Slávisté na Memoriálu V. Marečka druzí | SK Slavia Praha
Více

Slávisté na Memoriálu V. Marečka druzí

Slávisté z kategorie U16 se zúčastnili Memoriálu Vlastislava Marečka. Ve finále bohužel nestačili na Spartu a na turnaji tak skončili na druhém místě. Ve finále skóroval Teterya.

Slávisté pod vedením trenéra Davida Střihavky postoupili ze semifinále se Zbrojovkou Brno, kterou porazili v úterý 4:0. Hned druhý den čekalo na sešívané finále se Spartou.

K první větší gólové šanci utkání se dostali sparťané, když už ve druhé minutě zahrávali rohový kop. Naštěstí se jim však nepodařilo svatyni Stefana Jovanoskiho výrazněji ohrozit. Ve 14. minutě se dostali ke gólové příležitosti také sešívaní, kteří zahrávali volný přímý kop z úrovně rohu pokutového území. Jakub Zelinger poslal skvělý míč přímo na hlavy svých spoluhráčů na úrovni penalty. K pořádnému zakončení se však slávisté nedostali.

Po dalším z rohových kopů se Sparta dostala do vedení. Ve 24. minutě se po odrazu ve vápně zorientoval nejrychleji sparťanský hráč. Ve 38. minutě utkání, skvělým zákrokem na čáře po hlavičce z malého vápna stále držel nadějný stav pro vyrovnání Stefan Jovanoski.

Do konce poločasu diváci na stadionu Evžena Rošického viděli už jen žlutou kartu ve 44. minutě pro Libora Křístka za zákrok na polovině hřiště. Z rozehraného volného kopu do vápna se výrazné ohrožení branky nekonalo.

Do druhého poločasu vešly oba týmy s několika změnami. Druhý poločas nezačal pro sešívané dobře, hned ve 49. minutě nedosáhl Jovanoski na střelu sparťanského Penxa – 2:0. Po dalších třech minutách se na Jovanoskiho řítil opět sparťanský útok. Gólmanovi Slavie nezbývalo nic jiného než faulovat. Za svůj faul viděl žlutou kartu a Sparta proměnila nařízenou penaltu.

Svěřenci trenéra Davida Střihavky se snažili celý druhý poločas ze všech sil zvrátit skóre, ale míče, které do vápna Sparty létaly se bohužel nedařilo pořádně zakončit. V 79. minutě se slávisté dokázali prosadit, nicméně rozhodčí odpískal ofsajd, ale o necelou minutku později se už žádný ofsajd nepískal a sešívaní tak snížili stav na 3:1. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu a následném centru do vápna se za slávisty prosadil Roman Teterya.

Po centru z pravé strany v závěru zápasu mohl na jednobrankový rozdíl přiblížit Slavii Dominik Schwan, jeho zakončení ale jen těsně přelétlo branku. Ke konci slávisté ještě zvyšovali svůj tlak, který vyústil v samostatný nájezd Zelingra na gólmana Heerknese, ten ale pokus o kontaktní gól nedovolil.

Slávisté tedy nedokázali i přes veškerou snahu změnit skóre ve svůj prospěch a na Memoriálu Vlastislava Marečka tak obsadili druhé místo.

Sestavy:
AC Sparta Praha: Heerkens – Šetka, Poturnay, Svoboda (84. Krpálek), Diviš – Saal (61. Demmer), Sedláček, Moudrý (71. Winter), Penxa (71. Fritz) – Tošnar (61. Wölfl), Kotrba (71. Nechvátal)
SK Slavia Praha: Jovanoski – Herák, Křístek (46. Pikolon), Zima, Piták (62. Schwan) – Podroužek (46. Dufek), Smetana (46. Pech), Hefner (46. Boledovič), Jinoch (62. Teterya) – Zelingr, Steklý (46. Hanzelka)
Góly: 24. Šetka, 49. Penxa, 52. Tošnar – 79. Teterya
ŽK: 78. Sedláček - 44. Křístek, 51. Jovanoski, 75. Zelinger

Všechna utkání:
FC Hradec Králové - SK Slavia Praha 2:4 (1:4)
SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava 6:1 (1:1)
FC Zbrojovka Brno - SK Slavia Praha 0:4 (0:2)
AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 3:1 (1:0)

Ohlasy

Trenér David Střihavka

Jak byste zhodnotil turnaj, který probíhal celou sezonu?
„Když nevyhrajete finále, tak je hodnocení vždy těžší, ale když se na to podíváme ze široka, tak druhé místo je pro nás velký úspěch. Prohrát ve finále derby je pro nás vždycky samozřejmě smutné, ale musíme dát hlavy nahoru. Byl to skvělý turnaj, pro nás bohužel se šťastným koncem pro Spartu.“

Semifinále jste zvládli jednoznačně, v čem byl největší rozdíl oproti dnešnímu finále?
„Musím říct, že se sparťanským herním pojetím máme dlouhodobě problém. Je to pro nás vlastně takové zrcadlo, protože ostatní zápasy dokážeme zvládnout. Zápasy se Spartou jsou vždy takové vybičované, přijde mi, že je Sparta více agresivní v osobních soubojích a jestli tomu do budoucna vyrovnáme, tak si myslím, že se ta naše kvalita projeví.“

V ligových soubojích se se Spartou nepotkáváte, tato konfrontace je tedy pro vás určitě potřebná…
„Je to pro nás určitě super. Zápasy se Spartou jsou vždycky fajn, byl bych rád, aby byly častější. A bylo to vlastně ještě o to lepší, že jsme hráli ve finále poháru.“

Obránce a kapitán Tomáš Zima

Jak byste zhodnotil turnaj, který probíhal v průběhu sezony?
„Celkově byl turnaj skvělý, potkali jsem se se super týmy a odehráli jsme super zápasy. Turnaj nás provázel celou sezonu, v soutěži tak kvalitní zápasy někdy ani nehrajeme. Bylo to pro nás skvělé zpestření sezony.“

Semifinále s Brnem jste zvládli jednoznačně, jaké bylo a v čem byl rozdíl oproti dnešku?
„Semifinále s Brnem jsme odehráli super zápas. Od začátku nám vše klapalo. Pomohl nám rychlý gól. Dnes nám to ve finále bohužel moc nevyšlo, ale čekají nás další zápasy v soutěži, a i další se Spartou a věřím tomu, že to zlomíme a Spartu porazíme. Sparta byla dnes houževnatější a proměnili všechny šance které si vytvořili. Dostali jsme smolný první gól a pak jeden z penalty. Jsem rád že jsme se z toho v průběhu utkání oklepali, dokázali jsme ještě snížit ale v závěru nám už chyběla energie.“

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

Douděra 2028: Rodina i domov. Jsem tu šťastný

16. 4. 2024
David Douděra prodloužil se Slavií smlouvu do 30. června 2028. V rozhovoru okomentoval bezprostřední dojmy, prozradil, který okamžik považuje v červenobílých barvách za svůj zatím nejsilnější, nastínil plány nejen do konce sezony.

Další články