karvinského angažmá i Ondřej Lingr.

Sezonu 2021/22 začal Eduardo Santos v Karviné, v tápajícím celku vyčníval, na podzim se blýskl gólem a dvěma asistencemi. Jedna gólová přihrávka přišla při remíze 3:3 se Slavií. Na jarní část šel hostovat do Plzně, kde zprvu příliš nenastupoval, ale v závěru sezony se probojoval do základní jedenáctky.

Nastoupil do deseti zápasů a byl důležitou součástí pevné defenzivy později mistrovské Plzně, nejméně inkasujícího celku ročníku 2021/22. Vládl v obranných soubojích, se 74,20 % v nich měl nejvyšší úspěšnost v celé FORTUNA:LIZE. Nejčastěji nastupuje na pozici stopera, kde využívá své vytáhlé postavy, ale může zaskočit i na obou krajích obranné řady nebo na postu defenzivního záložníka.

V české nejvyšší soutěži má 24letý zadák na svém kontě 67 zápasů, třikrát skóroval a zaznamenal stejný počet přihrávek.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články