Takticky i mentálním nastavením to byl skvělý výkon | SK Slavia Praha
Více

Takticky i mentálním nastavením to byl skvělý výkon

Slávisté ovládli 294. derby a na Letné porazili Spartu jasně 3:0. ​„Jsme rádi, že jsme na hřišti udrželi emoce a utkání se nezvrhlo v nějaký boj nebo válku," těší po utkání trenéra Jindřicha Trpišovského.

„Výsledek je skvělý, jsme rádi, že máme tři body a nedostali jsme gól. Kromě drobných pasáží je vítězství zasloužené, kluci hráli dobře, i když bylo vidět, že to je derby a jsme schopni zahrát lépe. V útočné fázi bylo například u situací Petera Olayinky a Lukáše Masopusta vidět, jak moc je zápas důležitý. Celkově takticky, běžecky a mentálním nastavením byl ten výkon absolutně skvělý. Abych ale byl úplně spokojený, přál bych si, abychom některé situace řešili lépe. Nejvíc bych pochválil hráče za minuty po červené kartě, kdy mužstvo zareagovalo úplně skvěle, po vyloučení jsme to dohráli jako velké mužstvo a nepustili jsme Spartu do žádné větší šance. Pochválil bych i Ondru Koláře, který si, na to, že před derby ani před zápasem s Milánem netrénoval, zaslouží absolutorium,“ říká po vítězství na Letné trenér Jindřich Trpišovský.

Oba týmy měly v utkání několik příležitostí, sešívaní ale své šance dokázali vyřešit lépe a třikrát skórovat. „Je to o sebevědomí hráčů v daných situacích, zápasy tohoto typu rozhodují právě takové klíčové momenty. Do utkání jsme nevstoupili špatně, z obou stran to ale bylo opatrné a Sparta pak měla po našem gólu do konce poločasu dvě situace, kdy nás Ondra Kolář podržel. Pokud v takovém zápase, jako je derby, nepřidáte druhý gól, může se stát úplně cokoliv. Tentokrát se projevila i vyspělost našeho mužstva, když jsme věděli, že nemůžeme hrát na 1:0 a musíme se snažit přidat druhý gól,“ přibližuje kouč Slavie.

„Pro Spartu to byl zápas, kterým mohla vše zlomit. Pokud bychom my utkání nezvládli, spadla by na nás kritika, že jsme nevyhráli. Sparta měla na své straně určité trumfy i atmosféru, takové zápasy se týmu v jejím rozpoložení hrají dobře, může se tím odrazit a nastartovat. Říkali jsme si, že na hřišti chceme co nejméně emocí, nechtěli jsme, aby se to zvrhlo v nějaký boj a válku. Musím ocenit i Spartu, že se ve druhém poločase snažila také hrát fotbal, to derby tentokrát dost pomohlo, na rozdíl třeba od těch minulých. Musím pochválit i rozhodčí, kteří zvládli tak náročný zápas s přehledem, nedopustili, aby se to nějak zvrhlo,“ říká trenér sešívaných.

Na hrotu slávistického útoku nastoupil teprve podruhé v sezoně od první minuty uzdravený Stanislav Tecl. „Dlouho to bylo mezi Stanislavem Teclem a Milanem Škodou, pro Standu nakonec nejvíc rozhodlo asi to, že zná Lischku, a také fakt, že jsme chtěli náběhového útočníka, který roztáhne obranu a my budeme silnější ve středu,“ objasňuje Jindřich Trpišovský.

Sešívané poslal v devatenácté minutě do vedení Tomáš Souček, který proměnil penaltu poté, co jej v pokutovém území Sparty fauloval Frýdek. „Suk je mezi určenými hráči, které máme celkově tři. Byl mezi nimi i Nico Stanciu, vždy je to ale o tom, který hráč si na penaltu věří, tomu pak nemá cenu v její exekuci bránit. Tomáš si věřil a proměnil ji, u Nica klobouk dolů, jak celkově zápas zvládl. Nepamatuji si, že by někdo měl české lize emočně a mentálně složitější zápas. Zavřel se před výkopem do svého světa, což jsme od něj chtěli. Neříkám, že byl nejlepší hráč na hřišti, byl ale u penalty a měl i další dobré akce. Splnil přesně to, co jsme vyžadovali, hodně běhal, pokrýval rozehrávku. Na začátku byl trochu nervóznější, pak se ale rozehrál,“ chválí rumunského záložníka trenér Slavie.

Slavia má na Spartu po deseti odehraných ligových kolech už dvanáctibodový náskok. „Jsme rádi, že jsme zvládli derby, jsou to ale stejné tři body, jako jindy. Pocity jsou samozřejmě dobré, navázali jsme na předchozí výkony i tím, že jsme neinkasovali. Například Tetteha jsem dlouho neviděl hrát tak, jako teď proti nám, kluci ho ale vzadu perfektně ubránili. Přenesli jsme na hřiště klid, za to jsem rád. Je to ale pouze desáté kolo, náskok na Spartu je sice hezký, na Plzeň však máme jen tři body. Tohle jsou ale zápasy, které to v závěrečném součtu mohou rozhodnout,“ ví kouč sešívaných.

David Hovorka i Nico Stanciu hráli v minulosti za rivala z druhé strany řeky, trenérský tým Slavie však oba hráče nemusel na atmosféru v derby nijak zvlášť připravovat. „Pepa Hušbauer byl rád, že po dlouhé době nebyl terč toho všeho, ulevilo se mu. Příprava Davida Hovorky i Nica Stancia byla jednoduchá, jsme na nějaké cestě, víme, co je pro nás důležité, je to fotbal a předvedená hra. Příprava s hráči probíhala individuálně, dobře ale věděli, co je čeká. Chtěli jsme akorát, abychom se nenechali na hřišti do něčeho zatáhnout, oba týmy naštěstí chtěly hrát fotbal, červené karty vyplynuly ze hry. Vyzdvihl bych to, že všichni chtěli na hřišti předvést co nejlepší výkon,“ uzavírá trenér Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články