Slavia: 129 let, 6888 zápasů a 21036 gólů | SK Slavia Praha
Více

Slavia: 129 let, 6888 zápasů a 21036 gólů

Naše Slavia dnes slaví 129. narozeniny! Fotbalisté několika generací odehráli za první mužstvo během 3. století už 6888 zápasů a vstřelili 21036 gólů.

Úplně první jedenáctka Slavie nastoupila ke svému prvnímu zápasu 25. března 1896. Nad AC Praha vyhrála 6:0. Zatím poslední zápas červenobílých se odehrál 31. října v Edenu, kdy slávisté porazili Viktorii Plzeň 2:0. Za unikátní statistiky děkujeme klubovému archiváři Karlu Zuskovi. 

Jak a kde to všechno začalo...

2. listopadu 1892 byl v Kaulichově domě na Valné hromadě Literárního a řečnického spolku Slavia ustaven Akademický Cyklistický Odbor Slavia (A.C.O.S.). V osmdesátých letech 19. století existoval v Praze studentský Literární a řečnický spolek Slavia se sídlem ve Vodičkově ulici.

Po prázdninách roku 1892 se studenti fandící sportu (zejména student medicíny Jaroslav Hausman a jeho přátelé Kratochvíl a Schöbel) shodli na tom, že by bylo zapotřebí sportovní činnost mezi studenty podpořit založením sportovního klubu.

Bylo rozhodnuto nezakládat nový samostatný sportovní klub, ale studenty – sportovce organizovat ve zvláštním odboru Literárního a řečnického spolku Slavia. Podmínkou bylo schválení tohoto návrhu na valné hromadě spolku, která se konala 2. listopadu 1892. V tento památný den vznikl Akademický Cyklistický Odbor Slavia, ve zkratce A.C.O.S.

Prvním jeho starostou byl zvolen Dr. Kubr, jednatelem MUC. Hausman, náčelníkem Kratochvíl a pokladníkem Schöbel. Nabízí se otázka, zda se věnovali členové A.C.O.S. opravdu jen cyklistice, nebo to byl krycí manévr? Z této doby jsou doklady o tom, že profesorský sbor na některých školách nepřál sportu a nejméně fotbalu. Jsou známy případy, že si studenti před hrou kopané přilepovali na obličeje umělé plnovousy, aby je kantoři nepoznali a nepotrestali...

Ze záznamů a vzpomínek je zjevné, že na počátku devadesátých let se studenti na venkově i v Praze o kopanou zajímali a také ji hráli. Proč by tedy kopanou nehráli nebo se o ni alespoň nezajímali i členové Akademického cyklistického odboru Slavia?

I když někteří členové takzvané „malé“ Slavie hráli za některou pražskou střední školu, mužstvo jako celek se zrodilo až na konci roku 1895. Je také zaznamenáno, že jeho první trénink se konal v listopadu 1895.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články