Slavia Museum otevírá novou expozici | SK Slavia Praha
Více

Slavia Museum otevírá novou expozici

Po skončení výstavy k zápasu Česko – Brazílie otevírá Slavia Museum stálou expozici připomínající nejnovější část slávistické historie.

Stálá expozice moderních dějin Slavie je umístěna v prvním patře Sinobo Stadium a přístupná bude v rámci standardních prohlídek Slavia Museum. Rekonstruovanému sálu dominuje obří mozaika o rozměru 5x2,8 metru, která zachycuje slavnou fotografii Josefa Hušbauera, Přemysla Kováře a Jakuba Jugase ve vířivce. Jejím autorem je akademický sochař Bořivoj Nestyda a dílo je složeno z celkem 9 784 střípků zálohovaných plastových kelímků.

Jedním z nejcennějších exponátů nové výstavy je ampule se slzami asistenta trenéra Zdeňka Houšteckého, které uronil v televizním studiu po postupu Slavie přes Sevillu. „Za jejich včasné zachycení musíme poděkovat vedle stojícímu komentátorovi Pavlu Čapkovi, který je od té doby uchovával doma v lednici,“ vysvětluje kurátor muzea František Hloubal.

Slzy Zdeňka Houšteckého budou v muzeu k vidění až do 10. dubna. Poté budou obřadně přidány do vody, kterou bude kropen trávník před domácím utkáním s Chelsea.

V novém sále nebudou chybět ani památné dresy. Největším oříškem bylo pro autory expozice umístění dresu Alexe Krále z prvního poločasu v Seville, na jehož levém rameni je stále patrný otisk balonu po zázračné brance na 2:2. „Dres bude umístěn ve speciální vitríně s ochrannou atmosférou, stálou teplotou a vlhkostí. Vitrína bude napojena na záložní zdroj v případě výpadku elektrické energie. S touto technologií jsme se seznámili při nedávné návštěvě Turína, kde podobně uchovávají slavné Turínské plátno s otiskem postavy Ježíše Krista,“ dodává Hloubal.

Slavia Museum nabízí více než tisíc artefaktů spojených se slávistickou historií a současností. Jeho aktuální otevírací dobu můžete najít na webových stránkách slavia.cz/museum.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen: guláš, skákací hrad, autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Sigma. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články