Splnili jsme cíl. Úleva je velká, radují se Zima s Lingrem | SK Slavia Praha
Více

Splnili jsme cíl. Úleva je velká, radují se Zima s Lingrem

David Zima a Ondřej Lingr byli u vítězství české U21 v kvalifikaci proti Řecku. Exkluzivně pro slávistický web promluvili o náročném utkání, úlevě, kterou cítí, ale i o tom, jak přejí v kvalifikaci dalšímu kolegovi ze Slavie.

Česká reprezentace do 21 let zvládla poslední kvalifikační utkání proti Řecku a zajistila si tak minimálně účast v baráži o EURO v Maďarsku a Slovinsku. V základní sestavě nechyběli tři slávisté David Zima, Ondřej Lingr a Jan Matoušek, který hostuje v Liberci. „Je to obrovský úspěch. Mám velkou radost, že jsme to zvládli. I když na nás jako na tým byl vyvíjen velký tlak, tak jsme to uhráli za tři body. Zachovali jsme si šanci podívat se na EURO, za což jsme určitě rádi,“ měl radost po utkání Ondřej Lingr.

Jeho reprezentační a klubový kolega David Zima, který strávil proti Řecku na hřišti celých 90 minut cítil po výhře především úlevu. „Je pro nás velmi důležité, že jsme v Řecku nezaváhali a splnili cíl, který jsme si dali. Je to velká úleva, výsledek nás posunul k tomu, abychom měli vše ve svých rukou. Snad to vyjde a na hlavní turnaj se dostaneme,“ přeje si účast na evropském šampionátu U21.

Řekové se drželi i v oslabení, naštěstí jsme druhým gólem rozhodli

Podle Davida Zimy měla reprezentace hned dva soupeře, kterým musela v desátém kvalifikačním utkání čelit, kromě Řeků byl soupeřem i trávník. „Byl možná jedním z nejhorších, který jsem kdy na profesionální úrovni zažil. Místy byla tráva velmi podmáčená, naopak uprostřed hřiště byl terén tvrdý jako beton. Povrch byl velký problém. Ale i samotní Řekové byli houževnatí, až do konce utkání se drželi, i když hráli od konce první půle v oslabení. Kdybychom neproměnili opakovanou penaltu, měli bychom s nimi problém až do konce. V 82. minutě po standardce měli zajímavý závar před naší brankou. Naštěstí ho ale nezužitkovali a my pak pojišťovacím gólem rozhodli,“ zhodnotil obtížnost zápasu.

Řekové během 90 minut nevystřelili ani jednou na branku, David Zima s kolegy z obrany musel být ale neustále ve střehu. „Utkání, ve kterém soupeř spoléhá na brejky a my musíme tvořit, jsou vždy nepříjemná. V reprezentaci to není úplně zvykem, protože obvykle se setkáváme s technicky kvalitativně lepšími soupeři. Většinou to máme tak, že na brejky, které máme dobře nacvičené, spoléháme my. Nicméně Řekové dostali brzy červenou kartu, a to kompletně změnilo obraz utkání. Do druhé půle jsme vyběhli s formací 4–4–2, se kterou jsme se chtěli tlačit více do vápna. Já jsem šel z pozice levého beka hrát klasického středového obránce. Utkání jsme zvládli ale celkově dobře. Jediným problémem byla šance Řeků na konci utkání, ale chválabohu z toho nic nebylo,“ ulevil si.

Penalta nám pomohla, soupeř musel otevřít hru

Podle Ondřeje Lingra byla klíčová první branka, po které musel soupeř vsadit všechno na útok. Zároveň po utkání už vyhlížel zápas mezi Skoty a Řeky, který rozhodne o tom, jestli pojedou Češi na EURO přímo, nebo poputují do baráže. „Bylo to náročné utkání. Dostávali jsme se těžko k brance soupeře. Penalta nám určitě pomohla. Po ni soupeř musel otevřít hru, my jsme toho využili a přidali druhý gól. Jsme díky této výhře první, ale Skotové mají ještě zápas s Řeckem a lepší vzájemné utkání. Řecko navíc už nemá šanci postoupit, v tom budou mít Skotové před zápasem velkou výhodu. Budou se o to chtít poprat. Třeba ale Řekové zabodují a Skoty o body uberou, uvidíme,“ nevzdává naději na přímý postup.

Naopak podle Davida Zimy může hrát ve prospěch Řeků skutečnost, že už jim o nic ve skupině nejde. „Řekové nemají co ztratit, nebudou pod tlakem. Naopak Skotové musí vyhrát, aby si zajistili postup. Zápas Skotska s Řeckem budeme všichni sledovat. Myslím, že na sebe narazí typologicky velmi podobné týmy. Zezadu hrají jednoduše, moc si to nekomplikují a spíše spoléhají na brejkové situace. Šance jsou otevřené. Doufám, že to zvládnou ale Řekové a z postupu se budeme radovat my,“ přeje si sešívaný stoper.

Když jsem na hřišti, dám tomu maximum. Výhra je ale důležitější než moje starty

Právě David Zima se stal ve druhé polovině kvalifikace stálicí v základní sestavě českého výběru, když nastoupil ve čtyřech z posledních pěti utkání v základní sestavě. „Toho, že mi trenér dává šanci, si velmi cením. Nejdůležitější je, že jsme zápasy ale zvládali jako tým, nehledě na to, jestli jsem byl na hřišti, nebo na lavičce. Tým to zvládl, výhry jsou nejdůležitější. Když na hřišti jsem, dám tomu vždy maximum. Pokud se ale vyhraje, je jedno, jestli jsem u toho na hřišti,“ dává přednost vždy skromný David Zima týmovému úspěchu před úspěchem individuálním.

Ondřej Lingr nastoupil za jednadvacítku v kvalifikaci už potřetí, ovšem proti Řekům poprvé v základní sestavě. „Jsem rád, že jsem dostal důvěru a mohl se trenérovi ukázat od začátku. Určitě mi v tom pomohlo větší zápasové vytížení ve Slavii a cenné zkušenosti z evropských pohárů. Snažil jsem se to přenést i do reprezentace a myslím, že se mi to podařilo. Pevně věřím, že takhle budu pokračovat ve Slavii i v reprezentaci a bude se nám všude dařit jako doposud.“

Určitě bych rád na Petara na EURU narazil

Kromě slávistů v českém dresu má šanci na postup ještě i Petar Musa nastupující za chorvatskou U21. Ten už dokonce v kvalifikaci stihl dva góly a jednu asistenci. „Petar je stále ve hře, ještě mají šanci. Pro Chorvaty je velká škoda, že klopýtli se Skoty, když s nimi remizovali 0:0. Zkomplikovali si to, ale třeba to vyjde. Určitě bych na něj rád narazil v závěrečném turnaji, byla by to pro všechny extra motivace,“ přeje na dálku postup kolegovi ze Slavie Ondřej Lingr.

Klopýtnutí Skotska proti Řekům si bude přát nejen kvůli osudu české reprezentace i David Zima. „S Petarem jsme se o kvalifikaci bavili. Říkali jsme si, že by bylo nejlepší, kdybychom postoupili oba. Strašně moc jim budu držet palce, aby se do baráže dostali, protože si skutečně myslím, že jsou kvalitnější mužstvo než Skotové, kteří měli často v průběhu kvalifikace obrovské štěstí. Například v zápase Chorvatska se Skotskem byli Chorvaté celý první poločas lepší, pak ale přišlo vyloučení. Pro nás bylo samozřejmě pozitivní, že si body oba týmy rozdělily, ale Chorvaté si zasloužili brát tři body za výhru,“ zavzpomínal na bezbrankové utkání.

Slávisté v kvalifikaci o EURO U21

Počet startů Odehrané minuty
Jan Matoušek 7 480
Petar Musa* 7 430
David Zima 4 360
Ondřej Lingr 3 115
Michal Beran 1 25

* Chorvatský výběr do 21 let čeká ještě jedno kvalifikační utkání. V úterý 17. listopadu se utká s Litvou a Petar Musa nechybí v nominaci.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články