Před 80 lety získala Slavia Středoevropský pohár | SK Slavia Praha
Více

Před 80 lety získala Slavia Středoevropský pohár

Přesně před 80 lety, 11. září 1938, převzal kapitán Slavie Ferdinand Daučík trofej pro vítěze Středoevropského poháru.

Slavia se 11. září 1938 dočkala zisku své dosud nejcennější trofeje. Středoevropský pohár, známý také jako Mitropa Cup, byl nejprestižnější meziválečnou kontinentální klubovou soutěží, které se postupně účastnily týmy z Československa, Rakouska, Maďarska, Jugoslávie, Itálie, Švýcarska a Rumunska. Sešívaní nechyběli od založení soutěže v roce 1927 ani v jediném ročníku, vytoužené výhry se ale dočkali až v předvečer zániku Československa.

Sešívaní po domácí remíze 2:2 na Strahově dokázali v Budapešti před 36 000 diváky porazit favorizovaný Ferencváros 2:0 díky brankám Vytlačila a Šimůnka. Po remíze z Prahy, kde Slavia doufala ve vybudování dostatečného náskoku, zavládla kolem týmu atmosféra skepse, a slávisté tak věděli, že nemají co ztratit. Zápas tak začali aktivněji a už ve druhé minutě pálil Vytlačil do gólmana soupeře. Ve 27. minutě pak další šanci neproměnil Šimůnek. Na druhé straně se proti hvězdám jako Sárosi a Toldi zaskvěl gólman Bokšay, který nahradil Pláničku zraněného během mistrovství světa.

Slavia se ale z obrovského tlaku soupeře dokázala vymanit a v 57. minutě dal Vytlačil po Bicanově přihrávce z úhlu první branku zápasu. Tu druhou přidal z protiútoku Šimůnek, který hlavou poslal do sítě Vytlačilův centr. Rozhodl tak definitivně o tom, že Slavia po dvanácti letech čekání mohla převzít stříbrnou trofej pro vítěze. V průběhu soutěže postupně slávisté vyřadili Beogradski ASK, italskou Ambrosianu (Inter Milán), AS Genova a ve finále právě Ferencváros.

Sestava Slavie: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Vacek, Šimůnek, Bican, V. Bradáč, Vytlačil
Trenér: Jan Reichardt

Podívejte se na unikátní záběry z pražského prvního zápasu:

step finale praha from Odbor přátel SK Slavia Praha on Vimeo.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články