Před 40 lety vyhráli slávisté Ligový pohár | SK Slavia Praha
Více

Před 40 lety vyhráli slávisté Ligový pohár

První místo se třemi výhrami, třemi remízami a skóre 13:5. Tak skončilo vystoupení Slavie ve skupině B Ligového poháru, který se hrál na konci května a na začátku června 1980.

Fotbalovou reprezentaci čekalo „horké léto“ 1980. Jedno mužstvo hrálo závěrečný turnaj mistrovství Evropy v Itálii (reprezentace ČSSR obsadila 3. místo) a ta další (hodně pozměněná) Olympijské hry v Moskvě (reprezentace ČSSR obsadila 1. místo).

Aby domácí trávníky nestrádaly, mohli chodit diváci na fotbal a bylo na co sázet, tak fotbalové vedení vložilo do programu letní „Ligový pohár“. Šestnáct prvoligových účastníků (bez reprezentantů) bylo rozděleno do čtyř skupin po čtyřech a systémem doma-venku a každý s každým odehrálo šest utkání.

O celkového vítěze se nehrálo. Skleněný pohár obdrželi vítězové skupin. Slavia byla nalosována do skupiny s kluby, které se na reprezentacích podílely nejvíce. Tedy Dukla Praha, Baník Ostrava a Zbrojovka Brno. Slavia měla k dispozici úplný kádr, se kterým skupinu B vyhrála. Chyběl jen ten nejpopulárnější František Veselý. Téměř ve 37 letech odešel „za odměnu“ po věrných službách do populárního Rapidu Vídeň, kam ho symbolicky provázela legenda, která šla kariérou opačným směrem – Pepi Bican.

Ve skupině B si Slavia připsala tři výhry a tři remízy:

  • Zbrojovka Brno – Slavia Praha IPS 1:4
  • Dukla Praha – Slavia Praha IPS 1:1
  • Slavia Praha IPS – Baník Ostrava 0:0
  • Slavia Praha IPS – Zbrojovka Brno 1:1
  • Slavia Praha IPS – Dukla Praha 5:1
  • Baník Ostrava – Slavia Praha IPS 1:2

Vítězové Ligového poháru: Zlámal, Pauřík, Nachtman, Jeslínek, Stričko, Zamazal, Lubas, Jarolím, Pešice, Lauda, S. Koller, Petr a Dušan Herdové, Příložný, Hotový, Zvoda a Koštíř (z dorostu Slavie). 

Horní řada zleva: Stričko, Pešice, Jeslínek, Koller, Zamazal, Příložný, Nachtman. 

Prostřední řada zleva: Kováč, Zvoda, Matějček, Juřica, Lubas, Šesták, Pauřík, masér Čech, Zlámal. 

Dolní řada zleva: Jarolím, Lauda, trenér Musil, P. Herda, trenér Bouška, Hotový, D. Herda. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články