Slavia žádá zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku na UEFA a Policii | SK Slavia Praha
Více

Slavia žádá zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku na UEFA a Policii

Slavia žádá zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku na UEFA a Policii ohledně prošetřovaných incidentů hlášených během druhého osmifinálového zápasu Evropské ligy UEFA 2020/21 mezi týmy Rangers FC a SK Slavia Praha.

Předseda představenstva SK Slavia Praha, Jaroslav Tvrdík, požaduje okamžité zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku představitelů klubu Rangers (naposledy veřejné prohlášení šéfa klubu, pana Stewarta Robertsona, ze dne 30. března 2021) a dalších veřejně činných osob ve Skotsku na vyšetřovatele UEFA i policii ohledně prošetřovaných incidentů hlášených během druhého osmifinálového zápasu Evropské ligy UEFA 2020/21 mezi týmy Rangers FC a SK Slavia Praha dne 18. března 2021.

Pan Tvrdík k tomu uvádí: „Probíhající vyšetřování vedená ze strany UEFA i místní policie dosud nepřinesla žádná zjištění. Náš hráč Ondra Kúdela je však již nyní veřejně ‚odsuzován‘ bez jakéhokoliv důkazu; je obětí předsudků a presumpce viny. Inspektor UEFA dotyčné incidenty stále prošetřuje a do 5. dubna 2021 mu byla prodloužena lhůta k vypracování zprávy. Věříme v proces založený na důkazech a právu, přičemž Ondra i náš klub poskytují veškerou potřebnou součinnost příslušným orgánům. Předložili jsme důkazy, které z našeho pohledu Ondru očišťují z nedůvodného nařčení z rasismu.“

Pan Tvrdík dodává, že ze strany některých zúčastněných a části britských médií bohužel zjevně narůstají xenofobní předsudky vůči klubům a hráčům či obecně lidem ze střední a východní Evropy: „Smutnou stránkou celé záležitosti je, že Rangers se snaží zakrýt brutální hru svého týmu. Během samotného zápasu byl náš brankář Ondra Kolář vážně zraněn a utrpěl zlomeninu v oblasti čelní dutiny, přičemž náš lékař ho na místě nesměl vyšetřit ani desítky minut po závěrečném hvizdu. Nemluvě o mnoha dalších závažných faulech proti našim hráčům, z nichž řada zůstala nepotrestána. V prestižní Evropské lize UEFA by se takové zákroky vůbec neměly dít.“

Pan Tvrdík rovněž zdůrazňuje, že předmětem probíhajících vyšetřování je i pozápasový útok hráče Kamary na Ondřeje Kúdelu, přestože Rangers o tomto incidentu zásadně mlčí. K tomuto doplňuje: „Pokud si někdo klade otázku, co se tehdy stalo, delegace Rangers si přála promluvit s Ondrou, aby objasnila údajnou rasovou urážku. Rozhovor měl proběhnout v tunelu pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA i trenérů obou týmů. Kamery pokrývající místo setkání ale byly úmyslně zahaleny a pan Kamara poté, bez varování a zjevně bez úmyslu cokoliv si vyříkat, surově napadnul Ondru tak, že ho udeřil do obličeje. Ještě zkoušel pokračovat v boji a pak prchnul do šatny společně s panem Gerrardem bez jediného slova omluvy. Je to ostudný incident.“

Pan Tvrdík konečně připomíná, že jedním z pilířů fotbalové politiky Slavie je pevný závazek bojovat proti rasismu, xenofobii a všem dalším formám nesnášenlivosti. Současně zdůrazňuje: „Jakákoliv rasová diskriminace je v rozporu s našimi hodnotami a zásadami a nikdy ji nebudeme tolerovat. Naším přesvědčením je, že všichni lidé musí být svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Slavia se důsledně řídí programem boje proti projevům rasismu sestaveným organizací FARE“ (Football Against Racism in Europe).

Ve světle výše uvedeného čeká klub i hráč Kúdela na výsledky řádného a nezávislého vyšetřování obou incidentů. Do té doby opětovně vyzýváme k uklidnění komunikace.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články