Splnili jsme si sen. Sima mě stále překvapuje | SK Slavia Praha
Více

Splnili jsme si sen. Sima mě stále překvapuje

Sešívaní porazili doma v pátém kole základní skupiny Evropské ligy Beerševu 3:0 a postoupili tak do jarní části soutěže. „Dal bych to na roveň postupu do Ligy mistrů," říká Jindřich Trpišovský.

„Postup řadím hodně vysoko, podařilo se nám vyřadit Nice a mít po pěti kolech dvanáct bodů, to je pro tým neskutečný úspěch. Ve skupině s Leverkusenem i Nice máme kolo před koncem jistý postup a ještě navíc jedeme bojovat o první místo. Dal bych to na roveň postupu do Ligy mistrů a jarního tažení Evropskou ligou před dvěma lety. Máme spoustu mladých kluků, po prvním kole jsme byli bez bodu, takže pokud bychom porazili Leverkusen a byli první, byl by to ještě větší úspěch,“ hodnotí jistotu postupu do jarní část Evropské ligy po výhře nad Beerševou trenér Jindřich Trpišovský.

Dvěma góly se pod výhru nad Izraelci podepsal opět skvěle hrající Abdallah Sima. „Ze srandy jsem v kabině říkal, že ho budeme muset na měsíc posadit na lavici, aby nám vůbec vydržel v týmu na jaro. Neumím ani upřímně odhadnout, kde je jeho výkonnostní strop, a neumím ani říct, co by měl zlepšit a co dělá na hřišti špatně. Je to neuvěřitelně komplexní hráč, a to ještě hraje s určitou jazykovou bariérou, i když se samozřejmě pilně učí angličtinu. Jeho příběh je neuvěřitelný, jsem moc rád, že jsme ho na poslední chvíli napsali na soupisku pro Evropskou ligu, v podstatě po pouhých pěti trénincích s námi. Máme z něj velkou radost, strašně nám pomohl a pomáhá, stále mě překvapuje, teď proti Hapoelu tím výskokem před prvním gólem. Má snad všechno, překvapit by mě mohl snad leda kdyby dal gól levačkou ze třiceti metrů, protože na levé noze má ještě malou slabinku. Jinak už snad předvedl všechno, co se dá,“ nešetří chválou na adresu devatenáctiletého Senegalce kouč Slavie.

Sešívaní v dosavadních pěti zápasech základní skupiny vsítili celkem jedenáct branek, což je více než za poslední dvě účasti v základní skupině evropských pohárů dohromady. „Myslím si, že tahle skupina byla hodně otevřená, Leverkusen a Nice jsou hodně ofenzivní týmy, v jejich zápasech padá hodně gólů. Nice bylo trochu tlačené výsledky, potřebovali hrát na vítězství v obou zápasech, daly se u nich ale najít skulinky dozadu. Oba týmy jsou však samozřejmě skvělé dopředu. Velký přínos na našich gólech má samozřejmě také Sima, který skvěle doplňuje vápno z druhé vlny a umí dávat góly hlavou. Celkově máme teď víc komplexních hráčů do šestnáctky, hra je kultivovaná, více také proměňujeme naše šance. Pamatuji si, že v Bordeaux jsme před dvěma lety z pěti metrů netrefili prázdnou bránu, příběh o spalování tutovek v Lize mistrů minulý rok znají všichni. Ted jsme kromě prvního zápasu v Beerševě ve všech zápasech své šance proměnili. Celkově těch jedenáct gólů tedy připisuji otevřenější skupině a naší dobré produktivitě,“ přibližuje trenér sešívaných.

Hovořit o cílech v jarní části Evropské ligy je dle kouče Slavie zatím brzy. „Teď jsme si splnili sen, na rozdíl od toho, co jsem slyšel z některých médií, si nemyslím, že bylo naší povinností postoupit. Zvlášť s takovými soupeři, které jsme měli, a po odchodech z kádru, zejména Vladimíra Coufala. Díry po prodejích hráčů se nám ale podařilo zacelit, musím pochválit Lukáše Masopusta, jak skvěle zapadl na pozici pravého beka. Všichni víme, jaké jsou jeho ofenzivní kvality, skvěle ale pracuje i do defenzivy, zvládá situace jeden na jednoho. Je pro mě až neuvěřitelné, jak se novému postu dokázal přizpůsobit,“ těší Jindřicha Trpišovského.

„Teď se mi strašně těžko říká něco k jaru, první vyřazovací kolo bude až v únoru, to je hrozně daleko. Nevíme, jak bude vypadat kádr, zranění, covid nebo los. Nyní tým dosáhl neskutečného úspěchu, stejně jako před dvěma lety se ale nemusíme bát nikoho, všichni si jaro v Evropě budeme užívat. Budeme také mít motivaci navíc v letošní krátké letní přípravě. Určitě se o další postup popereme.“

Jen na lavičce začal proti Hapoelu kapitán Jan Bořil. „Bóřa je v pořádku a zdravý. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, z těch třech kluků – Lukáše Masopusta, Jana Bořila a Oscara - mohl hrát kdokoliv. Kluci jsou ale jeden tým, mají před sebou týmové cíle, chtěli jsme dotáhnout postup, v neděli nás navíc čeká další těžký zápas. Proti Hapoelu jsme se kvůli typologii zápasu rozhodli pro Oskyho, protože jsme chtěli na levé straně leváka, věděli jsme, že tam můžeme být nebezpeční. Pro Bóřu to samozřejmě nebylo jednoduché, v druhém poločase nám ale pomohl a pomůže nám i v neděli,“ říká kouč sešívaných.

Do základní sestavy se naopak vrátil Nico Stanciu, který se za důvěru odměnil krásným gólem. „Nico je strašně týmový hráč, cítí, že nejvíce může pomoci týmu body. My jsme vcelku mistři ve spalování jeho skvělých přihrávek, on je z toho pak hodně špatný. Tentokrát se skvěle zklidnil před svojí gólovou střelou, počkal si na odskok balonu. Jsem rád i za souboje, které podstoupil, hodně nám pomohl a jsem rád, že přispěl k vítězství. Doufám, že zranění, které utrpěl, nebude vážné. Mně osobně je jedno, kdo dává góly, hlavní je úspěch týmu a to, že se rveme jeden za druhého. Například Honza Kuchta opět podal skvělý výkon, byl platný v mezihře, skvěle napadal, vůbec mi nevadí, že nedal gól. To stejné by mi stačilo i u Nica, on je na sebe ale trochu náročnější,“ přibližuje trenér sešívaných, který už začíná vyhlížet nedělní derby na Letné.

„V derby rozhodne hodina H, kdo bude lépe připravený. V tu chvíli se vše maže, je to největší zápas v Česku. Nerozhoduje to, co bylo ve čtvrtek, v pátek nebo před týdnem. Rozhodne aktuální rozpoložení a odvaha,“ má jasno kouč Slavie, která bude v neděli bojovat se Spartou o první příčku v ligové tabulce. „Do konce sezony zbývá ještě mnoho kol, něco ale tenhle zápas samozřejmě napovědět může. My do toho jdeme s tím, že chceme uhájit první příčku,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články