Slavia v Německu: 24 let čekání na výhru | SK Slavia Praha
Více

Slavia v Německu: 24 let čekání na výhru

Sešívaní hráli od roku 1993 venku proti německému soupeři celkem pětkrát. Naposledy ale zvítězili ve Freiburgu, a to v září 1995.

Zatímco v 70. a 80. letech se slávisté se soupeři z Německa potkávali v rámci Poháru Intertoto celkem pravidelně, v samostatné české historii cestovali sešívaní do Německa jen pětkrát, naposledy před 14 lety do Hamburku. Zvítězit Slavia na německé půdě dokázala Slavia ale pouze jednou, v roce 1995 2:1 ve Freiburgu. Od té doby odjížděla od našich západních sousedů čtyřikrát bez bodu, ani v jednom utkání navíc nedokázala vstřelit branku.

Celková bilance sešívaných s německými kluby přitom není nijak tragická. Z celkem 25 zápasů (13 v Poháru Intertoto, 4 v Poháru vítězů pohárů a 8 v Poháru UEFA) od roku 1972 Slavia hned devět vyhrála, šestkrát pak remizovala a desetkrát prohrála.

Zápasy Slavie na německé půdě od roku 1993

SC Freiburg – SK Slavia Praha 1:2
1. kolo Poháru UEFA, září 1995

V úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA na zbrusu novém stadion ve Freiburgu dokázali sešívaní i přes vyloučení Martina Hyského z 59. minuty zvítězit 2:1 díky brankám Pavla Novotného a Martina Pěničky. Odveta v Edenu góly nepřinesla a slávisté se mohli radovat z postupu. Dalším kolem však jejich cesta rozhodně nekončila. Spanilá pohárová jízda Evropou se pro sešívané zastavila až v semifinále, kde nestačili na Girondins de Bordeaux.

VfB Stuttgart – SK Slavia Praha 2:0
Odveta čtvrtfinále PVP, březen 1998

Díky postupům přes švýcarský FC Luzern a francouzské Nice se Slavia kvalifikovala do čtvrtfinále Poháru vítězů poháru, kde na ni čekal Stuttgart. V domácím zápase se svěřenci Pavla Tobiáše dostali díky brance Karla Váchy před poločasem do vedení. Po přestávce padl jediný gól a zasloužil se o něj bohužel hostující Gerhard Poschner, a tak zůstala odveta zcela otevřená. Do ní nastoupili sešívaní s několika změnami v sestavě – do branky se místo Jana Stejskala postavil Radek Černý, do zálohy pak například Pavel Horváth. O jediné dvě branky zápasu se však postaral stuttgartský Balakov a slávistům tak zůstaly semifinálové brány zavřené.

FC Schalke 04 – SK Slavia Praha 1:0
1. kolo Poháru UEFA, září 1998

Z prvního utkání si sešívaní přivezli jednogólové manko, kdy na branku z první půle nedokázali i přes zlepšenou kombinaci ve druhém dějství, o kterou se staral zejména Pavel Horváth a Ivo Ulich, nedokázali zareagovat. Co se však Slavii nepodařilo v Německu během 90 minut, zvládli sešívaní už v 18. minutě, kdy se z voleje prosadil Richard Dostálek. Další gól už nepadl a nejinak tomu bylo v prodloužení, a tak přišly na řadu penalty. Jediným, kdo svůj pokutový kop neproměnil, byl díky zákroku Radka Černého v páté sérii van Hoogdalm a slávisté tak mohli dát v Edenu volný průběh postupovým oslavám.

1. FC Kaiserslautern – SK Slavia Praha 1:0
Osmifinále Poháru UEFA, únor 2001

V podzimním postupu přes chorvatský NK Osijek čekali na Slavii v osmifinále Poháru UEFA fotbalisté západoněmeckého Kaiserslauternu. První zápas na Strahově branky i přes mírnou převahu sešívaných nepřinesl. Šance ke skórování si ale vypracovali i hosté, v samotném závěru utkání například Radka Černého zachránila tyč. Odveta tak zůstala zcela otevřená. Ani v ni však slávisté cestu míče do sítě soupeře nezajistili. Naopak se v barvách Kaiserslauternu dokázal prosadit Vratislav Lokvenc a Slavia se tak s Evropou rozloučila.

Hamburger SV – SK Slavia Praha 2:0
Základní skupina Poháru UEFA, prosinec 2005

Zatím posledním německým týmem, se kterým se sešívaní na německé půdě střetli, byl Hamburger SV ve skupinové fázi Poháru UEFA v roce 2005. Dle tehdejšího formátu se v pětičlenné skupině týmy navzájem utkaly pouze jednou a v roce 2005 čekal sešívané výjezd do Hamburku (v roce 2008 na Slavii pro změnu vyšel domácí zápas). Domácí se dostali do brzkého vedení a zvýšit jej mohli ještě v prvním poločase po vyloučení Matúše Kozáčika a nařízené penaltě. Tu náhradník Aleksander Šeliga dokázal Mpenzovi lapit, prohře však nezabránil. Belgický útočník si chuť spravil ve druhém poločase, kdy zvýšil na konečných 0:2 z pohledu Slavie. Zajímavostí je, že proti sobě v utkání stanuli Lukáš a David Jarolímovi.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články