Předvedli jsme výkon, na kterém se dá stavět | SK Slavia Praha
Více

Předvedli jsme výkon, na kterém se dá stavět

Sešívaní díky gólu v nastaveném čase remizovali v derby se Spartou 1:1. „Prohrát po takovém výkonu by pro nás byla velká rána," říká Jindřich Trpišovský.

„Ani pořádně nevím, jak zápas hodnotit, nevyhráli jsme ho, srovnali jsme až 92. minutě, ale poprvé jsme dali dohromady hráče, které chceme v základu. Co na hřišti předvedl Jan Bořil s Petrem Ševčíkem, kteří za sebou mají po infekční nemoci jeden trénink, je neskutečné. Bóřa ještě v nastavení vybojuje standardku a přihraje na gól. Celkově to od nás byl dobrý zápas, byly tam dobré individuální výkony. Prohrát takové utkání by pro nás bylo hodně nešťastné,” říká po remíze se Spartou trenér Jindřich Trpišovský.

„V první půli to nebyl nic moc fotbal, celkově byla hra byla rozkouskovaná, málo se hrálo. Čistý čas zápasu je nějakých pětapadesát minut, to je na tak velké utkání hodně málo. V první půli bylo minimum šancí, měli jsme pár centrů ze strany, Sparta také, ani jeden z týmů ale vápno nijak neobléhal. V druhé půli se náš výkon zlepšil, vytvořili jsme si tlak, šance jsme ale neproměnili a pak jsme, když nepočítám tu neuznanou branku, dostali z první situace soupeře gól na jedna nula. Zbytek zápasu byl o tom, jestli střídající hráči přinesou na hřiště potřebnou mentalitu, to se naštěstí povedlo. Celkově jsem z úrovně zápasu zklamaný, náš výkon ale byl velice dobrý, nejvíce se to blížilo podzimu a žádný hráč nezahrál špatně. K úspěšnému výsledku nám však chyběl větší klid a rozvaha na posledních pětadvaceti metrech. Petr Ševčík netrefil prázdnou bránu, Heča chytil ránu do šibenice, Nico Stanciu měl dvě nadějné pozice ve vápně. Gól by nám ve výkonu hrozně pomohl, dali jsme ho ale až na konci," mrzí kouče Slavie.

Sešívaní měli v celém utkání značnou územní převahu a vytvořili si více šancí než soupeř. „Jsem rád za výkon, ten pro nás byl důležitý. Kdybychom po takovém zápase měli prohrát, byla by to velká rána. Na jaře to byl nejlepší výkon z naší strany, je to derby, těžký zápas, výkon byl v pro nás důležitých parametrech kvalitní, samozřejmě až na tu koncovku. Mám radost za gól, který jsme si zasloužili. I když se zápas vyvíjel špatně, tak s příchodem nových hráčů bylo vidět, že s tím výsledkem chceme něco udělat. Na Slovácku jsme byli posledních deset minut odevzdání, na výkonu z derby se naopak dá stavět, musíme to ale v příštích zápasech potvrdit,“ ví trenér sešívaných.

Poprvé na jaře se po zranění vrátil do sestavy Laco Takács, který se v druhé půli nachomýtl k oběma obdrženým brankám Slavie. „Laco je jeden z hráčů, co měsíc a půl nehrál zápas, je to navíc jeho první derby a do té situace s Tettehem hrál skvěle. U obou situací se musím podívat, kde to vzniklo, Tetteh tam šel sám a nevím, jestli jsme ho špatně nevystavovali do ofsajdu. Pokud ano, tak to byla chyba. V té druhé situaci jsme po ztrátě míče nechali dát Dočkala kolmici za obranu, což jsme hráčům ukazovali na videu, že si na něco takového musíme dát pozor. Tetteh je náběhový hráč do otevřené obrany, je rychlý a zachoval klid v koncovce. Za mě to byly náběhové situace po ztrátě míče, ve kterých musíme rychle zajistit nabíhajícího útočníka. Tetteh nás překvapil tím, že měl hodně náběhů z levé strany, většinou běhá zprava po své silnější noze. Každopádně pokud jsme ho v těch situacích vystavovali do ofsajdu, bylo to špatně,“ má jasno kouč Slavie.

Náskok na v tabulce druhou Plzeň se po 24. kole snížil na osm bodů. „Je potřeba s tím počítat, po čtyřech kolech je to polovina. Musíme na to myslet, je pro nás ale strašně důležité pracovat především na týmu, který se hodně obměnil. Je to o denodenní práci s kádrem, hráli jsme dva zápasy venku, teď derby a je pro nás důležité, aby nám nevypadávali hráči pro zranění a karty. Rotace v těch čtyřech jarních kola byla obrovská, viróza je už z týmu naštěstí pryč, ta to také hodně ovlivňovala. Potřebujeme stabilně podávat takové výkony jako proti Spartě, stejný přístup potřebujeme i v zápasech, kdy není vyprodáno, nehrajeme derby a nehrajeme doma. Pořád si to musíme připomínat,“ říká Jindřich Trpišovský.

Navzdory obavám z uzavření stadionu se nakonec derby odehrálo před vyprodaným Edenem, ve kterém tradičně panovala skvělá atmosféra, „Jsem rád, že byla taková kulisa. To, co se v našem sektoru dělo druhý poločas bylo neskutečné. Patrik Hellebrand stál ještě v kabině úplně vykulený a atmosféru teprve vstřebával. Jsem nesmírně rád, že se utkání odehrálo s fanoušky. Hrát fotbal bez lidí nemá smysl, pro ně se to hraje, pro ty emoce a atmosféru,“ má jasno kouč Slavie.

Do Slavie přišlo v zimní pauze několik mladých hráčů a trenéři musí při skládání sestavy myslet na poměr zkušených a mladých hráčů na trávníku. „Nejvíc je to o mentalitě hráčů, Patrik Hellebrand přijde na třináct minut do hry a jeho odvaha a nastavení rozhoduje, o tom to je. Má jen dvacet ligových startů, naskočí ale do prvního derby a chce s tím něco udělat. Takových hráčů může hrát klidně šest. Júsuf také dvakrát vstoupil do zápasu jako střídající hráč a neříkám, že byl excelentní, má ale mentalitu toho, že chce jít do zápasu a něco s ním udělat. Derby je válka a Petar, Júsuf i Heli to zvládli skvěle. Týmová chemie je složitá, my chceme mít ustálenou základní sestavu, dostat se do ní ale může kdokoliv. Máme zkušené hráče a reprezentanty, kteří by ji samozřejmě měli atakovat primárně. Sestava na Slovácku byl samozřejmě extrém a bylo vidět, že když se nedařilo, tak se mužstvo rozsypalo. Trochu jsme se potýkali s tím, že někteří noví hráči nemají taková data, jaká bychom potřebovali a nenaběhají toho tolik. Musí se ještě učit a všechno nové vstřebat. Musíme myslet na to, abychom bodovali a stavět to nejlepší, co tady je. Kádr máme dobrý," uzavírá hodnocení Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články