Před 90 lety vyhrála Slavia ligu bez ztráty bodu! | SK Slavia Praha
Více

Před 90 lety vyhrála Slavia ligu bez ztráty bodu!

Historický výsledek zaznamenala celá fotbalová Evropa. Ve středu 4. června 1930 vyhrála SK Slavia I. československou fotbalovou ligu bez ztráty jediného bodu!

Bylo to naprosto unikátní. „Korunovace“ byla velmi slavná a velmi prestižní. V posledním kole se hrálo derby se Spartou na jejím hřišti. Díky klasickému hattricku „Franci“ Svobody dokázali červenobílí vyhrát i tento poslední duel – výsledek 3:2.

V nejvyšší domácí soutěži 1929/1930 Slavia nenašla přemožitele ani v jednom ze 14 zápasů. Poměr branek byl 64:13 a náskok před druhou Spartou 10 bodů ve dvoubodovém systému. Slavia zopakovala z předešlého ročníku nejen zisk mistrovského titulu, ale sešívaný útok znovu dal nejvíce branek a sešívaná obrana jich nejméně obdržela. Vítězství se Spartou byla také zaznamenána v obou mistrovských zápasech (podzim 2:0 a jaro 3:2, o ročník dříve 4:3 a 2:1). Brankář František Plánička znovu odchytal více zápasů, než dostal branek (13krát chytal a obdržel 11 gólů ).

Velkým momentem toho dne byl projev legendárního trenéra J. W. Maddena na „děkovacím večeru“ klubového vedení s týmem. Po celém čtvrtstoletí opustil pozici trenéra první garnitury a ve věku téměř 65 let skončil s aktivní činností. Jeho poslední slova jsou často citována: „Vyhráli jste všechno. Sorry, už vám víc nemůžu dát. Končím. Děkuji všem.“

Sportovní náčelník (sportovní ředitel) ing. Jaroslav Cháňa (nedávný skvělý brankář) okamžitě pověřil brankáře Štaplíka zaujmout Maddenovu trenérskou pozici do definitivního rozhodnutí celého vedení.

Mistři Slavie 1929/1930:

Brankáři: František Plánička, Josef Sloup Štaplík, Gustav Zeman

Obránci: Ladislav Ženíšek, Emil Seifert, Antonín Novák, Adolf Fiala, Antonín Zeumann

Záložníci: Antonín Vodička, Adolf Šimperský, Josef Pleticha, Karel Čipera, Josef Suchý

Útočníci: František Junek, Jindřich Šoltys, František Svoboda, Bohumil Joska, Antonín Puč, Josef Kratochvíl, Josef Poláček, Václav Bára

Univerzálové: František Černický, Ladislav Šubrt, Evžen Veselý

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články