Slavia a MOL Cup: Třetí triumf za čtyři roky | SK Slavia Praha
Více

Slavia a MOL Cup: Třetí triumf za čtyři roky

Domácí pohár poznal během svých posledních čtyř ročníků jen dva vítěze. Hned třikrát se pak ze zisku MOL Cupu radovali sešívaní! Pojďme si jejich triumfy společně připomenout.

Slávisté drží v MOL Cupu skvělou bilanci. Na úplný vrchol vystoupali v sezoně 2017/18, v ročníku 2018/19 a díky čtvrteční výhře 1:0 v Plzni nad domácí Viktorií i letos.

MOL Cup 2017/18 - Vodní lázeň pro zlatého trenéra

Na konci prosince 2017, jen pár dnů před vánočními svátky, došlo k Edenu k velkému třesku. Jaroslava Šilhavého, trenéra z předchozího mistrovského ligového ročníku, nahradil na pozici šéfa slávistické střídačky Jindřich Trpišovský. Spolu s ním dorazili z Liberce také asistenti Jaroslav Köstl se Zdeňkem Houšteckým a trenér brankářů Štěpán Kolář.

Na první trofej nový trenérský tým čekal jen necelých pět měsíců. 9. května 2018 ve finále MOL Cupu porazili úřadující mistři Jablonec 3:1. Dva góly zaznamenal Stanislav Tecl, který ještě na podzim působil v dresu Severočechů, v 89. minutě dal výsledku konečnou podobu Miroslav Stoch. Jindřicha Trpišovského polili jeho svěřenci bezprostředně po závěrečném hvizdu kyblíkem vody, euforie byla na místě.

Slávisté vyhráli pohár poprvé po 16 letech a celkově poosmé. „Beru to ze svého pohledu jako půltrofej. Chtěli jsme splnit očekávání i proto, že jsme dotahovali práci původního realizačního týmu, který zvládl první dva zápasy. Cítili jsme zodpovědnost a nechtěli jsme zkazit jejich práci. Obrovsky se nám ulevilo. Hlavně proto, že rozhoduje jeden zápas, je to všechno, nebo nic. Když jsem si představil, jak dlouho fanoušci Slavie na pohár čekají a jak by byli zklamaní... Cítili jsme zodpovědnost a ulevilo se nám, že jsme lidem nezkazili radost. Když poslední zápas zvládnete, je to nádherné," jásal po utkání Jindřich Trpišovský, jehož tým v lize zakončil sezonu na druhém místě se ziskem 59 bodů.

Během zlaté pohárové cesty vyřadili sešívaní kromě Jablonce také Třinec (5:1), Vysočinu Jihlava (3:1), Slovan Liberec (2:0) a v semifinále Mladou Boleslav (2:0).

MOL Cup 2018/19 – Jak se Lukáš Masopust konečně dočkal

Cestu za pohárovou obhajobou začal výběr Jindřicha Trpišovského 26. září v Edenu proti druholigovému Ústí nad Labem, výhru 2:0 režíroval proměněnou penaltou Muris Mešanović a Jan Vejvar. O dvě branky zvítězili slávisté i v osmifinále, kdy opět v domácím prostředí porazili 3:1 Chrudim.

Mezi nejlepší čtyři týmy posunula slávisty jasná výhra 5:0 nad Karvinou, dvakrát skóroval Mick van Buren, Přemysl Kovář udržel čisté konto. V semifinále došlo na třaskavé pražské derby, rivala z Letné srazil do poločasu dvěma zásahy Tomáš Souček a po šesti minutách druhé půle skóroval Lukáš Masopust. Na práci svého kolegy navázal v brance Ondřej Kolář, jednička Slavie taktéž neinkasovala ani jednou.

Stejné střelce mělo i květnové finále, které hostil Andrův stadion v Olomouci, soupeřem byl Baník Ostrava. V brance opět zářil Ondřej Kolář, ve 37. minutě Tomáš Souček proměnil pokutový kop, po změně stran pojistil výhru 2:0 po rychlém brejku Lukáš Masopust. A po utkání byste těžko na stadionu hledali šťastnějšího hráče… Lukáš Masopust získal domácí pohár na čtvrtý pokus, předchozí tři finále s Jabloncem končil jako poražený.

„Konečně! Čekal jsem pět let, než domácí pohár vyhraju. Už nejsem expert na druhá místa, je to sladké," zářil po utkání autor druhé trefy a pokračoval. "Penalta nám pomohla, zklidnila nás. Myslím ale, že první gól bychom dali stejně, je to fantastická sezona!"

Měl pravdu! Slavia v ročníku 2018/19 získala po sedmasedmdesáti letech ceněný double, úžasné tažení Evropskou ligou skončilo až ve čtvrtfinále po vyřazení od anglické Chelsea.

MOL Cup 2020/21 – Druhý double během tří let

Fantastický ročník, který jakoby okopíroval sezonu 2018/19. V Evropské lize dokráčeli slávisté znovu mezi nejlepších osm celků, v prvním kole jarní vyřazovací části přehráli anglický Leicester, v osmifinále vyřadili skotské Rangers FC. Na jejich síly byl až ve čtvrtfinále Arsenal. O domácím titulu, třetím v řadě, jednadvacátém celkově a čtvrtém za posledních pět let, bylo jasno už čtyři kola před koncem, před startem domácí bitvy 30. kola FORTUNA:LIGY proti Plzni. Výhrou 5:1 slávisté ukázali, kdo v současné době vládne českému fotbalu, překonání 75 let starého československého rekordu v neporazitelnosti budiž toho důkazem.

Aktuálně je výběr Jindřicha Trpišovského v lize bez porážky už 44 zápasů v řadě.

Tažení za vítězstvím v letošním MOL Cupu začalo 19. ledna výhrou 4:1 nad pražskou Duklou. 3. března Stanislav Tecl čtyřmi góly zařídil jasné vítězství (10:3) nad Karlovými Vary. Na přelomu dubna a května sešívaní shodně 3:0 přehráli na soupeřových hřištích Olomouc a Spartu. Finále proti Plzni rozhodl v Doosan Areně v 73. minutě Abdallah Sima, gól mu připravil taktéž vystřídavší Ibrahim Traoré. Viktoria hrající takřka celý druhý poločas bez vyloučeného Havla vyrovnat nedokázala. Ondřej Kolář dvěma fantastickými zákroky v prvním poločase udržel čisté konto. 

„Sezona je fantastická. Když jsme sem přicházeli, tak jsme v tohle ani nedoufali. Hned první zápas jsme prohráli s Jihlavou. Očekávání bylo velké a my jsme hned na začátku všechny zklamali. Pak se to ale začalo obracet. Trenéři si přivedli svoje hráče a začalo to do sebe zapadat. Daří se nám, toho si hrozně moc vážím. Vyhrát tři tituly za sebou a k tomu mít tři trofeje z poháru je něco neuvěřitelného a vždycky na to budu vzpomínat,“ vyznala se brankářská opora sešívaných. 

„Dát gól ve finále a pomoct týmu vyhrát trofej byl můj sen. Jsem útočník, moc o tom nepřemýšlím, když můžu střílet, tak prostě vystřelím a dám gól," vyprávěl bezprostředně po zisku MOL Cupu autor zlaté trefy Abdallah Sima. „Přicházeli jsme do Slavie s tím, že chceme trofeje získávat. Slavia je velkoklub se vším všudy. Máme to v sobě zakořeněné, nesmíme ztratit hladovost, jsme rádi, že jsme dodrželi tradici. A že i šesté slávistické finále poháru jsme vyhráli,“ jásal po skalpu Plzně asistent Jindřicha Trpišovského Jaroslav Köstl.

Sezona, během které došli slávisté do čtvrtfinále Evropské ligy a oslavili zisk zlatého mistrovského hattricku, dostala krásnou tečku - třetí vítězství v MOL Cupu za poslední čtyři roky! Trenérský tým Jindřicha Trpišovského získal za čtyři roky šestou z osmi možných domácích trofejí! 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články