Sešívaná stopa v reprezentacích | SK Slavia Praha
Více

Sešívaná stopa v reprezentacích

Celkově osm slávistů dostalo během reprezentační pauzy možnost na evropských trávnících reprezentovat barvy své země. Pojďme si jejich výkony ve stručném přehledu připomenout.

KOSOVO 2:1 ČESKA REPUBLIKA, KVALIFIKACE NA ME 2020
Priština, Fadil Vokrri Stadium, 7. září

Při výběru základní sestavy čtvrtého utkání o kvalifikaci na Mistrovství Evropy 2020 proti Kosovu se dostalo hned na tři slávisty – na levém beku se objevil Jan Bořil, roli defenzivního štítu dostal za úkol Tomáš Souček a na pravém kraji zálohy do hry vyběhl Lukáš Masopust. I přes nadějný start, při kterém se čeští reprezentanti dostali do vedení, se podařilo domácím vývoj utkání ve druhém poločase otočit. Na hřiště tak byl pro zjednodušení přechodové fáze poslán Josef Hušbauer a jeho unikátní přehled a cit pro hru málem přinesl své ovoce v 84. minutě, kdy stál u založení gólové akce vysunutím Jakuba Jankta přesným pasem za obranu. Odchovanec Slavie ještě správně vracel před obranu, ale akce ztroskotala na nepovedeném zakončení. Slávisté společně s ostatními reprezentanty tak museli skousnout hořkou porážku. O tři dny později na ně navíc čekal další neméně náročný duel na horké balkánské půdě.

ČERNÁ HORA 0:3 ČESKA REPUBLIKA, KVALIFIKACE NA ME 2020
Podgorica, Stadion Pod Goricom, 10. září

Slávisté, kteří se objevili v základní sestavě v Prištině, dostali od úvodních minut důvěru i v Podgorici. Přibyl k nim navíc i Vladimír Coufal, který na pravé straně obrany nahradil Pavla Kadeřábka. První poločas skončil i přes několik šancí na obou stranách hřiště bez branek a rozhodnout tak musel až poločas druhý, ve kterém sehráli sešívaní zcela klíčovou roli. První gól utkání přinesla standardní situace. Jakub Jankto centrem z pravé strany posadil míč na hlavu Tomáši Součkovi a ten přesnou hlavičkou z hranice malého vápna otevřel v Podgorici gólový účet. Pojistka v podobě druhé branky přišla o pouhé čtyři minuty později a střelcem byl opět slávista – tentokrát Lukáš Masopust. Ten si počkal na propadlý rohový kop, který se k němu stočil a v nelehké pozici dokázal míč levačkou nasměrovat k pravé tyči černohorské branky. Po faulu na Alexe Krále v samotném závěru nastavení přišla penalta, která zpečetila skóre utkání, o jehož výslednou podobu se významnou měrou zasloužili právě zástupci sešívaných.

RUMUNSKO 1:2 ŠPANĚLSKO, KVALIFIKACE NA ME 2020
Bukurešť, Arena Națională, 5. září

V základní sestavě reprezentace Rumunska v domácím kvalifikačním utkání proti Španělsku nemohl chybět Nicolae Stanciu. Na hřišti strávil 63 minut, a ačkoliv jeho tým proti gigantovi z Pyrenejského poloostrova prohrál 1:2, pomyslnou cenou útěchy mohla být pro Nica skutečnost, že se postaral o založení akce, která vyústila v jediný gól domácích. V 59. minutě poslal za obranu Španělů nebezpečný centr, který položil základy akce, na jehož konci byla kontaktní branka Andoneho na 1:2.

RUMUNSKO 1:0 MALTA, KVALIFIKACE NA ME 2020
Ploieşti, Stadionul Ilie Oană, 8. září

Součástí základní jedenáctky pro utkání proti Maltě už Nicolae Stanciu nebyl. Jako první střídající hráč se na hřiště dostal v 59. minutě, kdy nahradil Razvana Marina. Po závěrečném hvizdu se mohl radovat z důležitých tří bodů, jejichž zisk drží Rumunsko stále v těsném kontaktu se Švédskem, které aktuálně drží o jeden bod druhé postupové místo.

ČESKÁ REPUBLIKA 2:0 LITVA, KVALIFIKACE NA ME 2021 U21
České Budějovice, Stadion na Střeleckém ostrově, 6. září

Naprosto klíčovou roli ve vítězném vstupu do kvalifikačních bojů o účast na Mistrovství Evropy do 21 let sehrál jediný slávista v nominaci – Jan Matoušek. Měl prsty v obou gólech. Před první brankou se brilantně uvolnil na pravé straně a založil gólovou akci, na jejímž konci se z gólu mohl radovat Šašinka a před druhou brankou vybídl střelce prvního gólu k samostatnému úniku, ze kterého vzešla penalta, která zpečetila výsledek utkání.

FRANCIE 3:1 ČESKÁ REPUBLIKA, PŘÁTELSKÉ UTKÁNÍ U21
Troyes, Stade de l´Aube, 9. září

Mladý ofenzivní univerzál nechyběl v základní sestavě ani pro přátelské utkání proti Francii, za kterou nastoupila spousta cenných, mladých artiklů evropského fotbalu jako například obránce Lipska Ibrahima Konaté, Moussa Diaby, který v létě posílil Leverkusen z PSG, nebo gólová mašina Celticu Glasgow Odsonne Edouard. Na hřišti strávil Jan Matoušek 75 minut, svým útočným snažením ale prohře 1:3  bohužel zabránit nedokázal.

ŠVÝCARSKO 2:0 ČESKÁ REPUBLIKA, PŘÁTELSKÉ UTKÁNÍ U19
Fribourg, 5. září

Debut za reprezentační devatenáctku si během pauzy odbyl i Jakub Markovič přátelským utkáním proti Švýcarsku. Na jeho výsledek však nebude vzpomínat nejraději. Švýcaři o své výhře rozhodli dvěma góly ze začátku druhého poločase, Češi museli navíc dohrávat v deseti. Za svůj výkon se ale brankářská naděje Slavie rozhodně nemusela stydět. Jakuba Markoviče ocenil po zápase i reprezentační trenér Luboš Kozel. „Soupeř už byl v konečné fázi utkání lepší, a také mohl přidat další branky. Nad vodou nás držel dobrými zákroky brankář Markovič," uvedl po utkání.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články