Přesně takový zápas může pomoci našemu sebevědomí | SK Slavia Praha
Více

Přesně takový zápas může pomoci našemu sebevědomí

Sešívaní zvítězili v druhém utkání Evropské ligy proti silnému Leverkusenu. ​„Potřebujeme přesně tuhle bojovou mentalitu, kterrou jsme ukázali u gólu,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Zápas začal přesně tak, jak jsme se na něj připravovali. Šli jsme do něj s určitou strategií, kterou kluci skvěle plnili. Hodně nám pomohl Ondra Lingr na pozici stažené devítky, spolu s Lukášem Provodem napadali tři soupeře a výborně dokázali pokrýt rozehrávku stoperů se šestkou. Po vyloučení Bellarabiho se ale role úplně otočily. Potřebovali jsme dát branku, museli jsme ale dávat pozor na bleskový přechod soupeře přes jeho hodně rychlá křídla, se kterými mají problémy i špičkové bundesligové týmy. Po té červené kartě hrozila o to více. Těžko jsme se prokousávali do šancí nebo palebných pozic, byli jsme netrpěliví a museli jsme dávat pozor na protiútoky soupeře. Pak jsme navíc nedali penaltu, nakonec jsme ale naštěstí skórovali z rohu díky skvělé práci Petera. Byl to strašně těžký, náročný zápas, který jsme naštěstí nakonec zvládli,“ hodnotil vítězství nad Leverkusenem trenér Jindřich Trpišovský.

Dohrát na beku se zlomeným nosem? Peter je pro mě hrdina zápasu

Jednou z nejvýraznějších postav zápasu byl právě nigerijský útočník Peter Olayinka, který se na hřiště dostal v šedesáté minutě, deset minut před koncem pak vsítil jedinou branku utkání. „Co se týče Petera, musím mu hrozně moc poděkovat. Měli jsme s ním nějaký nácvik v základní sestavě, nakonec se na to ale po té nemoci ještě necítil. U gólu však přesně ukázal mentalitu, která nám teď, po odchodu hráčů jako Tomáš Souček, Vláďa Coufal nebo Milan Škoda, trochu chybí. Vůli porvat se za tým, obětovat se a pomoci mu za každou cenu. Ukázal, co nás zdobilo dříve, dal gól, u kterého si zlomil nos, pak v závěru kvůli křečím Lukáše Masopusta ještě dohrával na pozici pravého obránce. Jsem za něj hrozně rád, je to pro mě hrdina zápasu, potřebujeme více hráčů s takový naturelem,“ nešetřil chválou na adresu sešívaného záložníka kouč sešívaných.

„Co se týče jeho případného přestupu, bylo by samozřejmě hezké, kdyby další hráči ze Slavie byli v Premier League. Já ale doufám, že další export do West Hamu se teď konat nebude. Museli by si hodně připlatit, protože od nás nemůžou odcházet hráči za šest milionů euro, a pak tam předvádět takové výkony, jaké aktuálně předvádějí,“ dodává s úsměvem trenér Slavie.

Stále sbíráme zkušenosti, potřebujeme podobná utkání

Sešívané vedení mohlo přijít už v pětašedesáté minutě, kdy ale neproměnil pokutový kop Nicolae Stanciu. „Penaltové pořadí bylo samozřejmě jiné, protože Nico nebyl v základu. V době penalty už ale byl na hřišti a v Ostravě v těžké pozici penaltu proměnil, proto nebylo co řešit. Jsem rád, že jsme si takovou situací prošli, na rozdíl od zápasu v Izraeli jsme na hřišti měli správnou, bojovější mentalitu a zvládli jsme to,“ těší trenéra Slavie.

Těsné vítězství nad jedním z předních bundesligových celků považuje Jindřich Trpišovský za velmi cenné. „Potřebujeme tyto velké zápasy, aby se hráči učili. Ubojované vítězství v zápase, kde se nám třeba tolik nedaří, potřebujeme. Máme hráče, kteří proti Leverkusenu debutovali v základu v Evropě, a další, co teprve sbírají zkušenosti v těžkých utkáních, kde jde o všechno. Potřebujeme, abychom se dále učili, a aby hráči uměli převzít role od kluků, kteří už odešli. Zápas jako tento by nám pro sebevědomí mohl pomoci, potřebujeme ale mentalitu jako měl proti Bayeru Peter Olayinka, Tomáš Malinský, David Zima i Ondra Lingr, který hrál skvěle v defenzivě a vepředu podržel hodně míčů. I pro něj je to velký krok, přišel z Karviné, ve Slavii je teprve tři měsíce. Jeho střídání bylo čistě taktické, kdyby se dále hrálo jedenáct na jedenáct, Ondra by pokračoval, hrál skvěle. Stavíme za pochodu nový tým a někteří si proti Bayeru dokázali, že mohou hrát na takové úrovni. Je to jen o větší týmovosti a sebevědomí,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

Další články