Slavia vs. Anglie. Proti Leicesteru o druhou výhru | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Anglie. Proti Leicesteru o druhou výhru

Kromě Leicesteru měli slávisté možnost utkat se v novodobé historii evropských pohárů ještě s dalšími pěti anglickými soupeři. Jak to dopadlo?

Dvojzápas s Chelsea v rámci čtvrtfinále Evropské ligy v roce 2019 má v živé paměti každý fanoušek Slavie. Sešívaní ale svedli bitvy i proti Tottenhamu, Leedsu, Arsenalu a Aston Ville. Pojďme si je společně připomenout. Z celkových jedenácti duelů uhráli slávisté jedno vítězství a dvě remízy.

Leeds United

Čtvrtfinále Poháru UEFA
1999/2000

Během své cesty Evropou v sezoně 1999/2000 tým trenéra Františka Cipra vyřadil Vojvodinu Novi Sad i švýcarský Grasshopers Curych, jasně přehrál rumunskou Steauu Bukurešť a v osmifinále díky gólu vstřelenému na hřišti soupeře poslal domů Udinese.

První utkání čtvrtfinálového souboje se hrálo na hřišti soupeře. Stadion Eland Road měl kapacitu něco málo přes čtyřicet tisíc fanoušků. Slávisté dlouho odolávali tlaku Leedsu, vyprodané tribuny potěšil po rychlém brejku až ve 40. minutě Wilcox. Po změně stran se v rozmezí čtyř minut trefili Kewell a Bowyer. „Snad už teď všichni pochopili, proč jsem chtěl ve čtvrtfinále hrát proti AS Řím, a ne proti Leedsu,“ komentoval utkání František Cipro, který navíc věděl, že pro odvetu nebude moci počítat s vyloučeným Radou a vykartovaným Petroušem. A do toho se zranil Petr Vlček.

Leeds United – SK Slavia Praha 3:0 (1:0)
Branky: 40. Wilcox, 57. Kewell, 61. Bowyer
Sestava Slavie: Černý – Rada – Vlček (55. Vágner), Koller – L. Došek, Kuchař, Dostálek (65. Hyský), Horváth, Petrouš – Ulich, T. Došek

Týden nato bylo na Strahově na programu odvetné utkání. Jestli během zápasu mělo více než třináct tisíc diváků alespoň malou naději, že slávisté můžou ještě zabojovat o postup, tak po půli jim ji vzal Australan Kewell. O pět minut později už ale bylo vyrovnáno, když práci Tomáše Doška zužitkoval Ivo Ulich. A jedenáct minut před koncem se sešívaní dočkali zaslouženého vedení! Ve vápně byl faulován Zelenka a hvězda večera Ivo Ulich vstřelil z penalty vítězný gól. „Byl to pro mě skvělý zápas, ale rozhodla prohra v Leedsu, kde mi to zdaleka tolik nešlo. Jsem si ale jist, že je to všechno o zkušenostech. A kdybychom zítra nastupovali k utkání proti anglickému celku, určitě uspějeme," nechal se slyšet Ulich. 
Mimochodem, rok poté, co Leeds vyřadil Slavii, se dostal opět do semifinále. V UEFA Champions League.

SK Slavia Praha – Leeds United 2:1 (0:0)
Branky: 52. a 79. Ulich – 47. Kewell
Sestava Slavie: Černý – Kozel – Koller, Hyský – L. Došek, Ulich, Dostálek (53. Lerch), Kuchař (86. Vozábal), Skála – T. Došek (53. Vágner), Zelenka

Tottenham Hotspur

1. kolo Poháru UEFA
2006/07

K prvnímu z celkově čtyř pohárových utkání proti severolondýnskému celku nastoupila Slavia v rámci 1. kola Poháru UEFA a v sestavě soupeře nechyběly hvězdy jako Defoe, Jenas, nebo střídající Davids a Keane. Na pozici náhradního gólmana měli pak Kohouti k dispozici Radka Černého. Zápas skončil nejtěsnějším možným rozdílem, kdy díky brance Jenase z konce první půle vyhrál Tottenham v Praze 0:1.

SK Slavia Praha – Tottenham Hotspur 0:1 (0:1)
Branka: 37. Jenas
Sestava Slavie: Vorel (28. Kozáčik) – Švec, Latka, Suchý, Hubáček – Janda (72. Nečas), Jarolím, Hrdlička, Švento – Gaúcho (62. Fořt), Vlček

Slavia i přes nepříznivý výsledek z domácího zápasu dlouho držela naděje na zdramatizování celého dvojutkání. Všechny naděje však těsně před koncem utnul irský střelec Robbie Keane. Po dvou jednogólových prohrách se tak slávisté s evropskými poháry rozloučili už v 1. kole.

Tottenham Hotspur – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 80. Keane
Sestava Slavie: Kozáčik – Hubáček, Latka, Suchý, Hrdlička (74. Kalivoda) – Krajčík, Janda (63. Vlček), Švec, Jarolím, Švento – Fořt (78. Necid)

Arsenal FC

Skupina H, UEFA Champions League
2007/08

Odměnou za to, že se slávisté dostali do základní skupiny UEFA Champions League, byla možnost změřit síly proti nejlepším týmům evropské scény. Souboj proti Arsenalu na nově vybudovaném Emirates Stadium si však červenobílí představovali určitě jinak. Týmu nabitému hvězdami, jako byli Fàbregas, Walcott, Gallas nebo Tomáš Rosický na lavičce, nedokázali svěřenci Františka Cipra konkurovat, a po sedmi obdržených gólech se do Prahy vraceli značně rozčarovaní.

Arsenal FC – SK Slavia Praha 7:0 (3:0)
Branky: 5. a 58. Fàbregas, 24. (vlastní), 41. a 55. Walcott, 51. Hleb, 89. Bendtner
Sestava Slavie: Vaniak – Krajčík, Suchý, Hubáček, Pudil – Šenkeřík, Švec, Kalivoda (46. Jablonský), Tavares (63. Belaid), Ivana (56. Volešák) – Vlček

I přes zdrcující výsledek z prvního zápasu se slávisté v odvetném utkání dokázali vzchopit a po bojovném výkonu dokázali proti týmu Arsèna Wengera vytěžit bezbrankovou remízu. Body proti Steaue Bukurešť a právě z domácího utkání proti Arsenalu pomohly sešívaným k obsazení třetího místa v tabulce a ke kvalifikaci do jarních bojů v Poháru UEFA.

SK Slavia Praha – Arsenal FC 0:0 (0:0)
Sestava Slavie: Vorel – Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček – Krajčík, Švec, Tavares, Pudil (89. Jablonský) – Šmicer (64. Kalivoda) – Šenkeřík (77. Ivana)

Tottenham Hotspur

3. kolo Poháru UEFA
2007/08

Možnost pomstít se za vyřazení v 1. kole Poháru UEFA dostali sešívaní hned v následujícím fotbalovém ročníku, kdy los přivedl do Prahy opět londýnský Tottenham. Svěřencům Karla Jarolíma se však nevyvedl první poločas a do kabin se šlo po gólech Berbatova a Keana s dvougólovým mankem. Naději na zdramatizování dvojzápasu vykřesal po přestávce David Střihavka a korigoval tak výsledek zápasu na 1:2.

SK Slavia Praha – Tottenham Hotspur 1:2 (0:2)
Branky: 69. Střihavka – 4. Berbatov, 30. Keane
Sestava Slavie: Vaniak – Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček – Jarolím (59. Kalivoda), Suchý (83.Volešák), Tavares, Černý, Pudil (46. Ivana) – Střihavka

Ačkoliv vstoupili sešívaní do odvety proti týmu s útočným triem Lennon, Bent, Berbatov opět špatně a hned v 7. minutě inkasovali, ve druhé půli vše zdramatizoval gólem Matěj Krajčík. Druhá branka však ke smůle sešívaných fanoušků nepřišla a prodloužení si tak svěřenci Karla Jarolíma vynutit nedokázali.

Tottenham Hotspur – SK Slavia Praha 1:1 (1:0)
Branky: 7. O’Hara – 51. Krajčík
Sestava Slavie: Vorel – Dřížďal (80. Volešák), Brabec, Latka, Hubáček – Krajčík (86. Belaid), Kalivoda (46. Ivana), Suchý, Černý, Pudil – Střihavka

Aston Villa

Skupina F Poháru UEFA
2008/09

Na podzim 2008 stanuli slávisté tváří v tvář anglickému celku při zápase Poháru UEFA v ročníku, kdy z pětičlenné skupiny postupovaly tři týmy, a každý s každým hrál pouze jednou. Tím protivníkem byla Aston Villa, která se v sestavě mohla opřít o jména, jako byli Young, Sidwell, Agbonlahor, nebo Berry. Eden se tehdy dočkal jediného gólu a vstřelil jej ve 26. minutě hostující Carew. Tým z Birminghamu i díky tomuto vítězství postoupil ze skupiny na úkor právě Slavie a slovenské Žiliny.

SK Slavia Praha – Aston Villa 0:1 (0:1)
Branka: 26. Carew
Sestava Slavie: Vaniak – Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (66. Šenkeřík) – Černý, Jarolím, Tavares, Volešák (46. Belaid) – Necid, Šmicer (41. Švento)

Chelsea FC

Čtvrtfinále Evropské ligy
2018/19

Zatím poslední souboj proti anglickému týmu odehráli sešívaní při jarním tažením Evropskou ligou na jaře 2019. Po vyřazení belgického Genku a španělské Sevilly se hráči i trenéři konečně dočkali a los sešívaným přisoudil anglickou Chelsea.

Do Edenu přijely hvězdy jako Eden Hazard, N´Golo Kanté nebo Olivier Giroud. Sešívaní s anglickým gigantem odehráli vyrovnanou partii, proti šancím Traorého nebo Bořila se ale vyznamenal nejdražší brankář v historii fotbalu – Kepa Arrizabalaga.

Těšně před koncem pak přišel rozhodující gól, Willian z brejku našel Marcose Alonsa, který na vzdálenější tyči hlavou prostřelil Ondřeje Koláře a rozesmutnil plný stadion. Na jeho branku už slávisté odpovědět nedokázali, zvučnému soupeři se postavili čelem a rozhodně nezklamali.

SK Slavia Praha – Chelsea FC 0:1 (0:0)

Branka: 86. Alonso
Sestava Slavie: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Ševčík, Král, Traoré - Stoch (64. Zmrhal) - Masopust (74. Hušbauer), Olayinka (82. Van Buren)

Slávisté přijeli do Londýna s nadějí na překvapivý postup, na legendárním stadionu Stamford Bridge je ale čekal hodně složitý úkol. Chelsea oproti prvnímu zápasu nasadila všechny hvězdy a od první minuty vletěla na slávisty – v desáté minutě už hosté prohrávali o dvě branky. Po rohovém kopu sice na 1:3 snížil Tomáš Souček, domácí ale okamžitě zvýšili.

Chelsea o poločase vedla 4:1, sešívaní se ale nevzdali, ve druhém poločase předvedli fantastický výkon. Petr Ševčík vstřelil dvě nádherné branky – jedna z nich později vyhrála ocenění pro gól roku. A rázem byli slávisté zpátky ve hře. Ve zbytku druhého poločasu měli ještě několik šancí, Petr Ševčík mohl zkompletovat hattrick, skóre se už ale neměnilo.

Chelsea FC – SK Slavia Praha 4:3 (4:1)

Branky: 5. a 36. Pedro, 9. Deli (vla.), 17. O. Giroud - 25. T. Souček, 52. a 54. Ševčík
Sestava Slavie: Kolář - Kúdela, Ngadeu Ngadjui, Deli - Bořil, Souček, Traoré, Král, Zmrhal (85. Škoda) - L. Masopust (52. Olayinka), P. Ševčík (78. Stoch)

Slávisté se tak důstojně rozloučili s Evropskou ligou, ve čtvrtfinále vypadli s pozdějším vítězem soutěže. Děkovačka po zápase na Stamford Bridge obletěla svět.

Teď čeká červenobílé další anglický soupeř. Jak si povedou proti Leicesteru?

Čekání na zápas si můžete zkrátit sledováním Totální sezony! Epizoda Anglický sen dokumentuje vše kolem zápasu s Chelsea.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články