Před 125 lety se hrálo první derby mezi Slavií a Spartou | SK Slavia Praha
Více

Před 125 lety se hrálo první derby mezi Slavií a Spartou

Od prvního vzájemného souboje mezi Slavií a Spartou už uplynulo 125 let. Fanoušci několika generací viděli celkem 297 derby.

V neděli 29. března 1896 se hrálo na Královské louce na Smíchově úplně první derby v soutěži Národní zápasy mužstev, kopaný míč cvičících. Sestava se sice nedochovala, ale předpokládá se, že do něj nastoupili hráči: Semanský – Hlavnička, Strádal – Nedvěd, Benetka, Štěpán – Moučka, Zahrádka, Freja, Heuschneider a Pressler.

Hrálo se na hřišti vytyčeném provazem a na skládací branky, které hráči museli po skončení zápasu vrátit majiteli. Žádné čáry na hřišti nebyly, penalta se krokovala, byly pouze praporky v rozích. Brankovou čáru mezi tyčemi v té době také ještě neznali. Zápas řídil dr. Rössler-Ořovský, který jediný v českých zemích vlastnil originál anglických pravidel a který k zápasu přinesl svůj vlastní míč. Než se začalo hrát, rozhodčí zasedl s kapitány obou mužstev Frejou ze Slavie a Rudlem ze Sparty a učinili některé dohody. Například: čas bude měřen hodinkami pomocníka, kterého tehdy dělal npor. Cífka, při dosažení gólu se musí rozhodčí a oba kapitáni shodnout na tom, zda gólu bylo dosaženo v souladu s pravidly, na zapískání se musí přestát hrát, nebo při penaltě musí stát gólman na brankové čáře, která ale ještě neexistovala. Sudí pak ukázal, jak se hází autové vhazování a vysvětlil svou gestikulaci.

Slavia hrála ve svých tradičních červenobílých dresech, Sparta vyběhla na hřiště v černých dresech s bílým „S” na hrudi. Zápas skončil 0:0, i když do slavistické branky padl jeden gól. Po každém zápase došlo v restauraci, kde se hráči převlékali do dresů, aby na hřiště přišli už připraveni k zápasu, k sezení rozhodčího a obou kapitánů. Společně tak probírali pravidla a posuzovali, zda bylo gólů dosaženo podle „litery pravidel“. Sudí Rössler-Ořovský i oba kapitáni se shodli, že nikoliv a že platí tedy výsledek 0:0. Diváci: 121 platících plus mládež do 21 let zdarma.

Góly v derby

  • 12 gólů
  • Zatím nejvíce branek, které padly v derby. Bylo to v utkání Poháru Středočeské župy 3. července 1943. Derby s pořadovým číslem 106. Na hřiště Sparty tehdy dorazilo 20 000 diváků. Poločas skončil nerozhodně 3:3, nakonec zápas Slavia vyhrála 8:4 a to díky brankám Vycpálka, který se trefil dokonce čtyřikrát, Bicana (dva zásahy) a Hemeleho s Holmanem. Trenérem byl legendární Emil Seifert. Sestava Slavie: Finek – Luka, Říha, A. Bradáč, Průcha, Jezbera – Holman, Vycpálek, Bican, Kopecký a Hemele.
  • 11 gólů
  • V přátelském zápase 25. března 1911 Slavia porazila doma před 3000 diváky Spartu 9:2 (poločas 3:2). O čtyři slávistické góly se postaral Jan Košek, po dvou si připsali Medek s Bohatou a jeden přidal Macoun. Sestava Slavie: Pimmer – Krummer, R. Veselý – E. Benda, Macoun, Holý – Široký, Medek, Košek, O. Bohata, Šroubek. Trenér: J. W. Madden.
  • 10 gólů
  • Opět to bylo v přátelském zápase a opět u toho byl kanonýr Jan Košek. 24. listopadu 1907 Slavia porazila Spartu 9:1 (po poločase 2:1). Pět branek vstřelil Bělka, dvě si připsal Košek, po jednom gólu přidali Macoun s Kotoučem. Na derby dorazily tři tisíce diváků. Sestava Slavie: Hejda – Krummer, R. Veselý – Benda, Jirkovský, Kotouč – Lomoz, Bělka, Malý, Košek, Macoun. Trenérem byl J. W. Madden.
  • 9 gólů
  • Nejpamátnější ligové derby je zřejmě 101. derby z 15. března 1942, kdy svěřenci trenéra Emila Seiferta nad Spartou vyhráli na jejím hřišti 8:1 (3:0 po poločase). Sestava: Finek – Černý, Luka – Vycpálek, Průcha, Jezbera – Holman, Sobotka, Bican, Vlasta Kopecký, Habásko. Branky: Průcha 0:1, Habásko 0:2, Bican 0:3, Bican 0:4, Bican 0:5, Bican 0:6, Holman, Zmatlík 1:7, Kopecký 1:8. První branku dal z hranice trestného území Průcha. Pak Holman načechral míč, brankář David vyběhl a společně s ním šli po míči i Burgr a Koubek. Bican však vyskočil o poznání výš a ťukl balón hlavou doleva. Tam byl úplně volný Habásko. Míč se v bahně přidusil a nikdo na něj už nemohl dosáhnout, jen Habásko. Kopl jej do sítě a bylo to 2:0. Pak Slavia přidala ještě šest gólů, za Spartu snižoval Zmatlík. Výhru Slavie sledovalo 30 000 diváků. Trenérem sešívaných byl Emil Seifert. V dresu Sparty hrál legendární kanonýr Slavie Vojta Bradáč. Jen na záskok. Po podzimu 1941 byla Sparta v tabulce poslední. A tak přišli její funkcionáři na Slavii s prosbou o pomoc. Odpověď zněla: Kromě Bicana si od nás půjčte kohokoliv. Vybrali si Vojtu Bradáče, který se stal na jaře 1942 nejlepším střelcem Sparty a svými góly jí výrazně pomohl k záchraně.
  • Ve finále Českého poháru 22. srpna 1941 padlo na Spartě také 9 branek. Slávisté prohrávali dokonce 0:3, do poločasu snížili na 2:3. Nakonec Slavia porazila Spartu 6:3. Tři slávistické branky vstřelil Vojta Bradáč, po jedné přidali Bican, Kopecký a Holman. Tito slavní vítězové Českého poháru 1941 dokázali jako první zlikvidovat tříbrankové vedení Sparty na jejím hřišti. Přihlíželo tomu 25 000 diváků. Sestava: Finek – Černý, Luka – Bouška, Průcha, Jezbera – Holman, Vojta Bradáč, Bican, Kopecký, Antonín Bradáč. Trenérem byl Emil Seifert.
  • 9 branek figurovalo i u historicky nejvyšší porážky Slavie v roce 1952. 13. června se na stadionu Sparty hrálo finále turnaje o Pohár přátelství a míru. Dynamo Slavia prohrálo se Spartou ČKD Sokolovo 1:8. Sestava Slavie: Kabíček, Brejcha, Kettner – Trnka, Hampejs, Ipser – M. Urban, Čapek, Hemele, Trubač, Jeřábek (Melichar). O čestný gól se postaral Čapek. Trenérem byl Emil Seifert.
  • 9 branek padlo i 16. února 1958 v zimním turnaji o Křišťálový pohár, kdy tehdejší Spartak Praha Sokolovo vyhrál nad Dynamem Praha 5:4. Utkání se hrálo na hřišti Čechie Karlín (tehdy Spartaku Karlín Dukla). Dva slávistické góly vstřelil Hovorka, po jednom si připsali Svoboda a Pešek. Sestava: Dolejší (Jonák) – Hildebrandt, Linhart, Andrejkovič – Vlasák, Trnka – M. Urban, Hovorka, Hemele (Svoboda) – Hercík, Pešek. Trenér: Antonín Rýgr.
  • 8 gólů
  • 16. března 2001 skončilo derby na Spartě remízou 4:4. Velkou postavou zápasu byl v dresu Slavie Pavel Kuka, jemuž se povedl hattrick. S osmi góly, dramatickým průběhem a skvělou diváckou kulisou (16 350 diváků) patřilo 250. derby k nejlepším v historii. Po prvním poločase slávisté prohrávali 0:2. Po změně stran Pavel Kuka v rozpětí šesti minut vyrovnal. Nejprve si naběhl na Dostálkovu přesně načasovanou přihrávku a zkušeně prostřelil Blažka. Pak se zkamenělou letenskou obranou prosmýkl Ulich a pro Kuku bylo hračkou zasunout míč do prázdné branky. Nerozhodný stav ale vydržel jen dvě minuty, než Obajdin předvedl další ze svých bleskových úderů a nadvakrát překonal Černého. Pavel Kuka svůj parádní výkon korunoval v 74. minutě třetím gólem. Byl to první hattrick v derby od roku 1994, kdy se stejný kousek povedl sparťanu Sieglovi. V 82. minutě naklonil Holub znovu misku vah na stranu domácích. A opět po akci Obajdina, který měl prsty ve všech čtyřech gólech. Ale ani sedmý gól ještě nebyl v derby posledním: v závěrečné minutě totiž z dálky přesně vypálil Kuchař a stanovil tak konečný výsledek na 4:4. Sestava Slavie: Černý – Suchopárek – Petrouš, Müller (46. Kuchař), Sankovič – L. Došek, Dostálek, Ulich, Sedláček (86. T. Došek) – Kuka, Zelenka. Trenérem byl Karel Jarolím.
  • 7 gólů
  • 7. prosince 1941 vyhráli slávisté na Spartě ligové derby 7:0 (2:0 po poločase). Na zápas přišlo 23 000 diváků. Po dvou brankách vstřelili Bican, Holman a Kopecký, jedna branka byla připsána jako vlastní. Sestava Slavie: Finek – Černý, Luka – Vycpálek, Průcha, Jezbera – Holman, V. Bradáč, Bican, Kopecký, A. Bradáč. Trenérem byl Emil Seifert.

Slávistickým rekordmanem ve startech v derby je Vlasta Kopecký, který sehrál v letech 1932 až 1951 proti odvěkému rivalovi Spartě celkem neuvěřitelných 54 utkání. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články