Sportovní zázrak. Naplno jsme ukázali naši kvalitu | SK Slavia Praha
Více

Sportovní zázrak. Naplno jsme ukázali naši kvalitu

„Je to odměna za práci všech lidí v klubu. Nejen hráčů a realizačního týmu, ale i managementu a ostatních,“ říká po vítězství nad Leicesterem a postupu do osmifinále Evropské ligy Jindřich Trpišovský.

„Průběh byl podobný jako v prvním utkání, postupem času jsme se zlepšovali a rozkoukávali, výkon šel nahoru. Prvních sedm osm minut jsme byli bez míče, Leicester vysoko napadal. Pak se náš výkon ale zlepšil a ve druhém poločase jsme v určitých pasážích naplno ukázali naši kvalitu. Museli jsme si zvyknout na perfektní hřiště, na takovém jsme nehráli ani nepamatuju, bylo hodně rychlé. Tým byl skvěle připravený do defenzivy, podařilo se nám soupeře eliminovat, dali jsme jim dva góly a měli jsme i další šance. Skvělý byl i výkon Leicesteru a rozhodčích, bylo to skvělé utkání, kterému chyběli jen diváci,“ hodnotí vítězství nad Leicesterem trenér Jindřich Trpišovský.

„Musím říct, že je to sportovní zázrak, možná podobný tomu, když Leicester vyhrál anglickou ligou. Pro nás je to podobný šok, propast mezi českým a anglickým fotbalem je obrovská. Je neuvěřitelné, jak se k tomu náš klub dokázal postavit. Když tady vidím tréninkový areál, stadiony, možnosti anglického klubu proti českému ve všech možných aspektech, a my pak s nimi dokážeme hrát dva vyrovnané zápasy, tak je to neuvěřitelné. Práce všech lidí v klubu tím dává smysl, nejen hráčů, ale i managementu. A je za to taková odměna. Moc mi ještě nedošlo, co se stalo. Jsem strašně šťastný, že mám podruhé možnost být v Anglii a vidět tu profesionalitu a co to obnáší, teprve tady si naplno uvědomuji rozdílnost obou světů,“ dodává kouč Slavie.

Neumím si představit, co by podobný zážitek mohlo překonat

Vítězství nad Leicesterem považuje trenér sešívaných za jedno z největších, ne-li největší zážitek své kariéry. „Zážitků v kariéře bylo hrozně moc, například když jsme vyhráli na Marseille s Libercem, nebo se Slavií postoupili přes Sevillu. Nerad bych poměřoval, co je více, jestli vyhrát v Anglii s týmem z TOP 5, nebo něco jiného. Je to pro mě podobné, jako další zážitky v pohárech, které byly umocněné přítomností diváků. Asi si ale neumím moc představit, co by zážitek postupu přes Leicester mohlo v mé kariéře překonat,“ přibližuje Jindřich Trpišovský, který by i v dalším kole vyřazovací části Evropské ligy rád znovu narazil na soupeře z Britských ostrovů.

„Je to kolébka fotbalu. Chtěl bych poděkovat Leicesteru, celému týmu i trenérovi, jak se k nám celou dobu chovali, i teď po zápase, jakého respektu se nám od nich dostalo. Ukazuje to, že je to velký tým i trenér, je něco úžasného tady být. Vždy, pokud bude možnost hrát proti anglickému soupeři, budu si ho přát,“ má jasno kouč sešívaných.

„Je strašně těžké si někoho vybírat, budu nesmírně šťastný, pokud by se nám Slavii podařilo znovu dostat o Anglie. Je pro mě hodně těžké dělat rozdíly mezi Tottenhamem, United a Arsenalem, hrozně rád bych se podíval i na Rangers, ve Skotsku jsem ještě nebyl. Miluji ale slavné stadiony, proto kdyby mě někdo nutil, abych si přeci jen vybral, tak bych řekl Old Trafford. Vždy to beru z pohledu stadionu, chtěl bych vidět zázemí, šatny a tak podobně. Anfield Road bohužel ve výběru není, takže bych volil Old Trafford,“ říká trenér Slavie.

Ukázali jsme, že jsme velký tým

Sešívaní si v utkání na hřišti Leicesteru v první půli chvíli zvykali na tempo hry i rychlý terén, do druhé půli ale nastoupili velmi aktivně, rychle skórovali a domácí až do konce utkání v podstatě k ničemu nepustili. „O poločase si sami hráči uvědomovali, že musíme být aktivnější, upravili jsme také s trenéry některé technické věci v obraně a zakládání protiútoků. Na hráče jsem apeloval, že jsme Leicesteru sebrali v první půli kus sebevědomí, ukázali jim, že jsme velký tým, a že se v druhé půli musíme zlepšit. Že z nás má soupeř respekt a ať kluci zapomenou na rozdíl, který mezi týmy je. Pravda leží na hřišti a ve výkonu,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

Před dvěma lety sešívaní zažili jarní jízdu Evropskou ligou, během které vyřadili Genk a španělskou Sevillu, stopku jim vystavil až dvojzápas s Chelsea. Od té doby se složení týmu hodně proměnilo „Tým je jiný. Spousta hráčů dnes hraje Premier League nebo jinde v zahraničí. Je pro mě neuvěřitelné dívat se na některé kluky, Ondru Lingra, který loni hrál s Karvinou o bytí v lize, Davida Zimu, který před rokem a čtvrt hrát třetí ligu a teď odehrál dva skvělé zápasy na Jamieho Vardyho. Ondra Kúdela, kterého jsme si brali do Liberce po konci v Mladé Boleslavi, Abdallaha Simu, který k nám přišel loni z Táborska z druhé ligy. Tým je teď typologicky i mentálně jiný, nechci poměřovat, který je lepší, i s tím prvním jsme dosáhli velkých výsledků. Lukáš Provod k nám přišel po šesti ligových startech, jsem hrozně rád i za Alexandera Baha, kterého jsem přesvědčil, že krok do Slavie je pro něj dobrý, nebylo jednoduché ho přimět na angažmá v české lize. Řekl jsem mu, že si jednou může zahrát v Anglii, nečekal jsem ale, že to bude tak brzy. Tým je jiný a je možné, že po tomhle výkonu budou asi někteří hráči v létě následovat ty dva kluky, kteří už v Anglii jsou,“ říká kouč Slavie, který očekává velký zájem o hráče sešívaných na přestupovém trhu.

Trenér Leicesteru říkal, že Sima je skvělý

„Obávám se hodně, bavili jsme se o tom s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem asi měsíc zpátky. Říkali mi, že jsme takoví blázni, že se na Leicester určitě dokážeme připravit a vyřadit je. A pokud hráči předvedou dobré individuální výkony, v létě bude výprodej. Nějaký zájem určitě bude, i když roli hraje hodně faktorů jako je COVID nebo Euro. Když jsme se Slavií hráli Ligu mistrů proti Barceloně nebo Dortmundu, tehdy trenéři obdivovali spíše týmovou hru, z konkrétních hráčů jen Tomáše Součka nebo třeba Ondřeje Koláře. Teď máme více individualit, trenér domácích, který se ke mně choval skvěle, se mě už před prvním utkání ptal na Abdallaha Simu, že je skvělý. Budu rád, pokud už hráči odejdou, tak aby šli za částku, která Slavii pomůže k doplnění kádru. Pokud někdo odejde, tak doufám, že ne zase za 6 milionů euro. Kluci ve West Hamu už ukázali, že mohou v Anglii hrát, a jsem si jistý, že stejné výkony mohou předvádět i další,“ dodává trenér sešívaných.

A kam by rádi sešívaní v letošním ročníku Evropské ligy došli? „Před půl rokem jsme v Beerševě prohráli 3:1, a teď, o pár měsíců později, mi před Leicesterem lidé říkali, že šance na postup jsou 50:50. Přišlo mi to neuvěřitelné, musel jsem se tomu i trochu smát. A teď po postupu dostávám otázku, jestli můžeme vyhrát celou Evropskou ligu. Chceme se samozřejmě dostat co nejdál, je ale zázrak, kde s naším rozpočtem jsme už teď. Budeme se každopádně rvát o další postup a uvidíme, co z toho bude,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články