PŘÍBĚH ZÁPASU: Úvod kontra závěr v Teplicích | SK Slavia Praha
Více

PŘÍBĚH ZÁPASU: Úvod kontra závěr v Teplicích

PRAHA/EDEN - Přinášíme vám první díl nové rubriky "Příběh zápasu", ve které s pomocí detailních statistik analyzujeme vybrané momenty uplynulého ligového střetnutí. V souboji s Teplicemi jsme se zaměřili na rozdíl úvodních a závěrečných třiceti minut. V sekci "Zaostřeno na slávistu" se pak podíváme na výkon Marka Kodra.
„První poločas a zejména první dvacetiminutovka se nám nepovedly a rozhodly o zápase. Pak přišlo naše střídání, snažili jsme se pozměnit ráz utkání,“ hodnotil začátek zápasu s Teplicemi trenér Miroslav Beránek a na stejné notě hodnotil utkání i kapitán Jiří Bílek. „Nechytili jsme prvních třicet minut. Než jsme se dali dohromady, tak se to na nás valilo. Byli jsme připravení na ten jejich systém, trenér nás připravil dobře, ale neplnili jsme, co jsme měli,“ přiznal třicetiletý stoper.

Sešívaní v Teplicích inkasovali za prvních osmnáct minut dvakrát a náskok domácích už se jim nepodařilo dohnat. Snížení Milana Škody přišlo pozdě a výsledek 1:2 tak znamenal první prohru Slavie v probíhající sezoně. My jsme se zaměřili právě na rozdíl ve výkonu Slavie v úvodní a závěrečné půlhodině zápasu.

Nejvýrazněji asi o tlaku domácích v úvodu zápasu hovoří statistika držení míče. Ta v úvodních patnácti minutách nebyla zas až tak rozdílná (na teplických kopačkách byl míč 55 % času), největší převahu si Teplice vytvořily až ve druhé čtvrthodině utkání. To byl poměr držení míče 78 % ku 22 %. Celkem měli tepličtí v první půlhodině míč na svých kopačkách 597 sekund (tj. téměř deset minut), zatímco Slavia pouhých 299 sekund (pět minut). V držení míče jsou čísla u teplických hráčů vyšší až do 75. minuty. V poslední čtvrthodině měla převahu Slavia, a to v poměru 56 % ku 44 %.

Domácí Slavii v zápase jasně přestříleli. Celkem směrem na Hrubeše poslali v zápase 23 střel, 6 z toho letělo na branku, 11 mimo a 6 zablokovali bránící hráči. Slávisté ohrozili Grigara sedmi střelami, jen dvě z toho ale mířily na branku. Čtyři letěly mimo a jednu zablokoval obránce. Všech šest střel, které mířily na naši branku, ale stihli tepličtí hráči právě v úvodních třiceti minutách (celkem v nich pálili směrem na Hrubeše jedenáctkrát). Slávisté ve stejném časovém úseku vystřelili jen dvakrát, Grigar ale ani jednou nemusel zasahovat. Závěrečná půlhodina ale nebyla v tomto ohledu nijak výrazně lepší. Zatímco tepličtí hráči zkoušeli štěstí devětkrát (Hrubeš nemusel ani jednou zasahovat), slávisté třikrát, přičemž na branku mířila jediná střela.

Procenta přesných přihrávek rovněž hovoří o větší pohodě teplických hráčů, a to zejména mezi 15. a 30. minutou. To našlo svého adresáta celkem 82 % teplických přihrávek (72 z 88), zatímco u Slavie byla úspěšnost 47 % (20 ze 43 přihrávek). V závěru zápasu se čísla vyrovnala a vyšší úspěšnost přihrávek zaznamenali sešívaní. Mezi 60. a 75. minutou byla úspěšnost přihrávek slávistů 74 % (ku 71 % u Teplic) a v závěrečné čtvrthodině pak 77 % (ku 72 %).


Zaostřeno na slávistu: MAREK KODR

První celý zápas v SYNOT lize jako dárek k osmnáctinám

Den před dovršením svých osmnáctých narozenin odehrál stoper Marek Kodr svůj první celý zápas v naší nejvyšší soutěži. Už o týden dříve úspěšně zastoupil zraněného Martina Latku na druhý poločas zápasu s Libercem, v týdnu pak odehrál 90 minut v pohárovém utkání v Chrudimi. Výkonu obránce, který se v minulé sezoně objevil v dresu slávistické osmnáctky, devatenáctky i juniorky, si všiml i trenér Miroslav Beránek. „Tlak domácích v úvodu bych nepřičítal absenci Martina Latky. Marek Kodr patřil k našim nejlepším hráčům,“ pochválil trenér čerstvě plnoletého stopera.

FAULY spáchané/faulován 1/0
ŽLUTÉ KARTY 1

AKCE/úspěšné 86/66 77 % úspěšnost
Defenzivní akce/úspěšné 37/32
Ofenzivní akce/úspěšné 49/34
Akce na vlastní polovině 38
Akce ve středu hřiště 48
Akce na útočné polovině 0

SOUBOJE/vyhrané 16/9 56 % úspěšnost
Obranné souboje/vyhrané 13/8
Útočné souboje/vyhrané 3/1
Vzdušné souboje/vybrané 8/4

ZTRÁTY míče/vlastní polovina 4/3
Odebírání míče/úspěšné 4/2
Zachycení míče 14

NABĚHÁNO 10 265 m
Průměrná rychlost 6,66 km/h
Nejvyšší rychlost 29,2 km/h

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články