Rozhodne mentální nastavení a odvaha | SK Slavia Praha
Více

Rozhodne mentální nastavení a odvaha

290. derby se blíží mílovými kroky a trenér Jindřich Trpišovský chce v neděli se svým týmem získat desetibodový náskok na pražského rivala!

Sešívaní se chystají na nedělní derby. „Doufám, že nám nikdo nevypadne, ale zbývají ještě dva tréninkové dny. Tým je aktuálně ve stejném tréninkovém složení jako na Duklu. Jarda Zmrhal byl v tréninku, doufáme, že se zapojí a bude v neděli schopen nastoupit,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Scházet bude Stanislav Tecl. „Standa měl dnes v osm ráno nástup v nemocnici, kde ho čekají vyšetření, a pokud to bude nutné, absolvuje operační zákrok. Myslím, že na derby určitě nebude a pokud se potvrdila původní diagnóza, skončí to bohužel operací,“ dodává trenér.

Slavia má před derby sedmibodový náskok na Spartu. „Asi začnu tradiční odpovědí, že derby favorita nemá. Derby je atypické, vůbec bych nekoukal, kolik má do bodů. Všechno se maže a v derby většinou všichni podávají lepší výkony než ve zbytku sezony. Rozhodne se až v čase utkání. Začíná se za stavu 0:0, rozhodne mentální nastavení a odvaha. Rozhodne to, kdo do zápasu od 17:00 lépe vstoupí,“ má jasno.

Pokud by Slavia zvítězila, bude mít na svého rivala desetibodový náskok. „Po derby nebude odehraná ani polovina soutěže, mít ale takhle luxusní náskok po 14. kole by nám dávalo dobrou výchozí pozici do zbytku sezony. Všichni víme, že ke konci soutěže nohy už trochu těžknou, navíc nás pak ještě čeká nadstavba, kde se bude mezi nejsilnějšími týmy bojovat o dalších patnáct bodů,“ nechce předbíhat trenér.

Letenským se poslední dobou doma daří. „Sparta je doma extrémně silná, to ukázala v minulých utkáních. Musíme do zápasu dobře vstoupit, to jsme si dokázali v těžkých evropských zápasech. Budeme vycházet z posledního utkání, v prvním poločase jsme si dali tři vlastní góly, ve druhém jsme už hráli tak, jak chceme hrát od začátku. Ukázalo se, jak maličkost může rozhodnout o zápase,“ vzpomíná na jaro.

Pečlivý výběr bude směřovat k výběru útočníka. „Složení útoku je pro nás největší téma vzhledem k typologii zápasu. V defenzivě může soupeř hrát na dvě rozestavení na tři nebo na čtyři obránce. Výkon útočníka, který nastoupí, pro nás bude klíčový. Jeho aktivitu a body budeme potřebovat. Škoda je připravený a je to jedna z variant, kterou zvažujeme. Umí na Spartě velké věci. Naposledy proměnil penaltu v okamžiku, kdy by tam jiní ani nedošli,“ říká na adresu uzdraveného kapitána.

V oporu týmu se za poslední rok vypracoval Miroslav Stoch. „Přišli jsme s nějakou filozofií a jeho způsob hry byl jiný, sžíval se s tím, zimní přestávka byla hodně náročná. Během jarní části ukázal, že je důležitý hráč, to samé teď. Málo hráčů si udrží stejnou výkonnost, jsou tam výkyvy, nicméně v kalendářním roce udělal asi 18 bodů. Je produktivní ofenzivní hráč, udělal velký posun ohledně defenzivní činnosti a výběru místa na hřišti. Část gólů dal i tím, že začal chodit za obranu, což v jeho repertoáru předtím moc nebylo,“ popisuje trenér.

Přehnanému hecování před derby trenér příliš neholduje. „Je to hozená rukavice pro Pepu Hušbauera,“ směje se a dodává: „nemám rád velká slova, ukáže se na hřišti. Každý to musí zvládnout, vydat ze sebe všechno. Pravda vždycky leží na hřišti, my se soustředíme na to, abychom v neděli v pět byli maximálně nachystaní jak mentálně, tak takticky.“

Aktuálně

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

Další články