Po takovém výkonu jsme měli navýšit náskok | SK Slavia Praha
Více

Po takovém výkonu jsme měli navýšit náskok

Sešívaní si v možná nejdůležitějším utkání jara připsali proti Viktorii Plzeň bod za remízu 0:0. Utkání hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

„Myslím, že to byl kvalitní zápas. Po dlouhé době musím říct, že byl souboj prvního s druhým týmem zase o fotbale. Byla tam spousta kombinačních akcí, oba týmy se snažily hrát maximálně konstruktivně. Odzadu tam bylo spoustu zajímavých situací. Z mého úhlu pohledu to byl dobrý zápas. Bohužel, obešel se bez toho nejdůležitějšího, a to jsou branky. Trochu nás mrzí, že ačkoliv byl výkon z naší strany velice dobrý, nedotáhli jsme některé věci do gólu. Na druhou stranu Plzeň potvrdila svoji kvalitu z minulých zápasů, byl to dobrý soupeř. I proto si vážím toho, jak jsme to odehráli a do kolika možností jsme se dostali. Kdybychom měli více klidu, mohli jsme jednu z těch situací vyřešit a zápas překlopit na svoji stranu. Celkově jsem rád, jak zápas proběhl. Musím říct, že za mě byli skvělí rozhodčí, přispěli ke kvalitě zápasu. Nebyla snad jediná sporná situace. Přispěly k tomu oba týmy, také mokrý terén. Škoda, že tu nemohli být diváci, výkony by byly ještě lepší. Z naší strany jsou tam pozitiva, ale samozřejmě nás mrzí, že jsme nevyhráli. Po takovém výkonu jsme mohli náskok navýšit,“ ví trenér sešívaných.

Na výkonu Slavie viděl Jindřich Trpišovský velká pozitiva. Soupeře ale pochválil. „I Plzeň měla nebezpečné situace, jednou s Čermákem, potom Beauguelem. Měli tam i jedno přečíslení v první půli. V posledních vteřinách měli standardku. I takový zápas se dá prohrát. Z mého pohledu jsem maximálně spokojený s tím, jak jsme ten zápas odehráli. Proto je škoda, že jsme nevyhráli. Fotbal se hraje na góly a myslím, že my jsme k němu měli blíž. Byli jsme nebezpečnější. Pozitivní je, že máme lepší vzájemný zápas. Na druhou stranu cítíme, že kromě vstřelené branky našemu výkonu moc nechybělo. Takový zápas jsme mohli dovést k vítězství.“

„Na Plzeň jsme si něco připravili pro první poločas, bylo to netradiční, ale myslím, že na to o poločase dobře zareagovali. Prvních deset minut druhé půle nám trochu času zabralo se přeskupit a zareagovat na tu jejich jinou rozehrávku. To je první věc. Za druhé nám tam hned po půli, byť jsme si to říkali, uteklo pár míčů, které jsme zbytečně vyhodili. Získali jsme je a první přihrávkou odevzdali. Plzeň se díky tomu dostala do jakéhosi tlaku a místy byla i lepší. V hlavách hráčů se pak objevilo to, že všichni hráči měli spoustu defenzivních úkolů a báli se, aby někde nebyli pozdě. Opticky jsme se zatahovali a nechtěli udělat chybu. Pro nás bylo v utkání zásadní neinkasovat. Myslím si, že až to uvidím na videu, třeba tu situaci, kdy to Lukáš Masopust dával přes malé vápno. Na ty jsme chtěli čekat. Škoda, že jsme to nedohráli,“ uznal Jindřich Trpišovský, který nešel pro pochvalná slova o Plzni daleko.

„Už jsem o tom mluvil, nejsou to komplimenty, ale realita. Plzeň hraje momentálně skvěle, my to všichni vidíme. A jejich výkony po koronavirové pauze byly skvělé. Hráli dominantně. Na druhou stranu jsme si říkali, že ta největší prověrka pro ně přijde tady. My je dostaneme do situací, ve kterých v minulých zápasech nebyli. Mně to ukázalo to, že jde o špičkové týmy se skvělými hráči. Jsou na utkání dobře připravení. V takových utkáních rozhodují detaily, i to, jestli jde míč o pět centimetrů vedle. Třeba Standa Tecl tam měl ze začátku ten skluz. Tam třeba právě těch pět centimetrů chybělo. Ukázalo se, že jsme oba skvělé a velké týmy. Rozhodují detaily a individuální výkony hráčů,“ uvedl trenér.

„Narazily na sebe dva týmy se skvělými hráči. Každý trenér v lize po svých svěřencích něco chce, ale pak jsou to oni, kdo na hřišti rozhoduje svojí kvalitou. My jsme si na ně věřili, i když jsme měli respekt před jejich hrou a výsledky. I teď ji ukázali. Mysleli jsme si ale, že náš styl na ně bude sedět, že se jim minimálně dokážeme vyrovnat, což kluci ukázali. Myslím si, že pro nás je to o to cennější vzhledem k tomu, o kolik hráčů jsme během zimy přišli a stejně jsme dokázali navázat a možná i předčit některé výkony z podzimu. To je pro nás moc důležité, dokázat si, že i po odchodu Hušbauera, Škody, Stocha nebo Součka a do toho počítám i zranění Petera Olayinky nebo Davida Hovorky, dokážeme hrát v takové kvalitě, jako proti Plzni,“ těšilo vyhlášeného stratéga po remíze.

Jindřicha Trpišovského pak mimo fotbal potěšila i účast příznivců sešívaných na utkání, kteří čekali před stadionem. „Fanoušky jsme slyšeli. Samozřejmě já spíš na začátku toho utkání. Já se totiž pak vnořím do takového svého světa a moc nevnímám. Nicméně kluci jim šli po zápase ven poděkovat. Pro nás je to skvělé, cítíme, že jsou ti lidé s námi. Říkáme to i hráčům, že sice na tribuně nikdo není, ale doma u obrazovek jsou desetitisíce fanoušků a podporují nás stejně, jako by to dělali tady. To musíme mít v hlavě. Je hrozně příjemné vidět, jak lidé fandí, i když na to vlastně ani nevidí. Dali přednost tomu být tu s námi, mohli se přitom dívat doma na televizi. Každý takový aspekt je určitým dílem do mozaiky toho, co ten náš nově budovaný tým potřebuje. Je to fakt, že spolu jsme silnější. Ve středu přijela do Příbrami skupina lidí, která strávila zápas za zábradlím, ani neviděli na fotbal. Tím dokazují, jak silný vztah mají k našemu klubu,“ řekl uznale a následně dodal, že na výsledku se podepsala i tvrdá práce realizačního týmu.

„Pro mě jsou nejlepší hráči zápasu náš medical tým, fyzioterapeuti a maséři. Oni nás udrželi v tomto stavu. Ondra Kúdela před zápasem nedotrénoval, Vláďa Coufal to měl podobné. Dali nám dohromady i Ševčíka a Holeše, u kterých nebylo jasné, zda vůbec nastoupí. To byl nejvýraznější příspěvek. Oni dali dohromady hráče, kteří by normálně nastoupit nemohli. Pro nás to byla zásadní věc. To, že byli ti jmenovaní na hřišti, nám umožnilo hrát tak, jak jsme chtěli. Naše strategie byla tentokrát extrémně náročná, co se týče defenzivy a určité součinnosti, kterou nechci vzhledem k dalším zápasům příliš rozebírat. Ty úkoly byly velmi složité. Strávili jsme spoustu času přípravou na tohle utkání a není jednoduché pak přehazovat role. Úkolů bylo moc, a i proto jsme do toho nechtěli tolik sahat. To souvisí i se střídáním. Chtěli jsme se tam nechat, dokud budou mít sílu a kvalitu, abychom nenarušili systém. Navíc oni hráli tak dobře, že jsme prakticky čekali jen na to, až Standa Tecl nebo Lukáš Masopust se dostanou do stavu, kdy jim kondiční složka nedovolí hrát tak, jak normálně. Chtěl bych také říct, že jsem rád, že lidé pokřiky podpoří Petara, i když není na hřišti, je to pro něj super, ale druhou stranu si myslím, že to není fér vůči Standovi. Už jen za tu kupu práce, kterou pro Slavii odvede a za to, jak hraje. On je pro nás neskutečně důležitý hráč. Takže jsme rádi, že naše hráče podpoří, ale je třeba jim tu podporu dát, když jsou na hřišti. Mrzí mě to vůči Standovi, který byl vlastně motorem našich útočných akcí, to musel každý vidět, Hejda se na něm vyfauloval, jeho práce je skvělá. Momentálně si neumíme představit, že bychom bez něj dokázali takový těžký zápas hrát. Pak samozřejmě přijde jiná typologie zápasu, kdy třeba budeme mít spoustu tlaku ve vápně a převahu. To pak bude prostor pro jiné hráče. Proti Plzni jednoduše nebyl důvod střídat. Hráči prakticky do té 80. minuty plnili vše, co jsme chtěli. Chtěli jsme střídat jen pokud by někdo nehrál dobře, nebo by nebyl schopen plnit zadané úkoly s ohledem na svůj fyzický stav.“

„Ještě navážu. Postihlo nás hrozně moc odchodů v defenzivně. Odešel Michael Ngadeu a Simon Deli, zranil se nám David Hovorka a v zimě ním odešel Tomáš Souček. To byly obrovitánské zásahy do mužstva. Možná si to teď ani neuvědomujeme, ale i přes tyhle odchody dokážeme nadále pokračovat v kvalitní defenzivní činnosti. Dostali jsme jen osm branek, musím pogratulovat i Ondrovi k další nule. Udělal historický milník, překonal historicky všechny brankáře, udělal 20 nul ve 28 zápasech, to je neuvěřitelné. Svědčí to o jeho kvalitě, o týmové práci a o organizaci hry. Myslím, že to trochu zapadlo, ale kluci i bez těch bývalých opor dokáží vzadu hrát skvěle. David Zima odehrál svůj šestý ligový zápas za Slavii. Tomáš Holeš hraje na jiném postu. Změn je tam hodně. Je to něco, na čem si teď zakládáme a čemu se věnujeme. Protože třeba Plzeň má trochu výhodu, proti nám nastoupilo mužstvo, kde spolu někteří hráči působí třeba osm sezon. Abych se ale vrátil k tomu hlavnímu, organizace hry je pro nás nesmírně důležitá. A obdivuji kluky, jak k tomu přistupují a taky jak rychle zapadli. Pro nás je to nejdůležitější, protože nám někdy třeba krok nebo dva v defenzivě i ofenzivě chybí a je to asi otázka právě té souhry. Jde si třeba všimnout, jak si na sebe začíná zvykat Standa Tecl a Nico Stanciu. Každý zápas je to lepší a lepší. Potřebujete si na sebe navzájem zvyknout. Ve vápně nám občas chybí ta hra poslepu. Toho hráče ani nevidíte, a stejně mu to tam dáte a ulehčíte tím situaci. Pro nás je to ale složitější v defenzivě, kde je to o komunikaci mezi hráči a o jejich součinnosti. Je to věc, o kterou se opíráme a kterou vtloukáme do hráčů. Jsem rád, že to kluci zvládají takto za chodu," uzavřel Jindřich Trpišovský. 

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články