Představení soupeřů: Maďarský vs. litevský suverén | SK Slavia Praha
Více

Představení soupeřů: Maďarský vs. litevský suverén

Sešívaní se ve 3. předkole Ligy mistrů střetnou s vítězem duelu Ferencváros vs. Žalgiris Vilnius.

Pondělní los ve švýcarském Nyonu určil, že Slavia ve třetím kole kvalifikace o Ligu mistrů 2021/22 narazí na lepší tým z dvojice Ferencváros – Žalgiris Vilnius. Pojďme si oba kluby představit.

Ferencváros (Maďarsko)

Ferencváros je nejpopulárnější fotbalový klub v zemi s bohatou historií. V sedmdesátých letech se dostal i do finále Poháru vítězů pohárů, dohromady má dvaatřicet mistrovských titulů a ovládl poslední tři ročníky maďarské OTP Bank Liga. V 1. kole kvalifikace vyřadil kosovskou Prištinu. Na domácím stadionu zvítězil 3:0, v odvetě na půdě soupeře 3:1, hattrickem se blýskl albánský reprezentační útočník Myrto Uzuni.

Pevným členem základní sestavy je slovenský snajpr Róbert Mak, který na EURU nastoupil do všech tří utkání národního týmu Slovenska v základní skupině. Mezi klíčové hráče patří i Ádám Bogdán, někdejší gólman Liverpoolu, nebo bosenský obránce Eldar Čivič.

Vloni se Ferencváros probil do základní skupiny Ligu mistrů. Na své úspěšné cestě vyřadil i Celtic Glasgow, Dinamo Záhřeb a norské Molde, odměnou mu pak byly duely proti Barceloně, Juventusu a Dynamu Kyjev. V nesmírně těžké skupině G obsadil maďarský tým se ziskem jednoho bodu poslední příčku.

V uplynulém ročníku maďarské ligy si Ferencváros počínal naprosto suverénně, za 33 utkání inkasoval jen 22x a hořkost porážky okusil v jediném případě. OTP Bank Ligu vyhrál s náskokem 30 bodů před Puskas Akademie. Nejlepšími střelci týmu byli Uzuni, autor dvanácti branek, a jedenáctigólový norský útočník Tokmac Nguen.

Na přelomu května a června tým z hlavního města vyměnil hlavního trenéra, úspěšného Serhije Rebrova, který dovedl Ferencváros ke třem titulům, nahradil Peter Stöger. Pětapadesátiletý rakouský kouč se přesunul z Austrie Vídeň, jednu sezonu koučoval i Borussii Dortmund.

Domácím stadionem Ferencvárose je Groupama Arena s kapacitou 22 000 fanoušků.


Foto: 
Ferencváros

Žalgiris Vilnius (Litva)

FK Žalgiris Vilnius je litevský fotbalový klub z hlavního města Vilnius. Domácí zápasy hraje Žalgiris na LFF stadionas, který má kapacitu pro 5067 diváků.

Už za dob Sovětského svazu byl Žalgiris Vilnius úspěšným týmem. Po osamostatnění Litvy se osmkrát stal mistrem litevské ligy a dvanáctkrát vyhrál litevský pohár, naposledy v roce 2018. V roce 2009 zasáhla klub větší ekonomická krize a musel pod novým názvem začít znovu ve druhé ligy, do které byl přeřazen. Týmu se ale hned podařilo dostat zpět do nejvyšší soutěže a momentálně stále obsazuje přední příčky v litevské 1. lize, takže je pravidelným účastníkem evropských pohárů. V Žalgirisu ještě před nedávnem působil exslávistický brankář Martin Berkovec.

V minulé sezoně vyhrál litevskou ligu. Dlouhá šňůra ligových titulů se klubu podařila mezi lety 2013 a 2016, kdy dokázal zvítězit v lize čtyřikrát za sebou. Minulý rok vypadl Žalgiris Vilnius ve druhém předkole Evropské ligy, když nestačil na norský Bodo/Glimt.

V letošních předkolech přešel Žalgiris zatím přes severoirský Linfield, s nímž se utkal v prvním kole kvalifikace. V domácím prostředí nejdřív zvítězil 3:1, v Severním Irsku nenechal nic náhodě a také vyhrál, tentokrát 2:1. Jedním z nejlepších hráčů litevského klubu je Francouz Hugo Videmont, který v minulé sezoně nastřílel v lize 13 gólů ve 20 utkáních. Letos má na svém kontě za 19 startů 6 zásahů a 5 asistencí, prosadil se i proti Linfieldu. V lize ho ale letos předehnal Francis Kyeremeh z Ghany, který už dal 8 gólů v 17 zápasech. Za klub nastupuje také slovenský útočník Jakub Sylvestr.


Foto: 
Žalgiris Vilnius

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články