Po krátké pauze se A-tým představí proti Baníku | SK Slavia Praha
Více

Po krátké pauze se A-tým představí proti Baníku

Jen několik desítek hodin uplynulo od remízy s Viktorií Plzeň a sešívaní už vyhlížejí další těžký duel. Ve středu se od 18:00 představí na hřišti Baníku Ostrava, kde se jim zatím příliš nedařilo. Dokáží to svěřenci Jindřicha Trpišovského změnit?

„V Ostravě nás nečeká nic lehkého. Všichni víme, jak to tam chodí. Nic nám nenechají zadarmo. Nicméně si myslím, že po výkonu s Plzní máme dobrý pocit a chceme na to navázat. Jedeme tam zvítězit,“ říká v předzápasovém rozhovoru záložník Laco Takács, na kterého navazuje trenér Jindřich Trpišovský.

„Bude to náročný zápas. Baník prochází určitým vývojem pod novým trenérem. Teď vyhráli těžký zápas v Olomouci, dali tři branky a měli další šance. Navíc jedeme do prostředí, kde se nám v poslední době nedaří, dlouho jsme tam nevyhráli. Uvidíme, jak to bude vypadat. Zápasy jdou za sebou v rychlém sledu, hrajeme prakticky po dvou dnech. Bude záležet na tom. Jak týmy dokáží zregenerovat a připravit se. To bude rozhodovat a určí to vývoj zápasu. V jaké kvalitě dokáží týmy hrát a jak rychle dovedou z nohou oklepat únavu. Baník je soupeř, který je velmi dobrý v osobních soubojích, mají silné soubojové hráče. Hrají fyzický fotbal, navíc v poslední době zrychlili přechod do útoku. Je tam několik rychlostních typů směrem dopředu. Všechno jsou to navíc vyspělí hráči. Mají hodně zkušeností s mnoha starty v lize,“ říká trenér Slavie.

Změna ve hře Baníku je vidět, jsou mnohem variabilnější

Baníku se na jaře daří, a to jak výsledkově, tak i herně. V zimě tým převzal nový trenér Luboš Kozel, mimo jiné bývalý hráč Slavie. „Změna je hodně vidět, hlavně v zakládání útoku a držení míče. Pokoušejí se o větší kombinaci vzadu, zatahují do toho více hráčů. Někdy zakládají i ve třech. Dříve hrál Baník směrem dopředu mnohem jednodušeji, dávali to víc do útočníků. Teď sází na zakládaní odzadu. Otázka je, zda to tak bude i v tomto zápase proti nám, určitě se na nás budou připravovat. Řekl bych, že jejich hra je variabilnější, mají nové hráče, Reitera, Potočného, Šašinku, Kuzmanoviče a Holzera. To jsou rychlí hráči směrem nahoru,“ myslí si Kozlův protějšek Jindřich Trpišovský.

„Určitě na jejich hře zanechal stopu nový trenér, ale Ostrava se zkrátka vyznačuje tím, že to u nich nikdy není lehké, je to tam vždy válka. S tím do toho jdeme. Ale hlavně chceme přivézt tři body,“ doplňuje Laco Takács.

Slavii jednoduše v Ostravě nečeká nic jednoduchého, některé okolnosti ale přesto hrají pro sešívané. Třeba i fakt, že jsou z posledních sezon zvyklí na zápasy v rychlém časovém sledu. „Výhoda to asi je. Máme hodně široký kádr,“ myslí si Laco Takács. „Zhruba polovina kádru s tím má zkušenosti, včetně realizačního týmu. Znají to i fyzioterapeuti. Bude rozhodovat i to, jak budou zápasy vedené. Některé zkušené týmy si umí během hry odpočinout, mají velké držení míče. Pak je varianta, že se naopak zápas podaří rychle rozhodnout. Existují i týmy, to se teď stalo nám třeba v Příbrami nebo s Plzní, které hrají pořád naplno až do poslední minuty, protože musí. Takové detaily pak mohou rozhodovat v dalších zápasech. Únava se bude kumulovat. Myslím si, že na některých zápasech je vidět, že to tempo není takové. Některé rychlostní typy hráčů jsou unavenější. To se asi bude stupňovat, ten sled je hodně rychlý. Bude rozhodovat, jak tým dokáže velkým držením míče nebo dobrým výsledkem jako proti Jablonci ušetřit síly,“ doplňuje Jindřich Trpišovský a rovnou hlásí, že až na jednu výjimku je tým kompletně připravený na cestu do Ostravy.

Únava je velká, všichni jsou ale připraveni

„Kluci jsou samozřejmě hodně pomlácení, zápas s Plzní byl i podle dat hodně náročný, asi nejvíc za celé jaro. Navíc nás čeká cestování a jen dva dny volno mezi zápasy. Únava je velká. Co se týče zdravotního stavu, ale není nikdo, kdo by nemohl nastoupit. Jen u jednoho hráče se ještě rozhodujeme, protože je v tuto chvíli ještě nějaký čas do utkání a může se ledacos změnit. Všichni jsou připraveni a poslední otazník se vyřeší ve středu dopoledne,“ uvádí oblíbený trenér.

Utkáním v Ostravě se základní část ligy nezadržitelně blíží ke svému konci. Slavia má na čele náskok osmi bodů na druhou Plzeň a ví, že už ji o první místo a nejlepší výchozí pozici do nadstavby nic nepřipraví. I tak ale půjdou hráči do každého zápasu na sto procent. Ve hře totiž není nic menšího než titul. „Je to tak, s tím souhlasím. Myslím si, že jsme to tak brali i předtím. Pro nás je klíčový každý zápas a všude jsou stejně důležité tři body. Na tom se nic nemění. S takto nastavenou hlavou pokračujeme dál,“ říká Ladislav Takács a stejný názor má i jeho kouč.

„Pro nás je to stále stejné. Dohráli jsme zápas s Plzní a Tomáš Syrovátka hned v kabině říkal, že tohle je nejdůležitější, ale další zápas bude zase nejdůležitější. Je to pořád dokola. Na druhé straně už v české lize potkáváme jen kvalitní soupeře. Teď nás čeká utkání na horké půdě, kde se nám nedaří, proti týmu, který je fotbalově vyspělý a proti nám i agresivní a bojovný, navíc kvalitní na míči. Ostrava má za sebou navíc dobrý výsledek z minulého zápasu. Každé utkání teď bude těžké. Samozřejmě navíc ke konci, kdy se vám krátí doba mezi zápasy, je to ještě víc o hlavě. Pro nás je nejdůležitější, že jsme dosavadní střetnutí takto zvládli, nedostáváme branky, zápasy se nám povedly. Všechny tyto kroky pro nás fungují jako psychické vzpruhy. O to víc pak na hráče, kteří tohle ještě nezažili a jsou pod velkým psychickým tlakem. Protože každá chyba nebo nezdar může hodně napovědět. Pořád klukům říkáme, že jsou to ale hlavně zkušenosti, které teď mohou nabrat. Ti, co je nasbírali v minulém roce v nadstavbě a podobných situacích, tak to dnes zúročují, viz třeba Ondra Kúdela, Ondra Kolář nebo Vláďa Coufal a další. Někteří jsou ale v této situaci poprvé a vnímají to jinak. Je rozdíl dohrávat posledních sedm nebo osm kol a hrát podzimní část ligy,“ uvědomuje si vyhlášený stratég Jindřich Trpišovský a jedním dechem dodává, že dobře ví o síle Ostravy na domácí půdě i o faktu, že se ve Slezsku jeho svěřencům příliš nedaří.

„Všechny zápasy tam byly hodně podobné. Naopak doma se nám na ně hodně daří, i výsledkově, herně a gólově. Na Baníku je zkrátka těžké hrát pro každý tým, každý zápas tam je nepříjemný. Teď tam ale nebude ta kulisa, která je vždy skvělá. Oni hrají mnohem lépe doma, prostředí jim tam hodně pomáhá. Je to specifické, mají atletickou dráhu, to už se v Česku moc nevidí. Jsou tam jiné podmínky. Co je ale zásadní a pravdivé, je fakt, že jsme tam za poslední dobu nikdy nepodali náš optimální výkon. Je to věc, kterou máme hodně v hlavě, a na kterou teď myslíme. Chceme to změnit,“ říká Jindřich Trpišovský.

Utkání v Ostravě startuje ve středu 10. června od 18:00. Stejně jako předchozí zápasy se i tento hraje za zavřenými dveřmi. Ze souboje vám znovu přineseme obvyklý informační servis, proto nezapomínejte sledovat naše sociální sítě a YouTube kanál Slavia TV.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články