Slavia vs. Turecko: Pohled do historie | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Turecko: Pohled do historie

Sešívaní hrají ve čtvrtek od 18:45 první utkání vyřazovací části Evropské konferenční ligy proti Fenerbahce. Pojďme se podívat, jaká je historie soubojů Slavie s tureckými kluby!

Poslední soutěžní utkání proti tureckému soupeři sehráli slávisté v únoru roku 2003 v osmifinále Poháru UEFA proti Besiktasi, kde po domácí výhře 1:0 a venkovní prohře 2:4 neuspěli. Odvetu tehdy pískal a o postup sešívané připravil rozhodčí Domenico Messina. Ale o tom později... První zápas proti týmu z Turecka si ale Slavia připsala už v roce 1923, když se v rámci přátelského turnaje utkala s Galatasarayem a následně Altyn Ordonem, Fenerbahce a tureckou reprezentací.

Slavia – Fenerbahce 10:1
Istanbul, 17. července 1923

Sešívaní si v turnaji v Turecku v roce 1923 napřed poradili s Galatasarayem a Altyn Ordonem totožně 7:0. Ve třetím utkání je ale čekal turecký mistr, jemuž domácí obecenstvo předpovídalo vítězství nad sešívanými 5:0. Už po prvním poločase bylo ale skóre opačné, když vedla 5:0 Slavia. Ve druhem poločase přidali červenobílí dalších pět branek, Fenerbahce pouze snížilo za obrovské podpory domácího obecenstva.

Slavia – Turecko 7:3
Istanbul, 18. července 1923

Na závěr tureckého turnaje sehráli sešívaní utkání s tureckou reprezentací hned den po duelu s Fenerbahce. Horko a únava z předchozího zápasu byla znát a slávisté v sestavě Cháňa – Ráca, Nytl – Seifert, Burger, Plodr – Kužel, Štapl, Vaník, Čapek, Kratochvíl inkasovali tři góly. Přesto jich ale nasázeli sedm a přebrali pohár, který byl k tomuto zápasu věnován.

Slavia – Galatasaray 4:0
Istanbul, srpen 1925

Další výjezd do Turecka započali slávisté utkáním s Galatasarayem. Zápas se hrál opět na stadionu Taxim. Jednalo se o přestavěný kasárenský dvůr s upraveným hledištěm. Už po první půli bylo rozhodnuto, Slavia vedla 3:0. Ve druhém poločase přidala ještě jeden gól.

Slavia – Fenerbahce 5:0
Istanbul, 8. srpna 1925

V tomto roce změřila Slavia s tureckým mistrem síly znovu. Sešívaní nastoupili v sestavě Štaplík – Krejčí, Nýtl – Havrda, Pleticha, Plodr – Dobiáš, Silný, Vaník, Čapek, Kratochvíl. Zápas se hrál v ostrém tempu a nebyla nouze o nebezpečnou hru. Slávisté ale už v poločase vedli 2:0 po dvou brankách Vaníka. Ve druhém poločase přidali další tři góly a vyhráli 5:0.

Slavia – Turecko 3:5
Istanbul, srpen 1925

Slávisty opět čekal zápas i s tureckou reprezentací. To, co se na hřišti událo, ale asi nikdo nemohl čekat... V den zápasu se sešívaní dozvěděli, že místo anglického sudího povede zápas turecký rozhodčí, který ještě žádný zápas nepískal. Když ve 27. minutě pálil Mehmed asi tři metry vedle branky, odpískal sudí po konzultaci s policisty za brankou gól i přes férové přiznání kapitána Nihada, který tvrdil, že míč branku netrefil. Posléze Nihad schválně zahodil pokutový kop, který turecký sudí nařídil zcela neoprávněně. Po každé vstřelené brance Turků slavil rozhodčí Sědad se střelcem gólu. Sešívaným neuznal tři regulérní góly, zatímco tureckému celku uznal tři branky, které platit neměly. Když byl potom Štapl sražen ve vápně soupeře před brankou, nařídil penaltu proti sešívaným. Istanbulský tisk následující den odsoudil jednání sudího Sědada.

Slavia – Fenerbahce 0:1
Istanbul, 5. června 1927

Po dvou letech se sešívaní opět vrátili do Istanbulu, ale znovu je čekal "neférový" rozhodčí. Po vstřeleném gólu Fenerbahce slavil hráč Bekir s fanoušky, místo něj nastoupil jiný hráč, ale po návratu Bekira na hřiště pokračoval turecký tým s dvanácti hráči na hřišti i přes protesty sešívaných. Jediná branka sešívaných nebyla uznána a domácí tak slavili výhru 1:0.

Slavia – Besiktas 1:0
Pohár UEFA, Praha, 20. února 2003

V novodobé historii sehráli sešívaní pouze dvojzápas s Besiktasem v rámci osmifinále Poháru UEFA. K prvnímu utkání v Praze nastoupila Slavia v sestavě Černý – Došek, Petrouš, Müller, Skácel – Piták, Dostálek, Bejbl, Gedeon, Vachoušek – Došek. Duel jediným gólem rozhodl v 62. minutě Došek.

Slavia – Besiktas 2:4
Pohár UEFA, Istanbul, 27. února 2003

K odvetě v Istanbulu nastoupila Slavia ve stejné sestavě. Ve 41. minutě se podařilo domácím vstřelit branku a do kabin se tak šlo za stavu 0:1 z pohledu sešívaných. Mezi 60. a 70. minutou seslal Besiktas na slávisty gólovou smršť, když překonal brankáře Radka Černého hned třikrát. Dostálek a Hrdlička v závěru utkání už jen korigovali nepříznivý stav. Všechno ale mohlo být jinak... V nastaveném čase za stavu 4:2 pro Besiktas se z velké dálky trefil slávistický záložník Karel Piták. V době letu míče před brankářem Córdobou na malém vápně přeběhl Tomáš Hrdlička, který byl v ofsajdovém postavení, ale míče se nedotkl. Asistent sudího signalizoval ofsajd, který hlavní Messina odpískal a gól neuznal. Výsledek 4:2 posunul do dalších bojů Besiktas. 

Následující zápas s Fenerbahce odehrají slávisté ve čtvrtek 17. února od 18:45 v Istanbulu. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT2.

Aktuálně

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Chyběla vášeň, touha. Zbraně ale neskládáme

14. 4. 2024
Tomáš Vlček nejdříve soupeři zamezil ve skórování obětavým zákrokem na brankové čáře, ani on však nedokázal odvrátit porážku 0:1 na půdě Viktorie Plzeň. Příčiny neúspěchu i klíčové momenty popsal bezprostředně po konci duelu v Doosan Areně.

Další články