Před 55 lety se Slavia vrátila zpět do ligy! | SK Slavia Praha
Více

Před 55 lety se Slavia vrátila zpět do ligy!

Sobota 12. června 1965 je památným dnem slávistických dějin. Červenobílí se v Edenu vrátili zpátky do první ligy a od té doby už ji neopustili.

Před návštěvou 42 000 diváků, za přítomnosti rozhlasu i televize, korunovala „renesanční“ Slavia své úsilí vrátit se do I. ligy a navázat na svou slavnou tradici pod znovunabytým historickým názvem Slavia Praha.

Před objektivy fotoreportérů nastoupila v nažehlených dresech tato jedenáctka: Josef Ledecký, Jiří Hildebrandt, Josefové Kadraba a Píša, Bohumil Smolík a František Uldrych, Jan Lála, Františkové Veselý se Šindelářem, Karel Nepomucký a Josef Beran. Krátce před koncem zápasu nastoupil jako střídající hráč Zdeněk Mittelbach. Trenérem mužstva byl František Ipser.

Červenobílí vyhráli rozhodující duel „kdo s koho“ nad Plzní jasně 4:1. Po gólech Kadraby, Lály, Šindeláře a Veselého Eden oslavoval jako nikdy předtím.

Rozhodujícím momentem byl podle odborníků i fanoušků gól Jana Lály. František Veselý přeběhl z pravého křídla na levé, unikl s míčem až na brankou čáru, centroval na Píšu, ale ten byl obráncem Mudrou odblokován. Nejbystřeji na situaci zareagoval ze zadních řad nabíhající Jan Lála. Umístil míč hlavou k tyči, Svidenský už nestačil nebezpečí odvrátit a na ukazateli skóre se objevilo: Hosté 0 Slavia 2.

„Mužstvo Slavie podalo jako celek velmi obětavý a nadšený výkon. Plzeň nakonec musela kapitulovat, protože nestačila na rychlou a účelnou hru domácích. Ve druhém poločase neměla již hra tak dobrou úroveň, snad teprve v závěru. Ve vítězném kolektivu zasluhuje ocenění výborná hra Veselého, který jako v předcházejících utkáních byl iniciátorem většiny útočných akcí. Po celý zápas překvapil dobrým výkonem také Uldrych, který krátce po začátku utkání vystřídal v záloze Nepomuckého,“ psaly tehdejší noviny.

Slavia slavně postoupila a od té doby je jediným klubem, co už nejvyšší soutěž nikdy neopustil. A to sestupovali i mistři ligy! Z Prahy Sparta, Dukla, Bohemians i Viktoria Žižkov, z Ostravy Baník i Vítkovice, sestupovalo se také v Brně, Hradci Králové nebo v Plzni. Řadu let neměli ligu v Liberci.

Dresy strůjců tohoto úspěchu Františka Veselého, Jana Lály a Josefa Píši máme vystaveny ve Slavia Museum. 

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články