Sen se stane skutečností: Slavia otevře muzeum! | SK Slavia Praha
Více

Sen se stane skutečností: Slavia otevře muzeum!

Sen mnoha generací slávistů se brzy stane skutečností! Na začátku listopadu bude v Edenu slavnostně otevřeno SLAVIA MUSEUM.

Jedná se o naprosto unikátní moment v českém fotbale. Slavia totiž jako první klub otevře rozsáhlé muzeum, ve kterém vzdá hold své už téměř 126leté klubové historii.

Dvoupatrové dokončované muzeum bude mít rozlohu přes 1 200 m2. Ve spodní části je rozmístěno 29 velkých obrazovek včetně velkoplošné „videowall“. V muzeu tak kromě vzácných artefaktů naleznete mnoho videí, dosud nezveřejněných záběrů, dokumentů, a hlavně slavných zápasů nebo gólů.

Muzeum už teď čítá stovky exponátů od založení Slavie v roce 1892 až po současnost. Díky spolupráci s desítkami hráčů a jejich rodinami, stejně jako se sběrateli z řad slávistů se podařilo nashromáždit takové skvosty jako dres tehdy nejlepšího brankáře světa Františka Pláničky z Mistrovství světa v Itálii 1934, kde Československo získalo stříbrné medaile.

V muzeu naleznete i dres Františka Veselého z vítězného Mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě. Nechybí míč ze zápasu Brazílie – ČSSR podepsaný legendárním Pelém ze sbírky slávistického brankáře Břetislava Dolejšího.

Návštěvníci najdou v muzeu i světové unikáty. Třeba dres legendy Realu Madrid José Antonia Camacha ze zápasu Real – Slavia, dresy Klase Jana Huntelaara a Thomase Vermaelena z utkání Slavia – Ajax, kdy Slavia postoupila do Ligy mistrů. Velkým lákadlem je také vítězný dres Vladimíra Šmicera z finále Ligy mistrů 2005, který slávistická legenda věnovala do muzea symbolicky na galavečeru ke 125. výročí Slavie. Kromě opravdu velké sbírky dresů nebudou chybět mistrovské trofeje, medaile nebo cenné kovy slávistů z reprezentace.

Celá Slavia tak v předvečer svých 126. narozenin dostane ten nejkrásnější možný dárek v podobě muzea, které bude neustále připomínat bohatou klubovou historii. V nejbližších dnech zveřejníme podrobnosti o prodeji vstupenek na prohlídku muzea a další důležité informace!

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články