Sešívaná cesta Evropou: Od zklamání mezi nejlepších osm týmů | SK Slavia Praha
Více

Sešívaná cesta Evropou: Od zklamání mezi nejlepších osm týmů

Slávisté v Evropské lize skončili po dvou letech znovu ve čtvrtfinále. Po vyřazení s Arsenalem se ohlédneme za letošním tažením Evropou.

Dánské zklamání v boji o Ligu mistrů

Slávisté do evropských pohárů vstoupili v play off Ligy mistrů s dánským mistrem FC Midtjylland. Úvodní duel se hrál v Edenu a přinesl taktickou bitvu, která nepřinesla mnoho příležitostí ani na jedné straně.

Souboj s dánskými šampiony právem skončil bez branek a svěřenci Jindřicha Trpišovského tak jeli do Herningu s výhodou čistého konta z domácího zápasu.

Vstup do odvety s Midtjyllandem slávistům vyšel na jedničku, už ve třetí minutě se trefil Peter Olayinka. Domácí tým na postup potřeboval vstřelit dvě branky. 

Slávisté drželi náskok bez větších problémů více než hodinu hry, pak ale z ojedinělé šance vyrovnal Kaba. Výsledek 1:1 stále znamenal postup sešívaných, jenže po odkopu Ibrahima Traorého se míč nešťastně odrazil na ruku Tomáše Holeše a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. 

Balon si vzal autor první branky domácích Kaba a míč poslal k pravé tyči. Ondřej Kolář skvělým zákrokem penaltu zlikvidoval a dal sešívaným naději.

Jenže po přezkoumání situace videorozhodčím se ukázalo, že brankář sešívaných v momentě kopu stál před brankovou čárou a rozhodčí Skomina nařídil opakování exekuce. Druhý pokus si vzal Scholz a poslal míč tentokrát k levé tyči. Ondřej Kolář opět vystihl směr, na míč si sáhl, ale i tak skončil opakovaný pokutový kop v brance. 

Po druhé inkasované brance se snažili slávisté o tlak, ale dánský mistr zakončil desetiminutovku hrůzy ještě dvěma góly a slávisté se tak museli spokojit "jen" s Evropskou ligou. 

Oba zápasy s Midtjyllandem odehrál Vladimír Coufal, který po odvetě odešel do West Hamu a v letošní sezoně září v dresu kladivářů, kteří aktuálně okupují překvapivé čtvrté místo Premier League.

Ve skupině UEL ze dna téměř k vrcholu

Los Evropské ligy v Nyonu určil sešívaným těžkou skupinu, čekal je německý gigant Leverkusen, francouzské Nice a izraelská Beerševa, která v předkole vyřadila Plzeň. Postupový klíč se zdál zřejmý, obrat o šest bodů Beerševu a porvat se s Nice a Leverkusenem. To se ale brzy ukázalo jako mylná domněnka.

Skupinu slávisté rozehráli v Izraeli, kde je čekal nevyzpytatelný soupeř. Většinu prvního poločasu tlačili sešívaní, ale těsně před poločasem udeřila Beerševa. Ve druhém poločase se slávistům podařilo konečně prolomit pevnou obranu Izraelců a v 75. minutě srovnával na 1:1 Lukáš Provod. 

Když už se zdálo, že sešívaní dokonají obrat, nebo uhrají alespoň bod, v rozmezí dvou minut dvěma brankami utnul naděje Acolatse. 

Z Izraele odlétali sešívaní po trpké lekci z produktivity s prázdnou. Na první minuty v evropských pohárech naskočil v závěru zápasu Abdallah Sima, který se stal kometou letošního tažení Evropskou ligou.

 

Po těžkém direktu na půdě Beerševy čekal slávisty v Edenu Leverkusen, německý favorit skupiny jel do Prahy s jasným cílem, po vysoké výhře nad Nice znovu uspět. Komplikace pro německý velkoklub přišla ve 22. minutě, kdy po červené kartě za faul na Lukáše Masopusta musel odejít ze hřiště Bellarabi. 

Slávisté oslabeného soupeře tlačili, ale příležitosti byly na obou stranách, Němci hrozili zejména z rychlých protiútoků. 

V 65. minutě vlétl do vápna Peter Olayinka, obešel gólmana, který ho podrazil, a slávisté měli k dispozici pokutový kop. Ten si vzal na starost Nico Stanciu, který byl na hřišti teprve pár minut. Jeho penaltu ale vystihl Hrádecký a trval tak nadále bezbrankový stav. Rumunský playmaker se snažil napravit své zaváhání a v 80. minutě byl velmi blízko brance, jeho dělovku zpoza vápna vyrazil brankář na roh. 

K němu se postavil znovu Nico Stanciu, posadil míč na hlavu Petera Olayinky, kterému při hlavičce zlomil jeden z obránců nos, to ho ale v ten moment netrápilo, protože Slavii vystřelil důležité vítězství nad favoritem. Navzdory oslabení o jednoho hráče Leverkusen v závěru tlačil, ale sešívaní si nejtěsnější náskok a první tři body ve skupině uhlídali.

Po úspěchu nad v té době nejlepším týmem bundesligy přijelo do Edenu OGC Nice. S celkem z Azurového pobřeží se slávisté utkali navzdory mnoha absencím kvůli covidu. V základu poprvé naskočil Abdallah Sima. Slávistům vyšel úvod a v 16. minutě se radovali po prvním gólu navrátilce Jana Kuchty. 

Po půlhodině hry sice vyrovnal Gouiri, těsně před poločasem ale svojí první evropskou brankou vrátil vedení sešívaným hlavou po rohu Abdallah Sima.

Ve druhém poločase slepená sestava držela vedení, dvacet minut před koncem přidal třetí branku Jan Kuchta. Porážce Nice nezabránil těsně před koncem Ndoye, který jen upravil skóre na 3:2. Slávisté se tak radovali z další domácí výhry, která dala velkou naději na postup.

Druhou polovinu skupiny načali svěřenci Jindřicha Trpišovského zápasem ve Francii proti Nice. Podobně jako v prvním vzájemném zápase udeřili slávisté už po 15 minutách. Ondřej Lingr si navedl míč na střed hřiště a z dálky poslal míč nádherně do horního rohu Benítezovy branky. 

V 61. minutě ale po chybě v rozehrávce sešívaných srovnal Gouiri. Na to slávisté odpověděli nejlépe jak mohli. Peter Olayinka si naběhl na centr z rohového kopu a hlavou vrátil svému týmu vedení.

Náskok navýšil v 75. minutě po skvělém náběhu na centr Tomáše Holeše senegalský kanonýr Abdallah Sima. Zápas skončil výhrou Slavie 3:1 a postup měli slávisté ve zbytku skupiny ve vlastních rukou.

Rozhodnout mohli slávisté doma v Edenu proti Beerševě. Izraelskému celku měli co vracet a na hřišti to bylo vidět. Sešívaní šli od začátku za vítězstvím, dvěma góly mezi 31. a 36. minutou zápas rozhodli. Trefil se Abdallah Sima a Nicolae Stanciu. 

V závěru přidal Abdallah Sima ještě třetí branku, která byla uznána jako vlastní gól. Po pěti zápasech měli slávisté s dvanácti body jistý postup a těšili se na souboj o první místo v Leverkusenu.

Kvůli mnoha absencím ale souboj s německým gigantem neskončil vůbec dobře. Slávisté podlehli Leverkusenu 0:4 a do vyřazovací části šli ze druhého místa ve skupině. 

Úspěšný hon na lišky

Los Round of 32 přisoudil slávistům anglický Leicester. Třetí tým Premier League a překvapivý mistr ze sezony 2015/16 přijel do Prahy jako velký favorit. Dva měsíce na přípravu přinesly skvělý taktický výkon a v prvním zápase branka nepadla, což dalo mírnou výhodu sešívaným.

Na King Power Stadium jeli slávisté s dobrým výsledkem v zádech. Po bázlivém vstupu do zápasu pomalu začali přebírat otěže svěřenci Jindřicha Trpišovského. První poločas sice skončil bez branek, ale do druhé půle vstoupili sešívaní aktivně, což přineslo odměnu. Peter Olayinka na levém křídle posunul míč pod sebe na Nica Stancia, který nacentroval do vápna, nabíhající Abdallah Sima sice na míč nedosáhl, ale Lukáš Provod skvělým náběhem dohrál situaci a uklidil míč do odkryté branky. 

Domácí byli pod tlakem a pro postup museli dát dvě branky, aby šli v Evropské lize mezi nejlepších 16. Do šancí je však slávisté nepouštěli a skvělý taktický výkon korunoval v 79. minutě po přihrávce Petera Olayinky parádní ranou Abdallah Sima. Na jeho tvrdou střelu do pravého dolního rohu branky neměl Schmeichel nárok.

Deset minut před koncem zápasu měli sešívaní postup v kapse a domácí ani z platonického tlaku branku nedali. Tým hvězd kolem Jamieho Vardyho proti slávistům za 180 minut nedal ani jeden gól. Oslavy postupu nevynechal přes FaceTime ani hvězdný odchovanec Tomáš Souček, který se letos devětkrát trefil v Premier League.

Výhru nad Rangers řídil famózní Stanciu

Osmifinálový los přiřkl slávistům skotské mistry Rangers FC. Sešívaní opět začínali v Edenu a čekala je odveta na Ostrovech. Úvod prvního zápasu ovládli slávisté, už v sedmé minutě se parádně z dálky trefil Nico Stanciu, zpoza vápna zakroutil míč nechytatelně do pravého horního rohu branky Rangers.

Po ojedinělé standardní situaci se ale míč tečí dostal k Hagimu, ten balon vrátil před branku na volného Helandera, který srovnal stav zápasu. Po zbytek utkání měli mírnou převahu slávisté, ale další branka už nepadla. Největší šanci měl v samém závěru Lukáš Masopust, jeho hlavičku ale neuvěřitelným zákrokem zlikvidoval McGregor. 

Do odvety tak šli slávisté po domácí remíze 1:1. Na Ibrox Stadium museli sešívaní dát gól, pokud chtěli pomýšlet na postup. To se povedlo už ve 14. minutě, Jan Bořil parádním centrem našel Petera Olayinku, který hlavičkou na bližší tyč dal svému týmu klid.

Domácí tahali za kratší konec a fotbalové nedostatky se snažili kompenzovat přehnanou agresivitou a ostrými fauly, což vyvrcholilo brutálním zákrokem na Ondřeje Koláře, kterého nakopl do obličeje Roofe, za což viděl po právu červenou kartu. Nejmladším českým brankářem v historii soutěží UEFA a překvapivým debutantem se tak stal Matyáš Vágner, který byl připravený v roli dvojky.

Tvrdá hra Rangers pokračovala i v oslabení a druhou žlutou kartu viděl za ostrý zákrok Balogun. Po vyloučeni si přímý volný kop postavil Nico Stanciu a přesnou ranou přes zeď přidal druhou branku sešívaných.

Vedení 2:0 slávisté proti dvojnásobně oslabeným Rangers udrželi a mohli se tak, stejně jako před dvěma lety, těšit na čtvrtfinále Evropské ligy. Na oslavy se tentokrát na dálku připojil i Vladimír Coufal.

 

Kanonýři zastavili slávisty ve čtvrtfinále

Po losu se slávisté mohli už potřetí v letošním ročníku těšit na cestu do Velké Británie, čekal je věhlasný Arsenal, který v Evropské lize zachraňuje zpackanou ligovou sezonu. Tentokrát se začínalo venkovním zápasem. Do branky se jen tři týdny po hororovém zranění vrátil s obličejovou maskou a helmou Ondřej Kolář. Kanonýři se na Emirates Stadium dlouho trápili v koncovce. Hrozili i slávisté, ale první branku dal čtyři minuty před koncem z rychlého brejku Pépé. V nastavení ale skvěle napadali slávisté, Lukáš Provod tvrdě pálil na přední tyč, Leno jeho ránu vyrazil do tyče a Gabriel odhlavičkoval odražený míč na roh. Rohový kop Lukáš Provoda protečoval Ondřej Lingr na zadní tyč, kde situaci zavíral Tomáš Holeš, který v posledních vteřinách srovnal na 1:1.

 

Do odvety si slávisté přivezli nadějný výsledek, Arsenal ale v Edenu potvrdil roli favorita. Útočné hvězdy a mladé pušky kanonýrů se mezi čtrnáctou a čtyřiadvacátou minutou trefili hned čtyřikrát. Desetiminutovku hrůzy začal inkasovaný gól, který nakonec pro ofsajd neuznal videorozhodčí, ale následné branky Pépého, Lacazetta a Saky už platily a unavení slávisté přišli o naděje na postup. 

Jízda Evropou tak stejně jako před dvěma lety končí ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Hoši, děkujeme!

Slávistické statistiky evropských pohárů 2020/21

Zápasy14
Výhry6
Remízy4
Prohry4
Vstřelené góly17
Inkasované góly15
Nejlepší střelciAbdallah Sima, Peter Olayinka (4)

Aktuálně

Žáci a dorostenci hráli s Jabloncem, mládežníci vyrazili do zahraničí

19. 3. 2024
Důležitou výhru 2:0 si připsali kluci z U17 proti Plzni. Mladší žáci vyrazili na přátelská utkání a miniturnaje do Německa. U10 a U11 čekala pražská derby se Spartou. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Další články