Statistické ohlédnutí za podzimem: Když dva dělají totéž | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Když dva dělají totéž

PRAHA - Věděli jste, že Milan Škoda dal všech devět podzimních branek pravou nohou? Že je od čtrnáctého kola nejlepším střelcem Slavie v historii samostatné ligy? Nebo že když dá Jaromír Zmrhal gól, Slavia zvítězí? I takový byl podzim 2016.
Ani na minutu v lize nechyběl Slavii kapitán Jiří Bílek, který spolu s Janem Bořilem odehrál plných 1440 minut. Na třetí příčce pak je Josef Hušbauer s 1392 minutami. Při součtu všech soutěží se na prvním místě krajní obránce Jan Bořil osamostatnil, Slavii scházel na hřišti pouze v pohárovém utkání s Litoměřickem, odehrál tak na podzim celkem 2070 minut v sešívaném.

Slávisté se s růstem týmového výkonu objevují také na čele individuálních statistik. Milan Škoda sice musel prozatím přenechat post nejlepšího ligového střelce svému mladšímu bratrovi Michalovi, má však více asistencí, což z něj činí nejvíce bodujícího hráče ligy.

Zajímavým ukazatelem, který nabízí český nejvyšší soutěž, je také Chance index, zaměřující se na to, kolik hráč vytvořil spoluhráčům gólových příležitostí. A i v tomto případě je na vrcholu tabulky slávista, tentokrát Josef Hušbauer, ale o něm již byla řeč v minulém článku. Jak se dařilo na podzim jeho spoluhráčům?

Souboj o krále střelců

Sešívaní fanoušci si mohli na podzim užívat klubový souboj o nejlepšího střelce. A napínavý byl až do posledního zápasu, oba hráči totiž skórovali i ve Zlíně. Určování vítěze je pak otázkou stanovených kritérií. V lize dal nejvíc branek Škoda, celkově ovšem Mešanovič.

Milan Škoda se v létě dohodl na setrvání v Edenu a postupně se dostával do tempa. Prosadil se v kvalifikaci Evropské ligy proti Levadii Tallinn, ale rozstřílel se hlavně ve druhé polovině podzimu. Díky dvěma brankám v posledním utkání ve Zlíně také obhájil s 8 góly post nejlepšího slávistického ligového střelce. V lize vyslal na celkem 42 střel, 20 z toho na branku soupeře. Nejvíce, a to šestkrát vypálil proti Liberci a Příbrami, pětkrát pak střílel v Brně.

Svůj počet ligových gólů v červenobílém navíc navýšil na celkových 47, což z něj činí neproduktivnějšího útočníka od vzniku samostatné české ligy. Stanislava Vlčka překonal gólem ve 14. kole na Dukle. Třicetiletému útočníkovi tak patří další důležitý mezník v historii klubu. Je na místě připomenout, že od roku 2014 je jeho jméno napsané také vedle branky s pořadovým číslem 1000.

Do posledního utkání ve Zlíně se se svým parťákem z útoku přetahoval o post nejlepšího střelce podzimu. V lize ho sice Milan Škoda na poslední chvíli předčil, Muris Mešanovič má ale v záloze ještě hattrick z pohárového utkání proti Litoměřicku, v součtu je tak neproduktivnějším střelcem právě on.

A protože pět ze sedmi ligových branek dal jako střídající hráč, vysloužil si přezdívku „supernáhradník“. Neznamená to ovšem, že pokud Mešanovič nastoupí od začátku, gól nikdy nedá. Proměnil dva, u obou ale nastoupil s parťákem v útoku – Milanem Škodou. Z jeho 30 střel mířilo na branku 15. Nejvíce zakončoval proti Spartě a Příbrami, v obou případech pálil pětkrát.

Mešanovič dal v průměru gól každých 85 minut a na rozdíl od Škody, který skóroval jen pravačkou, byla jeho zakončení různorodá. Hlavou dával gól v Tallinnu, hattrick proti Litoměřicku složil ze střely levačkou, pravačkou a hlavičky. V lize pak opět rozložil rovnoměrně zakončení mezi obě nohy a hlavu (vše 2x) a přidal ještě zakončení hrudí.


Mladá krev v záloze

Josef Hušbauer nebyl jediným tahounem ve středu pole. Dvojice sešívaných záložníků Barák – Zmrhal potěšila na podzim nejen fanoušky Slavie, ale i českého národního týmu. Trenér Karel Jarolím hráče na podzim nominoval do reprezentace a oba se mu odvděčili brankou. Jaromír Zmrhal si ji schoval na svůj druhý start, kdy doma v Edenu nastoupil proti Norsku. V následujícím přátelském zápase s Dánskem skóroval i Barák. Ale jak jim to šlapalo v lize?

126 ligových zápasů a všechny v červenobílém, to je slušná porce pro třiadvacetiletého Jaromíra Zmrhala. Na podzim zasáhl do všech ligových utkání a ze všech hráčů vyslal nejvíce přihrávek do gólové šance – 27. A protože jeho přihrávek využil ke skórování akorát Milan Škoda ve Zlíně a proti Bohemce, vyřešil to po svém a pět branek vsítil sám.

Antonín Barák za svým spoluhráčem ze záložní řady rozhodně nezaostával, naopak se vypracoval v pevný článek základní jedenáctky. Tři branky a tři asistence, k tomu navíc 26 přihrávek do gólové šance, to vše dělá podle Chance Indexu z Baráka čtvrtého nejkreativnějšího hráče ligy.

Obranný val

Kapitána Jiřího Bílka doplňuje v defenzivě neprostupná dvojice střežící prostor před Jiřím Pavlenkou. Ač bez sebe Simon Deli a Michael Ngadeu mimo hřiště nedají ani ránu, ze začátku se zdálo, že jejich spolupráce na trávníku už tak dobře šlapat nebude. Na stoperu jim to v Tallinnu příliš nefungovalo, to však vyřešila rošáda v sestavě. Od doby, kdy se Michael Ngadeu posunul na post defenzivního záložníka, základní jedenáctka dostala jasné obrysy. A i díky nim má Jiří Pavlenka nejnižší ligový průměr inkasovaných branek na zápas 0,64 branky a udržel sérii 388 minut bez obdrženého gólu.

Simon Deli byl ligovými trenéry zvolen nejlepším obráncem a v obranných soubojích je mezi ligovými hráči na třetím místě s 73% úspěšností. Před ním je v žebříčku nová akvizice Slavie Michael Lüftner s necelými 75 %. Doma v Edenu měl Deli dvakrát dokonce v obranných soubojích stoprocentní úspěšnost s Rio Ave (7/7) a Slováckem (10/10). Ale umí to i dopředu, proti Boleslavi vyhrál 7 ze 7 útočných soubojů.

Urostlý stoper má také vysokou přesnost přihrávek, 84,4 % ze 455 přihrávek našlo svého adresáta. Předčil ho jen Jiří Bílek, který rozdal 587 přihrávek s přesností 84,7 %. Nejvíce soubojů ze všech slávistů pak vyhrál Michael Ngadeu, a to jak celkově – 212, tak i těch obranných 137. Podzim si osladil ještě gólem přes hlavu proti Mladé Boleslavi.

Předchozí díly:

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články