Slavia vs. Francie: ve čtvrtek pro třetí výhru nad Nice | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Francie: ve čtvrtek pro třetí výhru nad Nice

Slavia se s francouzskými kluby setkala za svou historii v soutěžních utkáních celkem sedmnáctkrát. Nice je nejčastějším soupeřem sešívaných z Francie, ve čtvrtek se spolu setkají už pošesté.

Ze sedmnácti zápasů s francouzskými týmy dokázali slávisté zvítězit čtyřikrát, body se dělily pětkrát a porážku sešívaní utrpěli osmkrát. Dvě nejvyšší výhry zaznamenala Slavia právě proti Nice, nejvyšší prohru zase proti Lille v roce 2009. Posledním francouzským soupeřem bylo v roce 2018 Bordeaux v Evropské lize, se kterým Slavia vyhrála doma 1:0 díky gólu Jaromíra Zmrhala, venku podlehla 0:2.

OGC Nice bylo v letním Interpoháru roku 1972 vůbec prvním francouzským protivníkem Slavie. Sešívaní v tomto ročníku skupinu vyhráli i díky utkáním s týmem z francouzského Azurového pobřeží, který v domácím zápase porazili 4:0, na Stade Municipal du Ray remizovali 2:2. V sestavě sešívaných se v těchto zápasech objevili brankáři Stárek a Zlámal, obránci Smolík, Mareš, Luža, Kopecký, Čičatka a Biroš. V záloze nastupovali Cipro, Gáborik, Grospič, Helešic, Bouška a Jurkanin, v útoku Veselý, Klimeš, Machurka, Jean Claude Barták, Voborník a Gruzovský.


Slavia v zápase s Nice v letním Interpoháru v roce 1972

Další dvojzápas s naším čtvrtečním soupeřem přinesl Pohár vítězů pohárů v roce 1997. Slavia v obou zápasech remizovala, venku 2:2, doma 1:1. V domácím zápase nastoupila Slavia v sestavě Stejskal, Kozel, Ašanin, Krejčík, Lasota, Ulich, Kuchař, Horváth, Labant, Vácha, Vágner. Góly na půdě soupeře, které vstřelil Vácha, posunuly sešívané do čtvrtfinále, kde vypadli s pozdějším finalistou soutěže VfB Stuttgartem.


Labant skóruje rybičkou proti Nice v Poháru vítězů pohárů v roce 1997

Slavia se s Les Aiglons potkala naposledy v přátelském utkání před třemi lety. V sestavě Laštůvka, Frydrych, Deli, Jugas, Bořil, Danny, Souček, Zmrhal, Hušbauer, Rotaň, Škoda prohrávala po prvním poločase 0:1. Mezi 47. a 78. minutou se jí povedlo zápas otočit díky dvěma gólům Milana Škody a střídajícího Micka van Burena. Z tohoto zápasu zůstali ale v současném kádru Nice pouze brankář Benitez a záložník Lees Melou.


Radost po gólu van Burena

Historie Slavii nahrává k tomu, aby ve čtvrtek proti Nice vylepšila bilanci ze vzájemných zápasů. Les Aiglons jsou totiž jediný francouzský tým, který Slavia porazila a zároveň s ním neprohrála. Ke dvěma výhrám a třem remízám by tak mohli sešívání přidat další bodový výsledek už tento týden.

Bilance Slavie proti francouzským týmům

SK Slavia Praha – OGC Nice 4:0, 2:2
(Interpohár 1972)


SK Slavia Praha – AS Nancy 0:2, 2:1
(Interpohár 1973)

SK Slavia Praha – AS Saint-Étienne 3:0, 1:2
(Interpohár 1974)

SK Slavia Praha – Racing Lens 0:0, 1:1
(Pohár UEFA 1995)


SK Slavia Praha – FC Girondins Bordeaux 0:1, 0:1
(Pohár UEFA 1996)

SK Slavia Praha – OGC Nice 2:2, 1:1
(Pohár vítězů pohárů 1997)

SK Slavia Praha – AS Monako 0:2
(Pohár UEFA 2005)

SK Slavia Praha – Lille OSC 1:5, 1:3
(Evropská liga UEFA 2009)

SK Slavia Praha – OGC Nice 4:1
(Přátelský zápas, 2017)

SK Slavia Praha – FC Girondins Bordeaux 1:0, 0:2
(Evropská liga UEFA 2018)

´

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články