Představení soupeře: Borussia Dortmund | SK Slavia Praha
Více

Představení soupeře: Borussia Dortmund

Sešívané ve úterý čeká zápas na hřišti Borussie Dortmund, jednoho z nejslavnějším a nejúspěšnějších celků celého Německa.

Borussii Dortmund, přezdívanou také „Die Schwarzgelben“ (černožlutí) založilo v roce 1909 osmnáct dortmundských fotbalistů, nespokojených s poměry v místním celku, vedeném přísným katolickým knězem. Jméno klubu pochází z latiny, ve které „Borussia“znamená Prusko, zakladatelé klubu však označení přebrali po názvu nedalekého pivovaru. V počátcích existence nastupovali hráči westfálského celku v modře a bíle pruhovaných dresech s šikmým červeným pásem přes hrudník, který doplňovaly černé šortky. Už v roce 1913 ale začal klub používat dodnes charakteristickou žlutou a černou barevnou kombinaci.

První vlna úspěchů

Od počátku své existence až do konce druhé světové války hrál klub zejména v nižších soutěžích. Průlom nastal na konci 40. let, kdy Borussia začala nastupovat v nově ustanovené Oberlize West, což byla až do vzniku Bundesligy nejprestižnější západoněmecká soutěž. Spolu s Dortmundem nastupovaly v nově vzniklé lize týmy jako Schalke 04 a Fortuna Düsseldorf, později se přidal i 1. FC Köln, Bayern Leverkusen a jmenovkyně Borussia Mönchengladbach. Černožlutí ovládli Oberligu během šestnácti let její existence celkem šestkrát, v roce 1963 se pak Dortmund stal jedním ze šestnácti zakládajících celků Bundesligy, nové soutěže sdružující týmy z celého západního Německa.

První velký úspěch v celonárodním měřítku zaznamenala Borussia v roce 1965, kdy ve finále německého poháru porazila Alemannii Aachen 2:0 a kromě premiérového zisku cenné trofeje se radovala z postupu do Poháru vítězů pohárů. Ve slavné evropské soutěži vyřadil Dortmund mimo jiné i Atlético Madrid a West Ham United, ve finále pak po prodloužení porazil ve skotském Glasgow favorizovaný Liverpool 2:1. Pro Borussii se jednalo o první významný mezinárodní úspěch, který mohla ve stejném roce podpořit i premiérovým bundesligovým titulem, v závěru sezony však výsledkově zkolabovala a skončila na celkovém druhém místě.

V sedmdesátých letech potkaly klub finanční problémy a následoval sestup z elitní německé soutěže, do které se černožlutí vrátili v sezoně 1975/76. Zpět mezi nejužší špičku se Borussia definitivně zařadila až v roce 1989, kdy podruhé v historii získala DFB-Pokal, k němuž vzápětí přidala i vítězství 4:3 nad Bayernem Mnichov v německém superpoháru.

Zlatá éra

Možná nejslavnější éra Borussie přišla na začátku devadesátých let, kdy se vedení klubu ujal Ottmar Hitzfeld a hned v prvním roce svého působení na lavičce Dortmundu dovedl klub k druhému místu v lize. V UEFA Cupu ročníku 1992/93 se navíc přes Celtic, AS řím a Auxerre probojoval Dortmund až do finále, ve kterém ve dvou zápasech podlehl favorizovanému Juventusu. Na skutečné výsluní se tým z pravého břehu řeky Ruhr dostal o dva roky později, kdy o jeden jediný bod předčil v konečné tabulce brémský Werder a získal svůj první bundesligový titul v historii. V následujícím roce Dortmund úspěch z předcházejícího ročníku zopakoval a opanoval ligovou tabulku s šestibodovým náskokem na druhý Bayern.

V sezoně 1996/97 dosáhla Borussia samotného Olympu evropského fotbalu, kdy po vyřazení Auxerre a Manchesteru United porazila ve slavném finále UEFA Champions League na mnichovském stadionu Juventus 3:1 a získala svůj druhý triumf v evropských pohárech. Poté, co klub v roce 1998 opustil úspěchy ověnčený Ottmar Hitzfeld, získala Borussia v sezoně 2001/02 třetí bundesligový titul, který s Dortmundem získal trenér a bývalý hráč klubu Matthias Sammer. V následujících letech ale klub z Porúří vyklidil pozice v tabulce a opět se potýkal se značnými finančními problémy. Změna k lepšímu nastala až v roce 2008 spolu s příchodem trenéra Jurgena Kloppa.

Kloppova Borussia

Jurgen Klopp přišel do Borussie z Mainzu, ve kterém strávil jako trenér osm let a dotáhl klub z druhé Bundesligy do elitní německé soutěže. V Dortmundu navázal na své předchozí trenérské úspěchy a hned ve své první sezoně u kormidla vestfálského klubu dovedl tým k pátému místu v tabulce a do základní skupiny Evropské ligy. O rok později už Borussia jednoznačně ovládla celkovou klasifikaci Bundesligy a po deseti letech opět zvedla nad hlavu německý titul. Za Dortmund tehdy nastupovaly vycházející hvězdy evropského fotbalu jako Mats Hummels, Mario Götze, Nuri Sahin či Robert Lewandowski, které tvořily kostru týmu i v následující sezoně a pomohly Borussii k suverénní obhajobě se ziskem do té doby rekordních 81 bodů. K ligovému úspěchu přidali černožlutí i vítězství v německém poháru a zisk svého jediného doublu v historii. V dalších sezonách se už Borussia na německý fotbalový trůn nevrátila, pravidelně se ale po odchodu Jurgena Kloppa umisťuje na druhém místě za suverénním Bayernem Mnichov, kterému těsně podlehla i v prvním čistě německém finále UEFA Champions League v sezoně 2012/13.

Lucien Favre a současný Dortmund

Zkušený švýcarský kouč přišel do Dortmundu před začátkem minulé sezony z Nice, se kterým se v roce 2017 dokázal umístit ve francouzské lize na fantastickém třetím místě. Do Dortmundu přišel s pověstí renomovaného kouče, který se s Borussií snaží hrát zejména fotbal založený na kombinaci v křídelních prostorech a rychlém přechodu do útoku. Švýcarský stratég má pro tento herní styl k dispozici celou řadu rychlostně a technicky vyspělých hráčů, ať se jedná o křídelní prostory obsazující Raphaëla Guerreira, Achrama Haikimiho, Jadona Sancha či Thorgana Hazarda, či ofenzivní záložníky Marca Reuse a Maria Götzeho. V útoku se Favre spoléhá zejména na hbitého útočníka Paca Alcácera. V minulé sezoně dotáhl jednašedesátiletý trenér Dortmund k druhému místu tabulky, ve které ztratila Borussia pouhé dva body na vítězný Bayern Mnichov.

Westfalenstadion

První stadion Borussie Wiesse Wiese s kapacitou necelých dvaceti tisíc diváků byl postaven na začátku dvacátých let. Černobílí na něm nastupovali ke svým domácím zápasům do roku 1937, kdy byli v rámci válečného rozšíření výroby nuceni stadion opustit a až do roku 1974 hrála Borussia své domácí zápasy na stadionu Rote Erde. Multifunkční stánek, konstruovaný zejména pro atletické mítinky, začal s rostoucí popularitou a zvyšující se návštěvností zápasů Borussie nevyhovovat a v polovině sedmdesátých let byl nahrazen novým Westfalenstadionem. Jeho původní kapacita 54 tisíc diváků byla postupně rozšířena a dnes se jedná o největší fotbalový stadion v Německu a jeden z největších v Evropě. Domácí ligové zápasy Borussie navštěvuje přes 81 tisíc diváků, v zápasech evropských pohárů je díky zákazu míst na stání snížena kapacita na necelých 66 tisíc.   

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články