Taras? Teď stoper číslo 1. Fanoušci jsou jako živá voda | SK Slavia Praha
Více

Taras? Teď stoper číslo 1. Fanoušci jsou jako živá voda

Jindřich Trpišovský po vítězném utkání v Teplicích chválil Oscara, třígólového Ivana Schranze i Tarase Kačarabu. A smekl také před fanoušky, kteří na startu nové ligové sezony plní stadiony.

Slávisté v páteční předehrávce 2. kola FORTUNA:LIGY zvítězili v Teplicích 3:1 díky hattricku Ivana Schranze, který po letním přestupu do Slavie prožil první třígólový večer v kariéře. 

„Do zápasu jsme docela dobře vstoupili, dostali jsme se do vedení. Pak jsme si ten zápas sami hodně ztížili, Teplice daly gól po naší chybě a měly i další příležitost. Pak jsme v průběhu utkání neproměnili spoustu šancí, třikrát jsme byli sami před Grigarem, ani jednou jsme to neproměnili. V brejkových situacích nám chyběla dobrá finální přihrávka. Dlouho to bylo o gól, pak nás uklidnila třetí branka. Byl to solidní fotbal ve vysokém tempu od obou týmu, mrzí mě neproměněné šance,“ hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

Výkon o stupeň lepší než ve Zlíně

Slávisté úspěšně zvládli první dva zápasy nové sezony, navíc dvakrát zvítězili na půdě soupeřů. Hráči, co se postupně připojovali z reprezentací, už se postupně zapojují do zápasů. 

„Formujeme se za pochodu, vstup dobrý, zvládli jsme dva zápasy venku, máme šest bodu. Výkon byl o stupeň lepší než ve Zlíně. Změn je tam hodně, někteří hráči jsou nerozehraní. Zaplaťpánbůh, že hráli alespoň třicet minut, hodně jim to pomůže. Olayinka i Sima jsou zpátky po zranění. Ondra Kúdela nemůže hrát ve středu, takže jsme udělali změnu i na stoperské dvojici. Spokojenost je s body i s individuálními výkony, ale trošku nás trápí aktuální stav důležitých hráčů.“

Stav Jana Bořila, Jana Kuchty a Michaela Krmenčíka

Zdravotní stav nepustil do zápasu kapitána Jana Bořila a nejlepšího střelce loňské sezony Jana Kuchtu, který vystřeli výhru ve Zlíně. K zápasu ještě nebyl připraven ani Michael Krmenčík, který sešívané nedávno posílil. 

„Honza Bořil si přivezl problém z národního týmu. Měl doporučenou dlouhou pauzu, po ní šel do prvního tréninku a vrátil se do stavu předtím. Momentálně netrénuje a těžko říct, kdy bude zase k dispozici. Michael Krmenčík absolvoval první trénink s týmem, teď jsme na víkend zvolili variantu, že bude mít dva těžké tréninky, než aby tu měl krátký start, protože měl těžký trénink před zápasem a další ho čeká. Začíná vlastně od nuly, po Euru měl pauzu a přijel s lehčím zraněním. Má za sebou týden trénování. U Honzy Kuchty uvidíme, měl zdravotní problém, kvůli kterému se musel odpojit od týmu. Vyšetření dopadla lépe, ale uvidíme, co s ním udělá zátěž. Myslím, že to nebude moc těžké a do týdne bude zpátky. Krmenčík je s týmem, chybí mu jen zápasová kondice,“ prozrazuje Jindřich Trpišovský.

Nadcházející boj o Ligu mistrů

Už ve středu vstoupí slávisté do kvalifikace o Ligu mistrů. V Budapešti vyzvou maďarský Ferencváros, který loni přes předkola postoupil až do skupinové fáze. 

„Je to hodně fotbalový tým s velice širokým kádrem, nikdo jim neodešel a přišly tři velké posily na ofenzivní posty. Vládnou maďarské lize. Loni hráli základní skupinu Ligy mistrů a potvrdili to ve druhém předkole proti Vilniusu, kde byli jednoznačně lepší a druhý zápas si dokonce myslím, že dohrávali na údržbu. Mají velkou kvalitu, je to stejný tým, co loni postoupil do základní skupiny. Hodně rotují, mají spoustu reprezentantů. Je to tým, který je silný hlavně na ofenzivních postech," zamýšlí se hlavní trenér Slavie.

Výhru v Teplicích vystřelil hattrickem Ivan Schranz. Letní posila si tak říká o místo v sestavě v boji o Ligu mistrů. „Zamotal mi hlavu hodně, potvrdil velice dobrý výkon z druhého poločasu ve Zlíně a jeho celkové počínání od začátku přípravy. Předvedl skvělý výkon nejen v koncovce. Kdyby si v ní všichni počínali jako on, tak těch gólů mohlo být mnohem víc a mohli jsme mít klidnější průběh utkání. V momentálním rozpoložením ukazuje, že s ním můžeme počítat na jeden z těch ofenzivních postů v základní sestavě nebo na dostřídání. Je to trochu odlišný typ křídla, než máme. Ve druhém poločase jsme viděli, že hrál velice dobře na hrotu, ve Zlíně hrál podhrot. Obrovská výhoda pro nás i pro něj je, že může nastoupit na všech čtyřech těch postech.“

Oscar mi připomíná Marcela a Daviese

Na úvodní dvě trefy sešívaných nahrál Ivanu Schranzovi Oscar. Liberijský univerzál za úvodní dvě kola nasbíral tři asistence a na postu levého obránce si při zranění kapitána Jana Bořila vede skvěle.

„Přišel k nám jako střední záložník, šestka nebo osmička. Ale už na začátku, během prvních pár měsíců, jsem věděl, že na tomto postu by byl v našem týmu a při našem stylu hry hodně limitovaný. Neviděl jsem moc šancí, že by se mohl prosadit přes jiné naše hráče. První zápasy, ve kterých nastupoval, to i ukázaly. Bylo to takové střídavě oblačno, špatně se orientoval, limitovala ho hodně hra jednou nohou ve středu hřiště. A v podstatě na některých trénincích ve druhé sestavě chodil hrát křídlo, mysleli jsme si, že tam by mohl mít uplatnění. Pak jsme se rozhodli, že ho naučíme bránit, že ho naučíme defenzivu, protože na to má všechny předpoklady. Bylo potřeba ho přeorientovat z hraní ve středu na hru na krajích hřiště, což je velmi těžké. Ale zvládl to! Někde jsem to i říkal, že mi připomíná Marcela a Daviese z Bayernu. Všichni se smáli, ale já jsem to v něm hned viděl. Byl strašně chytrý a učenlivý, pak mi dokonce jednou řekl, že si nechal stáhnout zápasy těch dvou a díval se na ně pořád dokola. První dva letošní zápasy měl špičkové, ale už vloni hrál výborně. V Evropské lize uhlídal proti Arsenalu Saku, což se podařilo jen málokomu. Je to prostě neuvěřitelně komplexní hráč, jen potřebujeme, aby dával více gólů a víc se dostával do vápna, což mu ještě není úplně vlastní. Až přidá branky, bude atakovat nejlepší hráče v lize, a to myslím všeobecně. Hrozně hezky se na něj dívá, Ibra po zápase ve Zlíně říkal, že to, jak hraje, je takový tanec s míčem Že když ho vidí, musí se někdy smát. Že těžké situace jsou v jeho podání vlastně hrozně jednoduché," ocenil Oscara Jindřich Trpišovský.

S jakými stopery na Ferencváros?

Na stoperu v Teplicích nastoupili Taras Kačaraba a David Zima, který nahradil v základní sestavě Ondřeje Kúdelu. Opora zadních řad nemůže ve středu proti Ferencvárosi nastoupit.

„Ondra nemůže hrát, Taras to ale odehrál naprosto fantasticky. Kdo si udělá jeho rozbor hry ve Zlíně, zjistí, že předvedl skvělý výkon. Jak v defenzivě, tak v ofenzivě. Měl tam čtyři momenty, které se u stopera hned tak nevidí, z jeho akce byla i naše první gólovka. Takže ve Zlíně skvělý výkon, dneska jsem to ještě neviděl na videu, takže mi možná unikly některé detaily skrz postavení. Ale byl jsem zase spokojený, až na některé souboje, kdy tam v první půli propadlo několik balonů. V obou utkáních byl ze stoperské dvojice tím lepším. Zimič se nám bohužel nevrátil z Euro v takovém rozpoložení, jako končil ligu. Což bylo vidět i na tréninku, dnes tam také byly věci, které v minulosti nedělal. Na druhou stranu má velké zkušenosti s Evropou, vloni odehrál skoro všechna utkání, proto momentálně počítáme na Ferencváros spíš s dvojicí, která hrála v Teplicích. Ale samozřejmě trošku v hlavě máme i Tomáše Holeše, který ještě ale není v takové kondici. Bavili jsme se o tom spolu a necítil se jít dnes od začátku. Chtěl jít do rozehraného zápasu. Uvidíme, jaký bude zdravotní stav zbytku hráčů, Taras odvedl dva skvělé výkony, uklidnil se, přestože někteří lidé k němu byli skeptičtí. On si ale musel zvyknout, protože přechod a změna stylu hry pro něj byla obrovsky náročná. Nebyl na to zvyklý, navíc byl na půlročním hostování, měl to v hlavě, protože každý zápas defacto hrál o budoucnost, jestli u nás zůstane. Teď je pro nás momentálně stoperem číslo jedna. A u Zimiče jsme přesvědčení a věříme, že to zvládne, protože to zvládnul i vloni při ještě vypjatějších zápasech. Takže na 99 % do Ferencvárose půjdeme se stoperskou dvojicí, jako hrála dneska," říká šéf střídačky sešívaných.

Fanoušci jsou skvělí! Jako by nás polili živou vodou

V závěru pozápasové tiskové konference hovořil Jindřich Trpišovský o fanoušcích. Jak na českých stadionech, tak těch, kteří budou v Maďarku na utkání proti Ferencvárosi.

„Těším se na ně moc, kluci od nás už byli na jejich prvním zápase s Vilniusem. Byli přímo na stadionu a říkali, že atmosféra byla skvělá. V Teplicích to bylo také výborné, někteří kluci ze zahraničí, třeba Alex Bah, z toho byli vyvalení, kolik tady bylo fanoušků Slavie. Že prý fanoušci Slavie jsou všude. Nejsou na to zvyklí, přišli v době, kdy byly prázdné stadiony. Já si to strašně užívám, pamatuji si, jak jsme tady hráli v zimě, přelom února a března, stadion byl úplně prázdný. Bylo to prostě divné, fotbal byl divný. Dnes to bylo skvělé, s hráči jsme se na hřišti ani neslyšeli. Už po Zlíně jsem měl v sobě já osobně úplně jiné emoce, zážitek a prožitek byl mnohem větší, než tomu bylo předtím. Lidé měli dlouhou pauze a je vidět, jak se těšili na fotbal, je to skvělé. Je to jako by nás někdo polil živou vodou. Zápasy jsou také v úplně jiné intenzitě, pevně doufám, že to tak zůstane. Že nikdo nebude šílet a zakazovat lidem chodit na stadion. Že minimálně budou moci chodit ti, kteří jsou otestování a očkovaní. Buďme rádi za každého fanouška a naopak je zkusme dostat na stadion, než jim to zakazovat. Těšíme se na maximální kapacitu,“ uzavírá hlavní trenér Slavie.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články