Poslední rozloučení s Milošem Nesvadbou | SK Slavia Praha
Více

Poslední rozloučení s Milošem Nesvadbou

Poslední rozloučení s umělcem Milošem Nesvadbou se uskuteční ve čtvrtek 6. srpna v 11 hodin v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Velký příznivec červenobílých barev zemřel ve středu 22. července ve věku 95 let.

„Nelze si nevybavit toho renesančního umělce a pána, co stál v první řadě těch, co doslova zachránili slávistický fotbal, ač se do první řady a „světel ramp“ sám netlačil. To byl Miloš Nesvadba. V daném roce 1964 člen činohry Národního divadla a plný sil podílet se na renesanci červenobílých barev.

Už ty „dobročinné večery“ v Lucerně končící hluboko po půlnoci. Činohra a opera „Zlaté kapličky“ tu měly nezapomenutelné zastoupení. Matadoři Jan Pivec, Ladislav Pešek, Eduard Haken, Martin Růžek, ale i on a „mladíci“ Jaroslav Mareš a Luděk Munzar (co je vzal s sebou). Už tehdy byl respektovaným „kreslířem“ a po dohodě s Otou Maškem připravil i první velký plakát na úvodní ryze Slávistický karneval. Uspěl a byl žádán o totéž ještě řadu příštích let.

Je až s podivem, jak rozličné postavy a žánry se dokázaly shodnout na dramaturgii těch prvních plesů. Z mužů pera Janové Procházka a Otčenášek, Bohumil Hrabal nebo Pavel Kohout. Muzikanti Karel Krautgartner i Jaromír Vomáčka, satirici J. R. Pick i Milan Neděla, konferenciér doktor Jan Pixa... A právě Miloš Nesvadba patřil k čelným mužům. Pro předsedajícího Martina Růžka byl dokonce „pravou rukou“ při výběru a skladbě čísel a účinkujících. Národ slávistů to tehdy spojovalo a nedal na každoroční akci dopustit. Miloš měl energii i dál. Věnoval se nejen „dozdobení“ vánočních Zpravodajů, ale navrhoval i slávistické motivy na všemožné suvenýry, dokonce i kuchařské zástěry. A nikdy si nevzal byť jedinou korunu honoráře, vše šlo na „oltář Slavie“ (máme-li použít slova jeho samotného).

A Miloš Nesvadba na hřišti? Na starých snímcích ho najdeme v našem dresu celých patnáct let (od roku 1964 do roku 1979). Postavil se doprostřed zálohy, hned za vnitřní trio útočníků Standa Procházka – Karel Effa – Milan Chladil. Vedle něho elegantní Sváťa Matyáš. Po lajně běhal „strýček“ Antonín Jedlička a za ním „na beku“ prý „dlouhý a široký“, tedy Honza Skopeček a Milan Neděla. Brankáře jsme mívali rozmanité. A ten v jeho éře poslední – Rudla Jelínek – byl asi tím nejlepším.

Místo tečky zbývá jen smeknout za to, co pro náš klub a jeho fotbal Miloš Nesvadba za svého života stačil zvládnout a ochotně se na všem podílet.“

Na Miloše Nesvadbu zavzpomínal spolupracovník Slavia Museum Vladimír Zápotocký.

Aktuálně

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

Další články