Slavia vs. Arsenal. Čekání na první výhru | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Arsenal. Čekání na první výhru

Ve čtvrtek se rozhodne, zda se Slavia probije mezi nejlepší čtyři týmy letošního ročníku Evropské ligy. V cestě stojí silný Arsenal, se kterým sešívaní svedli několik bitev. Pojďme si je připomenout.

Pár dní starý výsledek z Londýna má v živé paměti každý fanoušek Slavie. Svěřenci Jindřicha Trpišovského vyválčili na Emirates Stadium remízu 1:1. Předloňského finalistu soutěže poslal v 86. minutě do vedení střídající Nicolas Pépé, ale ve třetí minutě nastavení vyrovnal po rohovém kopu Tomáš Holeš.

„Radost byla obrovská. Byla to důležitá trefa, dává nám docela dobrou pozici do odvety, takže ten gól jsme potřebovali vstřelit. Z toho jsme byli šťastní," popsal důležitý moment Tomáš Holeš, který utkání odehrál netradičně na pozici stopera.

Odvetné utkání je na programu ve čtvrtek, v Edenu se začne hrát ve 21:00. V soutěžích pořádaných UEFA půjde o čtvrtou vzájemnou konfrontaci obou týmů. Na začátku dvacátého století došlo i ke třem přátelským duelům.

Poprvé se Slavia a Arsenal utkaly 12. a 16. května 1907 v přátelském dvojzápase v Praze, celkem padlo 18 gólů (5:7 a 2:4). Ke třetímu souboji došlo 15. května 1926. Hosté vyhráli 5:1, jediný gól Slavie vstřelil Antonín Puč a funkcionáři Arsenalu chtěli koupit Františka Pláničku. Legendární gólman ale zůstal věrný našemu klubu.

Skupina H, UEFA Champions League 2007/08

Odměnou za to, že se slávisté dostali do základní skupiny UEFA Champions League, byla možnost změřit síly proti nejlepším týmům evropské scény. Souboj proti Arsenalu na nově vybudovaném Emirates Stadium si však červenobílí představovali určitě jinak. Týmu nabitému hvězdami jako byli Fàbregas, Walcott, Rosický nebo Gallas nedokázali svěřenci Karla Jarolíma konkurovat.

Před návštěvou 59 621 diváků se už v 5. minutě prosadil Fàbregas, ve 24. minutě si dal vlastní gól Hubáček a čtyři minuty před koncem poločasu skóroval Theo Walcott. Ve druhém poločase překonal soupeř Martina Vaniaka ještě čtyřikrát, když se trefil Hleb, Bendtner a podruhé v utkání také Fàbregas s Walcottem. 

„Zápas to byl divácky asi dost atraktivní, bohužel jsme to Arsenalu hodně usnadnili. Nechtěli jsme dostat branku v úvodu utkání, čisté konto jsme ale bohužel dlouho neudrželi. O půli jsme chtěli zápas dohrát se ctí, popřípadě pokusit se vstřelit nějakou branku, góly jsme ale dál dostávali my. Pro mě to byla asi nejkrutější porážka v mé kariéře," hodnotil zápas pro klubový trenér Slavie Karel Jarolím.

Arsenal FC – SK Slavia Praha 7:0 (3:0) 
Branky: 5. a 58. Fàbregas, 24. (vlastní), 41. a 55. Walcott, 51. Hleb, 89. Bendtner
Sestava Slavie: Vaniak – Krajčík, Suchý, Hubáček, Pudil – Šenkeřík, Švec, Kalivoda (46. Jablonský), Tavares (63. Belaid), Ivana (56. Volešák) – Vlček
Sestava Arsenalu: Almunia – Sagna, Touré, Gallas, Clichy – Eboué, Fàbregas, Flamini (63. Gilberto da Silva), Hleb (63. Rosický) – Adebayor (63. Bendtner), Walcott

I přes zdrcující výsledek z prvního zápasu se slávisté v odvetném utkání dokázali vzchopit a po bojovném výkonu dokázali proti týmu Arsèna Wengera vytěžit bezbrankovou remízu. V brance nahradil Martina Vaniaka Michal Vorel a odvedl spolehlivý výkon. Přestože míč měli na kopačkách spíše hráči londýnského klubu, více šancí měli sešívaní, kterým se podařilo soupeře přestřílet. Kanonýři hrající oproti úvodnímu duelu ve výrazně obměněné sestavě se prosadit nedokázali. Kombinaci jim komplikoval i silný déšť, který zkrápěl trávník strahovského stadionu.

„Dá se říct, že za celý zápas jsme je nepustili do vážnější situace. V obranné činnosti jsme pracovali velice dobře jako tým. Vítězství jsme dnes byli blíže než Arsenal, měli jsme tam velmi slibné šance, ale chybělo důraznější zakončení. Bod pro nás bude v konečném účtování velice důležitý,“ hodnotil utkání trenér Slavie Karel Jarolím.

Měl pravdu... Body proti Steaue Bukurešť a právě z domácího utkání proti Arsenalu pomohly sešívaným k obsazení třetího místa v tabulce a ke kvalifikaci do jarních bojů v Poháru UEFA, kde v Round of 32 vypadli sešívaní s dalším londýnským celkem Tottenhamem. Skupinu H vyhrála Sevilla o dva body před Arsenalem.

SK Slavia Praha – Arsenal FC 0:0 (0:0) 
Sestava Slavie: Vorel – Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček – Krajčík, Švec, Tavares, Pudil (89. Jablonský) – Šmicer (64. Kalivoda) – Šenkeřík (77. Ivana)
Sestava Arsenalu: Almunia – Diarra, Song, Gallas, Clichy – Walcott, Gilberto da Silva, Denilson, Diaby – Eduardo, Bendtner

Čtvrteční utkání rozhodne, zda si slávisté vybojují místo mezi čtyřmi nejlepšími týmy Evropské ligy a naváží na senzační tažení svých předchůdců ze sezony 1995/96. Tehdy tým vedený Františkem Ciprem dokráčel do semifinále Poháru UEFA, kde vypadl s Girondins Bordeaux, jehož barvy hájili třeba pozdější mistři světa Zinédine Zidane, Bixente Lizarazu či Christophe Dugarry.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články