Postup je vrchol veškeré práce ve Slavii | SK Slavia Praha
Více

Postup je vrchol veškeré práce ve Slavii

Sešívaní zvítězili v odvetě play-off Ligy mistrů nad rumunskou Kluží 1:0 a podruhé v historii postoupili do základní skupiny soutěže. „Jsme šťastní, že jsme Slavii znovu dostali do Ligy mistrů a máme následovatele Standy Vlčka," říká trenér Jindřich Trpišovský.

„Nevím, jestli je na místě hodnotit zápas, jsme šťastní za klub. Jedna věc jsou cíle, chtěli jsme si splnit sen. Když jsme vyšli na rozcvičení a tady byl plný stadion, který fandil, viděli jsme, jakou radost můžeme lidem přinést. Poprvé v kariéře jsem asi rád, že je to za mnou, jsem rád, že to dopadlo. Jsme šťastní, hrdí, před šesti lety jsem byl ve třetí lize s Měcholupy, nevím, jestli je to vše pravda a jak to bude vypadat, až se ráno probudím. Jsme šťastní, že jsme Slavii znovu dostali do Ligy mistrů a máme následovatele Standy Vlčka a spol. Je to završení určité práce, něčeho, s čím jsme před rokem a půl v zimě do Slavie zamířili. Není to jen o zápase Kluží. Nikdo neví, jaký obrovský tlak za stavu 0:0 hráči zažívali, nesměli udělat chybu. Dali do toho něco, co v životě nedali, nesměli ale udělat chybu. Nikdo si ten tlak neumí představit,” hodnotí postup do základní skupiny Ligy mistrů trenér Jindřich Trpišovský.

„Na zápas jsem připravoval hráče stejně jako vždycky. Říkal jsem jim, že musíme zapomenout, že byl nějaký první zápas. Je jeden zápas a když ho vyhrajeme, jsme tam a postoupíme. Všechna utkání, která tady hrajeme, musíme vyhrát, jsou to podobné zápasy jako s Plzní, Spartou nebo Genkem. Musíme zapomenout, že je to dvojzápas a pak dělat všechno normálně. Je to o rozhodování na hřišti, někdy v desáté minutě měla Kluž skvělou akci, pak je to o tom chvilkovém rozhodnutí pro odvážné. Snažili jsme se nachystat na zápas, museli jsme se ale detailně připravit na soupeře, který byl velice těžký, technicky, týmově i takticky vybavený. Mají skvělou mentalitu a trenéra, jsou semknutí pohromadě, bylo složité je zlomit,” říká kouč Slavie.

Jaké budou další cíle a mety sešívaných trenér Jindřich Trpišovský zatím neřeší. „Teď nevím, v hlavě mám takové prázdno, šťastný pocit. S Nicem už jsme řešili zápas v Opavě, to je nejbližší cíl. Zítra se podíváme, koho nám nalosují, nějaké týmy si všichni přejeme, já ho mám jasný, chtěl bych Liverpool. Jsem rád, že jsme za rok a tři čtvrtě tohle vše zvládli. Šijeme si na sebe bič, každý od nás teď bude čekat postup ze skupiny. Je neuvěřitelné, když se podívám Jaroslava Tvrdíka, který má za tři roky působení ve fotbale dva tituly a poháry, skupinu Ligy mistrů a dvakrát Evropskou ligu. Je to spíše o něm, i když je to práce všech lidí dokola. Nemělo by se zapomenout, kdo s panem Šimáněm klub v určité době zachránil, kdy ta cesta Slavie začala. Teď jsme asi na vrcholu, víc už být nemůže, je to vizitka všech lidí, který se na tom během roku podíleli,” říká trenér Slavie.

Před pouhými šesti lety působil Jindřich Trpišovský ve třetí lize, teď se Slavií postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. „Abyste se dostali do pozice jako já, musíte mít obrovské štěstí na lidi, na realizační tým, Honzu Nezmara, na Slavii. Na lidi, který mě přesvědčili, abych dělal profi licenci. Úskalí bylo moc, měl jsem ale velký cíl se dostat do ligy. Kdybych u sebe ty lidi neměl, neseděl bych tady. Od pana Karla v Liberci byla velká odvaha vytáhnout mě z Viktorky do Liberce. Když šanci dostanete, musíte ji využít. Měl jsem štěstí i na hráče, kteří se na mě po té cestě nabalili, kteří mají výkonnost a charakter zvládat takové zápasy. Například David Hovorka, na kterého byl obrovský tlak, protože musel nahradit Simona Deliho a Michaela Ngadeua.”

Jedna z nejtěžších věcí při přípravě na zápas v evropských pohárech je podle kouče Slavie nastavit hráče na jiný styl fotbalu. „V zápase proti Kluži to bylo hodně vidět. Například když chtěl Tomáš Souček zklidnit hru, hned měl ale na zádech dva hráče a musel míč nakopnout, to by v lize řešil jinak. Je strašně odlišná hlavně herní inteligence hráčů. Fitness data například z Kluže se ale s českou ligou nedají srovnat, jejich data by byly v u nás podprůměrné. Důležité je ale jejich myšlení a první dotek, kdy zrychlí hru a je z toho akce. Někdy je to tak rychlé, že to ani nejde ubránit. Je to náročné na rozhodování, David Hovorka například předal v druhé půli tři skvělé a těžké míče na Bóřu, jednou z toho byl gól. Když budete mít hráče, co zazmatkuje, začínáte od znova. Navíc musíte být blízko protihráčů, kteří jsou chytří, chytře padají. Hodně lidí se mě ptalo na Davida Hovorku, když do Slavie přicházel, a já jim říkal, že bude lepší v Evropě než v lize. Naše liga je fyzičtější, v Evropě se ale uplatní jeho rychlost rozhodování. Brání se v ní trochu jinak, není na vás takový tlak v soubojích, hra je ale mnohem rychlejší. Na Kluž jsme měli třeba osm hodin u videa, říkali jsme pozor na tohle a tohle, mají spoustu nedoceněných hráčů. Byli tam hráči, co měli 40 startů v pohárech, umějí hrát zápasy, ve kterých jde o všechno,” říká Jindřich Trpišovský.

O největší úspěch v kariéře se ale pro trenéra sešívaných nejedná. „Největší úspěch je, že jsem vydržel rok a tři čtvrtě ve Slavii. Máme s ní spoustu úspěchů, vyhráli jsme první ligový zápas, pak ligu, double, bylo to pro mě něco neskutečného v té době. Teď je tu Liga mistrů, je strašně těžké se tam dostat, je to obrovský úspěch, papírově asi největší v kariéře, pro mě je to ale další z řady. Největší úspěch je to asi pro lidi ve Slavii a pro fanoušky. To, co se v zápase dělo na tribunách, ta atmosféra, to bylo fantastické,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články