Pomohl nám aktivní vstup do zápasu a rychlý gól | SK Slavia Praha
Více

Pomohl nám aktivní vstup do zápasu a rychlý gól

Proč Slavia uspěla proti Plzni? „Herní aktivita, výkon Kúdely a fantastická frenetická atmosféra na stadionu,“ vyjmenovává trenér Jindřich Trpišovský.

Slávisté natáhli domácí sérii výher nad Plzní na páté utkání v řadě. „Pomohl nám aktivní vstup do zápasu a rychlý gól. První půli jsme odehráli aktivně, v pohybu, získávali vysoko míče, měli jsme hru pod kontrolou, byli opticky všude včas a nepustili Plzeň do kombinace. Bylo to hodně náročné, ale vyplatilo se. Dostali jsme do hry i tribuny a z toho rezultovaly ty situace a druhý gól,“ popisoval trenér Jindřich Trpišovský průběh utkání.

„Chtěli jsme být na míči, Plzeň je na něm silná a stálo by nás to hodně sil. Měli jsme pak převahu o hráče. Ve druhém poločase jsme ale hráli až moc na jistotu, myslel jsem, že budeme nebezpečnější. Nechtěli jsme pustit Krmenčíka do brejku, pokračovali jsme v aktivním výkonu a korunovali jsme ho dvěma brankami. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Kúdely, který do toho šel rovnýma nohama a navázal na svůj výkon v Teplicích. Podruhé nám vytrhl v těžké situaci trn z paty,“ chválil střídajícího stopera trenér.

A chválil také kulisu zaplněného stadionu. „Atmosféra byla až mrazivá, bylo to skvělé,“ usmíval se trenér. A vyjmenovával klíčové faktory, proč Slavia uspěla: „Herní aktivita, výkon Kúdely a fantastická frenetická atmosféra na stadionu.“

Ondřej Kúdela naskočil v 11. minutě po zranění Simona Deliho, který utkání zahajoval. „Riziko to bylo velké, protože Simon trénoval naplno až ve čtvrtek, ale chtěli jsme ho tam dát kvůli Krmenčíkovi, který sbíhá do levé poloviny obrany. Do té doby se připravoval Kúdela, ale když Simon řekl, že je zdravý, byla to lepší varianta než ho mít na lavici. Bohužel to nevydržel. Sono bylo čisté, ale jsou to svalové věci a v tréninku nikdy nejdete do takového zatížení,“ mrzelo trenéra obnovené zranění stopera červenobílých.

„Simon celé léto odtrénoval komplet přípravu a do prvního zranění fungoval. Stará se o sebe, dělá maximum stejně jako doktoři. Má vleklé potíže, možná i genetického rázu. Ideálně by neměl hrát tři zápasy v týdnu, pokud to půjde. I pro něj je to nepříjemné, že vypadává,“ dodal kouč Slavie.

Do sestavy se vrátil i uzdravený Zmrhal. „Bylo to jedno z velkých témat v týdnu, Zmrhal byl od pondělí v tréninku, takže rozhodly taktické důvody. Plzeň hodně rotuje hráče třeba Řezníka s Petrželou, je to náročné na přebírání, Alex z toho ještě trochu vypadává. Jsme s ním velmi spokojeni do ofenzivy, do defenzivy občas později sepne. Jarda takové zápasy umí hrát a úkoly zná líp,“ vysvětloval.

Jak prožíval penalty? „Prožíval jsem to špatně, spoustu jsme jich tu nedali. Minule ji proti Plzni nedal Stoch, představa, že bychom nedali tu druhou, to bych šel snad kopat já nebo trenér gólmanů... Vůbec mi nebylo dobře. Nemám penalty rád, proti nám vůbec, ani naše, jsou to nervy. Hráči si z nich pak odnesou šrám, když je nedají,“ dodává.

Odkládal i radost po vstřelených gólech. „Zvykl jsem si počkat, co bude. Nikdy nevíte, co se najde na videu. Do poslední chvíle čekáte na verdikt. Něco se řeší, objeví se něco jiného. Komunikuji raději se čtvrtým rozhodčím, jestli se to projednává. Máme nejhorší výhled, takže máme kvůli herním věcem i jednoho člověka na tribuně,“ prozradil.

Trenér hostí si stěžoval na skandování tribun. „Jsem koncentrovaný tak, že některé věci nevnímám, vnímám jen ten rachot. Já si stěžovat nemůžu, nás hnali, atmosféra byla skvělá. Zaplať pánbůh za každého, kdo přijde. Musíme o každého z nich bojovat. Jsem rád, že chodí a fandí, i když vše má svá pravidla. Fandit by se mělo slušně, když přijedeme ven, taky toho slyšíme hodně. My nejsme od toho, abychom chodili něco umravňovat, taky na nás pískají, když hrajeme špatně, mají na to právo,“ přidal svůj názor Jindřich Trpišovský.

Co si z utkání odnesl? „Naznačilo to, že když budeme na sebe nároční a budeme plnit všechny úkoly, můžeme být úspěšní. Cesta vede přes náročnost na hřišti. Je to malé vítězství ve strašně dlouhé válce, která nás čeká. Plzeň má skvělé mužstvo. Jsou to evropské zápasy, furt chtějí hrát, není to překopávaná, výsledek se nerodil jednoduše. Maximální důraz a obětavost a současně udržet emoce na uzdě. To náš tým dokázal. K některým situacím donutili soupeře náběhy a aktivní hrou. Čím aktivnější, tím víc zaměstnáte soupeře. Velké zápasy rozhoduje i mentální stránka,“ váží si výhry trenér.

Výsledek zápasu podle něj na průběh soutěže vliv mít nebude. „Vliv nebude nijak zásadní, je odehraných sedm kol, my získali jen tři body. Je důležité, že nám Plzeň nedoskočila. Hraje se ještě hodně zápasů,“ říká trenér Trpišovský.

Jak je na tom před reprezentační přestávkou marodka? „Hráči, kteří vypadli, udělali pokrok. Muris Mušanovič už se zapojil do tréninku, dva týdny trénuje s mužstvem a pak se možná zapojí za juniorku. Třetí kolo po repre pauze se zapojí možná Hromada, pak Olayinka a Jugas. Micka van Burena počítám až od ledna. Ještě chceme reagovat příchodem nějakých hráčů, program bude hodně náročný. Možná přivedeme ještě jednoho do ofenzivy. Na pozici středopolařů chceme doplnit nějakého hráče, je tam Souček, Hušbauer, Valenta, Hromada bude ještě měsíc chybět. Myslím, že nás jeden hráč v pondělí doplní,“ naznačil.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články