Před rokem jsme otevřeli Slavia Museum | SK Slavia Praha
Více

Před rokem jsme otevřeli Slavia Museum

1. listopadu 2018 bylo slavnostně otevřeno Slavia Museum. Během 365 dnů v něm přibyly desítky nových artefaktů a konala se v něm řada akcí včetně dvou velkých tematických výstav.

Replika Středoevropského poháru, Zlatý míč Josefa Masopusta, stříbrná medaile z Eura 1996 v Anglii, pohár pro mistra ligy 2018/2019, dresy FC Barcelony, FC Chelsea, Borussie Dortmund, Interu Milán a řada dalších artefaktů našly své místo v prostorách muzea během roku jeho existence. 

Od 1. listopadu 2018 do 1. listopadu 2019 se v prostorách muzea také konala řada akcí. Kormě dvou velkých výstav k reprezentačním zápasům Česko – Anglie a Česko – Brazílie se stalo Slavia Museum dějištěm řady tiskových konferencí (konference k zápasům v Lize mistrů UEFA, představení nových posil a další). V krásných slávistických prostorách muzea jsme také slavnostně představili Středoevropský pohár nebo nové dresy a sportovní vybavení značky PUMA.

V létě se stalo tradicí, že se v muzeu promítaly jednotlivé díly dokumentu TOTÁLN! SEZONY. V zimě zase více než tisícovku návštěvníků přilákala akce Víkend otevřených dveří, kdy jsme pro fanoušky otevřeli nejen muzeum ale i celý stadion.

Galerie dresů se také rozrostla o desítky nových exponátů – v současné době lemuje schodiště až do čtvrtého patra Sinobo Stadium. Její součásti jsou dresy slávistických legend nebo dresy hráčů Slavie z jejich zahraničních působišť. Nechybějí ani dresy velkých zahraničních fotbalových hvězd současnosti.

Muzeum čítá více než tisícovku exponátů od založení Slavie v roce 1892 až po současnost. Díky spolupráci s desítkami hráčů a jejich rodinami, stejně jako se sběrateli z řad slávistů se podařily nashromáždit takové skvosty jako dres tehdy nejlepšího brankáře světa Františka Pláničky z mistrovství světa v Itálii 1934, kde Československo získalo stříbrné medaile, nebo dres Františka Veselého z vítězného mistrovství Evropy 1976 v Jugoslávii.

Expozice v muzeu jsou průběžně doplňovány a obměňovány. Kromě vzácných artefaktů si mohou návštěvníci prohlédnout na velkoplošných obrazovkách spoustu videí, archivních záběrů, dokumentů a sestřihy slavných zápasů nebo gólů. V prvním a ve druhém patře najdete exponáty z období vzniku Slavie (konec 19. století) až po současné vítězné trofeje, dresy či upomínkové předměty věnované slavnými soupeři Slavie.

Kromě velké sbírky dresů nechybějí mistrovské trofeje, medaile nebo cenné kovy slávistů z reprezentace.

Unikátním artefaktem, který byl slavnostně představen před zápasem Ligy mistrů UEFA s Barcelonou, je replika Středoevropského poháru, který Slavia vyhrála v roce 1938. Středoevropský pohár (Mitropa Cup) byla nejvýznamnější klubová soutěž na evropském kontinentu v 1. polovině 20. století.

Návštěvníci si navíc mohou pořídit trvalou vzpomínku na návštěvu muzea Slavie v podobě památečního snímku ve fotokoutku v prvním patře, který je od března trvalou součástí výstavních prostor.

Věříme, že i v dalším roce bude největší fotbalové muzeum v Česku dějištěm zajímavých akcí a místem nových exponátů a bude přinášet jeho návštěvníkům radost a netradiční zážitky.

V následujících týdnech a měsících se zase mohou nejen fanoušci Slavie, ale i fotbalu a českého sportu obecně, těšit na řadu zajímavých projektů, které tým Slavia Museum připravuje. 

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články