Spolu jsme silnější | SK Slavia Praha
Více

Spolu jsme silnější

Jednoznačným přáním SK Slavia Praha je dělat fotbal pro fanoušky. Jsme přesvědčeni o tom, že při racionálním ohlédnutí za posledními roky si tohle musí přiznat každý soudný fanoušek našeho klubu. Kampaň „Spolu jsme silnější“ nebyla jen marketingovým trikem, ale filosofií vztahů klubu k fanouškům.

Získali jsme Double, vedeme ligu, čtyři dny nám zbývají do zápasu desetiletí – zápasu o postup do základní skupiny Ligy mistrů. Měli bychom si užívat a slavit, je to jedno z nejkrásnějších období celé slávistické historie.

Bojovali jsme za fanoušky všude, kde to šlo. Věřili jsme dialogu, dohodám a podané ruce. Snažili jsme se vytvořit podmínky pro fandění v době, kdy byla Tribuna Sever uzavřena rozhodnutím disciplinárních orgánů UEFA nebo LFA ČR. Platili jsme pokuty, které nám byly uděleny. Byly však jasné dohody, které z pohledu uzavírání tribun akceptovala i tolik kritizovaná disciplinární komise LFA.

Pyro se nehází, nesmí přerušit zápas, nepoužívá se v podmínce. Musí být řízené a bezpečné.

Přiznejme si otevřeně pravdu, na zápase s Olomoucí nebyla porušena nahodile jednotlivci jen první z nich. Byly porušeny všechny dohody, i bez házení pyra do sektoru hostů by byl klub v podmínce za pyro a přerušení zápasu tvrdě potrestán. Polehčující okolností tak není ani skutečnost, že o házení pyra do sektoru hostů většina Tribuny Sever nebyla informována.

V posledním roce jsme s představiteli Tribuny Sever projednávali při předchozích problémech zavedení nového návštěvního řádu. Přesvědčili nás, že si pořádek udrží sami v rámci svých pravidel. Ukázalo se, že to není v jejich silách, jakkoliv můžeme věřit v jejich dobrou vůli.

Často opakované tvrzení zní - „Pyro není zločin“. Pyro hozené do sektoru hostů, mezi kterými byly děti, však zločinem nepochybně je. Nikdo si neumíme ani v nejhorším snu představit své dítě, na které padá světlice hořící několika tisíci stupňů.

Potřebujeme Tribunu Sever. Tribunu Sever, jejíž fanatismus a frenetické fandění pomáhá našim hráčům překonávat nedostatek sil a podávat fantastické výkony. Tribunu Sever, které se bojí naši soupeři již cestou na náš stadion. Vážíme si tisíců jejích fanoušků, nechceme ničit její vnitřní fotbalový svět ani měnit její kulturu.

Potřebujeme ale také od Tribuny Sever slyšet odsouzení a jasnou netoleranci opakování podobného chování.

Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby pyrotechnika ohrožovala ostatní návštěvníky stadionu, přerušovala zápasy a vedla k opakovanému uzavírání tribun či celého stadionu. Práva Tribuny Sever končí tam, kde začínají zasahovat do práv ostatních fanoušků nebo práv klubu.

Nemusíme spolu v řadě věcí souhlasit, ale na jedné bychom se měli shodnout - v Edenu mají mít všichni právo na bezpečné a pohodové fandění! Násilí ani napadání ostatních fanoušků za odlišný názor je ve spojení s klubem historie a tradic Slavie naprosto neslučitelné.

Chtěli bychom se ještě jednou omluvit všem, kterým přijatá opatření zasahují jakoukoliv formou do jejich fotbalového života s jejich milovanou Slavii.

Hráči bojují za všechny naše fanoušky, zaslouží si podporu a fandění z plných sil. Nikdy bychom proto nezakázali buben, megafon, reproduktory, vlajky nebo vystoupení „Strašáka“. Nezakázali jsme nic, co by neumožnilo fanouškům například opakování jedinečné atmosféry domácího zápasu se Sevillou. Mezi klubem a Tribunou Sever je fakticky jediný rozpor – používání pyrotechniky. Proto souhlasíme s kartoniádami, ale nemůžeme povolit bez závazné dohody s TS plachty zakrývající převlékající se uživatele pyrotechniky.

Ve středu nás čeká mimořádný zápas, jsme po deseti letech velmi blízko naplnění dalšího našeho snu – postupu do základní skupiny Ligy mistrů.

Nabízíme proto vstřícné gesto těm tisícům fanoušků, kteří včera fandili na TS a dalších tribunách a mají svůj klub skutečně v srdci. Jsme připraveni zrušit sektorizaci již na tento zápas (dočasné opatření, které skončí 10. 9. 2019) a umožnit plnohodnotné fandění za dvou předpokladů.

Představitelé Tribuny Sever se pro tento zápas veřejně zaváží k nepoužívání pyrotechniky a umožní obsazení schodů stevardy, za které je klub v zápasech UEFA dlouhodobě narůstajícím způsobem finančně sankcionován.

Chtěli bychom závěrem mimořádně poděkovat všem fanouškům, kteří včera fandili a pomohli svým hráčům v souboji o krále Vršovic. Všem, kteří hráčům poděkovali po zápase za jejich výkon.

Věříme, že ve středu budou mít od Vás všech podporu, kterou si za radost, kterou nám přináší, bezezbytku zaslouží!

Vždycky jsme s Vámi. A ať se vídáme od září v Lize mistrů!

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články