Slávistické vzpomínky na Izrael | SK Slavia Praha
Více

Slávistické vzpomínky na Izrael

Slavia za svou historii odehrála několik zajímavých zápasů proti týmům z Izraele. Naposledy se utkala s Maccabi Tel Aviv v Evropské lize.​

Slavia se poprvé setkala s týmy z Izraele až v 90. letech, protože dříve nebyl Izrael součástí UEFA. Zápasů, na které můžeme před čtvrtečním utkání proti Hapoelu Be´er Sheva vzpomínat, není mnoho. Když už se ale Slavia s izraelskými týmy setkala, stálo to za to. Vzpomenout si můžeme například na Hušbauerovy parádní góly z listopadu 2017.

2017

Slavia Praha – Maccabi Tel Aviv 1:0 (1:0)
Evropská Liga
Sinobo Stadium (Praha), 14. 9. 2017

Maccabi Tel Aviv – Slavia Praha 0:2 (0:1)
Evropská Liga
Netanya Stadium (Netanya), 23. 11. 2017

V roce 2017 vyzvala Slavia ve dvou zápasech Evropské ligy izraelský Maccabi Tel Aviv FC. V prvním zápase se tehdy představil v bráně Přemysl Kovář, obrannou čtyřku tvořili Frydrych, Jugas, Deli a Sobol, v záloze operovali Souček, Hromada, Sýkora, Stoch a Zmrhal a na hrotu hrál Tomáš Necid. Slavia si doma zařídila tři body, když ve dvanácté minutě skóroval Necid po Sobolově asistenci.

Venkovní zápas se nehrál na domácím stadionu Maccabi Tel Aviv, který se rekonstruoval, ale v Netanyi. Hromadu nahradil Michal Ngadeu-Ngadjui a Jana Sýkoru Josef Hušbauer, který byl hlavní hvězdou zápasu. Byl to právě on, kdo rozhodl o zaslouženém vitěztsví Slavie dvěma góly. A nebyly to góly ledajaké. Ten z 45. minuty se stal vůbec nejhezčím českým gólem roku 2017. V 54. minutě se mu podařilo dalším krásným gólem zvýšit stav už na konečných 2:0 z pohledu Slavie.

1993

Slavia Praha – Maccabi Tel Aviv 3:1
Intertoto Cup

V Intertoto Cupu se v roce 1993 nehrály odvetné zápasy, takže Slavia odehrála s Maccabi Tel Aviv pouze jeden zápas, ve kterém vyhrála 3:1.

Slavii se podařilo v tomto roce skupinu vyhrát, když zvítězila ve všech čtyřech utkáních.

1992

Maccabi Netanya – Slavia Praha 1:3
Slavia Praha – Maccabi Netanya 3:1
Intertoto Cup

Maccabi Petah Tikva – Slavia Praha 1:4
Slavia Praha – Maccabi Petah Tikva 3:0
Intertoto Cup

Slavia se v rámci Intertoto Cupu v roce 1992 setkala ve skupině rovnou se dvěma týmy z Izraele. Maccabi Netanya porazila v obou zápasech pohodlným výsledkem 3:1. Maccabi Petah Tikva, které momentálně hraje až ve druhé izraelské lize, Slavia porazila ve venkovním zápase 3:1, doma pak zvítězila 3:0.

Slavia zakončila skupinu na prvním místě s pěti výhrami a jednou remízou před Bayerem Leverkusen.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články