Po sezoně snů bereme Ligu mistrů jako příležitost | SK Slavia Praha
Více

Po sezoně snů bereme Ligu mistrů jako příležitost

Na tiskové konferenci u příležitosti zahájení letní přípravy před sezonou 2019/20 nechyběl ani předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

O MINULÉ SEZONĚ

„Loňský ročník 2018/19 byl pro mě sezonou snů. Jsem rád, že úspěchům A-týmu mužů a žen sekundovaly také mládežnické týmy. Jsem velmi rád, že naše jednotlivé mládežnické výběry končily na prvních, nejhůře druhých místech svých tabulek. Samozřejmě si také mimořádně vážím a bylo pro mě skvělou zprávou vítězství naší U16 na velmi silně obsazeném turnaji, na kterém mimo jiné slávisté porazili našeho rivala Spartu, Atlético Madrid a ve finále francouzské PSG. Je to pro nás skvělá zpráva. Klub roste ve všech směrech. Není to pouze o úspěších A-týmu, ale o komplexním rozvoji celého klubu a mám z toho velkou radost,“ zahájil Jaroslav Tvrdík tiskovou konferenci vzpomínkou na uplynulou úspěšnou sezonu.

SPORTOVNÍ CÍLE

Následoval vytyčením sportovních cílů pro následující ročník. „Pro nás je jednoznačným cílem v letošním roce, na který se chceme soustředit, 4. předkolo Ligy mistrů. Chceme dokončit celý fantastický letošní rok a postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. To je náš cíl, tomu jsme podřídili veškeré naše úsilí. Je jednoznačné, že jsme měli v uplynulé sezoně skvělý tým. Nemá příliš smysl rekapitulovat, s kým se nám podařilo v jednotlivých předkolech vypořádat. Pro nás vcelku logicky nebylo cílem posílit tým, ale primárně ho udržet pohromadě. Nechtěli jsme dopustit rozprodej týmu, chtěli jsme jej udržet pohromadě. Jeho velkou výhodou je, že se hráči znají, jsou sehraní a panuje mezi nimi skvělá atmosféra. Největším posílením týmu je tak udržení základní jedenáctky, a hlavně udržení nejenom nejlepšího hráče Slavie, ale i celé české ligy – Tomáše Součka.“ 

NOVÁ SMLOUVA PRO TOMÁŠE SOUČKA

„Mám radost z toho, že se nám s ním před vašimi zraky podaří uzavřít novou pětiletou smlouvu. Smlouvu, jejíž výstupní doložka bude činit 15 milionu eur. Dali jsme si za cíl tohoto hráče nepustit za méně než 10 milionu eur a dostali jsme dvě nabídky za 12 milionu eur, přičemž oba kluby s námi byly ochotny vyjednávat o částce v hodnotě nové výstupní doložky. Chtěl bych dodat, že tato doložka pro aktuální přestupové období neplatí. Platí až od podzimu. Věřím tak, že nám Tomáš na podzim pomůže dostat se do Ligy mistrů a naplnit sen klubu i všech našich fanoušků. Chápu, že zde už může být diskuse o tom, jestli je pro nás jako klub tato částka malá nebo velká. Když se ale vždy ohlédnu zpět, tak si vzpomenu, že jsem si nechal udělat porovnání. Poslední dva roky dostávám dobré rady, že mám prodat Tomáše Součka. V době, kdy měl hodnotu 1,2 milionu eur, přišla první nabídka. Všichni mi radili prodej, nepřesvědčili mě. Když Tomášova hodnota na Transfermarktu činila 2 miliony eur, dostali jsme nabídku 6 milionu eur. Opět jsme udělali strašně dobře, že jsme ho neprodali. V současné době jsme si dali za cíl 10 milionu eur a už máme vyšší nabídky. Já věřím tomu, že se to klubu i hráči nadále vyplatí. Já jsem rád, že si můžeme dovolit s podporou našich majitelů soustředit se na sportovní cíle. Vím, že je to v českých podmínkách neobvyklé," přiblížil přestupový boj o podpis Tomáše Součka

„Věřím tomu, že do Edenu můžeme na podzim dostat Ligu mistrů a věřím tomu, že se v ní Tomáš předvede stejně dobře, jako se předvádí v kvalifikaci ME. Věřím tomu, že může odejít z klubu ještě někdy za více peněz a za lepší příležitostí, než se nyní nabízela. Chci Tomášovi poděkovat, že klubu dává takovou prioritu. Nebudu se tajit tím, že pro Tomáše už vyrábíme plachtu na stěny Edenu. Tím, že už dvakrát upřednostnil Slavii před zahraničním angažmá, věřím, že se zapsal u fanoušků do historie klubu. Bude lídrem a tahounem A-týmu v roli kapitána a jsem přesvědčen o tom, že nám bude dělat alespoň na podzim všem mimořádnou radost,“ ocenil loajalitu nejlepšího hráče ligy za uplynulou sezonu.

„Máme spolu skvělé mimosmluvní vztahy, není pro mě důležité to, co máme ve smlouvách. Vždy jsme spolu dělali vzájemné dohody tak, že jsme se nejdříve domluvili a až potom jsme přešli k psaní papírů. Slovo a podaná ruka pro nás vždy byly více než dokument. Já nevylučuji, že se v budoucnu naskytne nabídka, která se neodmítá a Tomáš za mnou přijde s prosbou, abychom ho nechali jít. Já potom půjdu před klub a jeho fanoušky a budu vysvětlovat, proč to děláme. Jsem rád, že to není tento případ a doufám, že nám Tomáš pomůže k tomu, aby zde nebyla k slyšení znělka Ligy mistrů jenom jednou při kvalifikaci, ale abychom ji slýchali celý podzim,“ vyřkl přání kvalifikace do skupinové části Ligy mistrů.

UDRŽENÍ KÁDRU

Jedním z hlavních cílů letošního přestupového okna bylo dle Jaroslava Tvrdíka udržení stávajícího kádru. „Jsem rád, že mohu říct, že se nám základní jedenáctku zatím daří téměř celou držet pohromadě. Máme jenom jeden případ, který je otevřený, kdy jeden evropský klub aktivoval výstupní doložku Michaela Ngadeua. V dané chvíli nelze říct, že hráč a klub jsou dohodnuti, ale jednají. My respektujeme to, že je nyní Michael na Africkém poháru národů a nechceme na něj tlačit,“ poodhalil současnou situaci kapitána Kamerunu.

POSILY

„Logickým vyústěním je příchod jedné z posil, a to Davida Hovorky, který je dle mého přesvědčení mimo trojici hlavních klubů v lize nejlepším hráčem na své pozici. Jak sportovní ředitel, tak trenér, si jeho příchod k nám velice přáli. Jsem rád, že do klubu přichází z hlediska konkurence, ale i z hlediska budoucnosti. Kádr je sice silný, ale musí mít zdravou budoucnost. Určitě je před námi doba, kdy jednotlivé hráče budeme postupem času uvolňovat. Chceme, aby hráči viděli, že příchod do Slavie představuje možnost v budoucnu hrát v západních ligách,“ představil první z celkově tří slávistických posil. 

„Příchod Tomáše Holeše je zvýšením konkurence v klubu. Je to vynikající hráč. Já si ho bohužel tedy živě pamatuji z našeho zápasu s Jabloncem. Musím ocenit, že hrál naplno, dal fantastický gól. Když jsme spolu hovořili, tak jsem mu říkal, že moje očekávání směrem k němu jsou v každém zápase stejná. Výzva před ním je velká. Jednání s Jabloncem byla tentokrát mimořádně komplikovaná. Miroslav Pelta je vynikající obchodník. Hádali jsme se do krve o každé procento, o každou korunu. V rámci těchto transferů jsme udělali komplexnější dohodu ohledně hostování našich hráčů u něj. Nejvýznamnějším je pro nás hostování Jana Matouška. Já bych si samozřejmě především jako fanoušek, nejen jako předseda klubu, přál, aby za nás Maty hrál, ale v dané chvíli je potřeba říct, že se nám nejen vrátí Stanislav Tecl, ale také přichází další posila – Júsuf Hilál.“

Bahrajnský útočník přestoupil k sešívaným už v zimě, jaro ale strávil na hostování v Bohemians. „K Júsufovi máme velká očekávání. Máme také Milana Škodu a myslím si, že Matyho čas ještě nenadešel a že mu prospěje hrát v klubu, který si zkusí evropské poháry. Máme smluvní dohodu, že musí nastupovat ve velkém procentu zápasů. Už za půl roku může být tady na Slavii, to záleží na něm. Součástí dohod jsou i další hostování. Jedná se o Jana Sýkoru a Jakuba Jugase,“ prozradil nejbližší kroky několika slávistických hráčů.

EKONOMICKÉ CÍLE

Klubu se podařilo dle předsedy představenstva přivést všechny klíčové posily, které sportovní úsek požadoval. „Od vedení klubu mělo sportovní vedení a trenér takovou podporu, jakou definovali. Dostali hráče, o které stáli. Máme špičkový tým. Ostatně podle Transfermarktu máme i v případě posil našich konkurentů v lize stále nejhodnotnější tým. A to úplně pomíjím to, že jednotlivé hodnoty neodráží výši nabídek, které nám přišly. Věřím, že jsme konkurenceschopní. Chceme se soustředit v srpnu na Ligu mistrů. Chceme obhájit mistrovský titul. To jsou naše sportovní cíle. Máme pro letošní sezonu ale i cíl ekonomický. Daří se nám stále snižovat ztrátu klubu. Končí etapa investování do hráčů a do klubu jako takového. Věřím tomu, že dřív nebo později se nastartuje motor příjmů, ať už z evropských pohárů, nebo prodejem hráčů. Cílem pro příští rok je skončit v černých číslech. Není to rozhodně tak, že majitelé odchází od klubu, nebo by nám nedávali podporu, jakou chceme. Já jsem naopak rád, že zde minulý týden bylo celé nejvyšší vedení CITIC Group. Ekonomika klubu je také jedním z parametrů budování klubu, který jsme si vytkli,“ zdůraznil vedle sportovních cílů i důležitost ekonomických úspěchů.

KAMPAŇ SUPERSLAVIA

Na závěr tiskové konference Jaroslav Tvrdík poodhalil připravovanou kampaň pro letošní sezonu. „Smyslem všeho, co v klubu děláme, je rozdávat radost naším fanouškům a podporovatelům. Bez nich by to nešlo. Stejně jako jsme byli pyšní na výsledky našich týmů, tak jsme byli pyšní i na fandění našich fanoušků. Chtěl bych hluboce poděkovat všem, co nás podporovali. Rád bych si přál, abychom letos překročili průměrnou návštěvnost 15 tisíc. Letos tedy kampaní zacílíme trošku netradičně. Po kampani „Spolu jsme silnější“ a „Spolu píšeme historii“ chceme kampaň graficky zacílit jinak. „Spolu jsme SUPERSLAVIA" je inspirována zřejmě nejúspěšnějšími filmovými sériemi současnosti. Jsou to superhrdinové od Marvela. Chceme na Slavii přivést nové diváky. Chceme, aby byla Slavia nejen historická, ale i moderní, a proto cílíme zejména na mladé. Kampaň odstartuje na začátku července,“ zakončil.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články