Slavia proti španělským týmům | SK Slavia Praha
Více

Slavia proti španělským týmům

Sešívaní už ve středu přivítají v rámci skupiny Ligy mistrů v Edenu španělského mistra z Barcelony. Nejedná se však rozhodně o první zápas proti španělským týmům.

Slavia vs Barcelona

Psal se první den roku 1914 a mistra českých zemí, tehdy pod názvem Sportovní klub Slavia, čekalo místo pozvolného probouzení se do nového roku, který přinesl českým zemím stejně jako celé Evropě do té doby největší konflikt v dějinách, utkání s fotbalisty FC Barcelona. Bohužel není známo, jak si svěřenci legendárního Johnyho Maddena v přátelském utkání se slavným španělským klubem vedli, a tak se musíme pro zjištění prvního výsledku ze vzájemných utkání posunout o šest let později.

Na jaře 1920 čekala slávisty pod vedením skotského kouče trojice přátelských utkání s Barcelonou, které sešívaní naplánovali v rámci zimní přípravy před vypuknutím jarní části Mistrovství Českého svazu fotbalového. Sestava ve složení Turek, Ráca, Nytl, Vaník,Bělka, Janík, Kovařovič, Jíranský, Šroubek, Prošek, Škvor se na tehdejším Camp de les Corts v Barceloně domácím vyrovnala a z prvních dvou utkání si odnesla remízy 2:2 a 0:0. Ke třetímu utkání nastoupili ale v červenobílých dresech náhradníci a podle toho vypadal i výsledek. Domácí totiž slávistům uštědřili vysokou prohru 6:0.

Celkově mezi lety 1920 a 1934 odehráli sešívaní osm vzájemných zápasů, z nichž třikrát odešli jako poražení, třikrát jako vítězové a dvakrát odcházeli ze hřiště se smírným výsledkem. Na první vítězství si museli slávisté počkat do ledna 1924, kdy o výhře 3:2 rozhodli Kratochvíl a Štapla. Další dvě výhry, obě opět s výsledkem 3:2 pro hosty z Prahy, přišly v lednu 1934. O branky se tehdy postarali Jiří Sobotka, František Svoboda a Vlastimil Kopecký.

Detailněji o vzájemných zápasech s Barcelonou se dočtete v zápasovém Magazínu Poločas!

Slavia vs španělské týmy

Možná hned několik generací sešívaných fanoušků pak čekalo na další vzájemný zápas se španělským týmem. Sešívaní se dočkali až v éře samostatného českého fotbalu, kdy doposud odehráli šest vzájemných dvojzápasů v evropských pohárech.

SK Slavia Praha – Valencia CF 0:1, Valencia CF – SK Slavia Praha 0:0
Tím prvním byl dvojzápas s Valencií v rámci 2. kola Poháru UEFA 1996/97, který jediným gólem rozhodl Moya.

Celta de Vigo – SK Slavia Praha 3:0, SK Slavia Praha – Celta de Vigo 2:0
V rámci 3. předkola Ligy mistrů 2003/04 se sešívaní střetli se Celtou de Vigo, ale utkání ve Španělsku slávistům vůbec nevyšlo a odnesli si vysokou prohru 3:0. V odvetě se ale pokusili téměř o nemožné a díky gólům Rudolfa Skácela a Tomáše Hrdličky zdramatizovali dvojzápas, kýženou třetí branku se jim ale nepodařilo vstřelit.

Sevilla FC – SK Slavia Praha 4:2, SK Slavia Praha – Sevilla FC 0:3
V ročníku 2007/08 následoval první vzájemný střet se Sevillou. Obě utkání v základní skupině Ligy mistrů ale tehdy zvládl španělský celek – nejprve 2:4 v Seville a poté 0:3 v Praze.

Valencia CF – SK Slavia Praha 1:1, SK Slavia Praha – Valencia CF 2:2
Dva remízové duely přinesla skupinová utkání Evropské ligy 2009/10 proti Valencii, kdy bod z Valencie zařídil gólem Riste Naumov a o pár týdnů později bod za remízu z Edenu v závěru utkání vyválčil Janda a Grajciar.

Villarreal CF – SK Slavia Praha 2:2, SK Slavia Praha – Villarreal CF 0:2
Poslední dva španělští soupeři zůstávají slávistickým fanouškům ještě v čerstvé paměti. V rámci skupiny Evropské ligy 2016/17 se sešívaní pod vedením Jaroslava Šilhavého střetli s nabitým Villarrealem, proti kterému se slávisté na Estadio de Madrigal po gólech Dannyho a Tomáše Necida dostali do rychlého vedení 2:0, nakonec se museli ale spokojit po ještě prvopoločasovém vyrovnání pouze s remízou. Ze zápasu z Edenu odcházeli slávisté určitě v horším rozmaru, než tomu bylo ve Španělsku, podlehli v něm totiž Villarrealu 0:2.

Sevilla FC – SK Slavia Praha 2:2, SK Slavia Praha – Sevilla FC 4:3
Zatím poslední dvojzápas se španělským týmem, který se dá už nyní označit za legendární a zcela jistě bude žít v kolektivní paměti několika generací slávistů, je loňský souboj o čtvrtfinále Evropské ligy se Sevillou, který rozhodl až v závěru nastavení prodloužení odvety v Edenu Ibrahim Traoré.

Slávistky vs Barcelona

Při výčtu vzájemných utkání však nelze zapomenout na ženy, které se s Barcelonou střetly v rámci play-off Ligy mistryň. První zápas hrály slávistky v domácím prostředí a po bojovném výkonu dokonce sahali po cenné remíze, tu však zhatila v samotném závěru jedinyu brankou utkání Garciová. V odvetě pak slávistky podlehly hráčkám Barcelony 0:3 a musely se se soutěží rozloučit před branami osmifinále.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články