Těší mě týmový projev, hrál se skvělý fotbal | SK Slavia Praha
Více

Těší mě týmový projev, hrál se skvělý fotbal

Sešívaní sehráli s Barcelonu vyrovnaný zápas a v závěru se hnali za vyrovnáním, nakonec ale prohráli těsně 1:2. „Kluci hráli fantasticky," říká Jindřich Trpišovský.

„Neříkám to moc často, když ale vynechám prvních dvacet minut, kluci hráli fantastický zápas. Když si vezmu, proti komu jsme stáli, jsem hrozně rád za projev týmu, i když je to nakonec prohra bez bodu. Hlavně od 25. minuty a v druhém poločase náš výkon gradoval, v posledních deseti minutách jsme měli spoustu situací ve vápně, které mohly skončit gólem. Je škoda, že jsme si dali v podstatě dva vlastňáky. Prvních dvacet minut od nás nebylo dobrých, byli jsme od hráčů soupeře hodně daleko. Od té naší první šance to ale byl vyrovnaný zápas. Podle mě se hrál skvělý fotbal, oba týmy měly spoustu šancí, Ondra Kolář toho také hodně pochytal,“ hodnotí zápas s Barcelonou trenér Jindřich Trpišovský.

„Co mě těší nejvíce, je týmový projev a skvělé individuální výkony některých hráčů. Když vidíte, jak v některých fázích donutíte Barcelonu odevzdávat balony, je to skvělé. Na druhé straně samozřejmě měli také pasáže, kdy nám nepůjčili míč. Ne často to říkám, i přes prohru jsme ale hráli skvěle, lidé se bavili. Prohrajete ale takovým gólem ze standardky, souhrou okolností, a pak neproměníme šance… Hraje se na góly, rozhoduje kvalita v pokutovém území, což nám soupeř ukázal při první brance. Jsem ale rád za naši hru, gól, a za posledních deset minut, kdy vyrovnávací branka visela až do poslední minuty nastavení ve vzduchu," říká kouč Slavie.

Soupeř v úvodu utkání překvapil sešívané taktickým pojetím hry. „Realita je jiná, než jak to vypadá před zápasem na videích. Utíkali nám po stranách, prvních patnáct minut bylo z naší strany špatných, byli jsme daleko od hráčů, i když jsme měli početní převahu ve středu hřiště. Měli jsme příliš velký respekt. Trochu nás trápil Semedo na pravé straně, hodně nám utíkal, Bóřa se věnoval spíše Messimu. Rychle to přečetli a hodně nás tam větrali," přibližuje trenér sešívaných.

Slávisty v zápase opět trápilo neproměňování velkých šancí. „Celkově jsme dali ve třech zápasech dva góly, to je trestuhodné, protože každá naše chyba a šance, kterou soupeř má, je obrovské ohrožení brány, strašně to bolí. Když máme pět šancí a stejně neuspějeme, je to těžké. Klukům říkám, že roste přímá úměra, čím víc šancí máme, tím je větší šance skórovat. U nás to ale v Evropě zjevně neplatí. Kluky to samozřejmě strašně mrzí, někteří ještě teď smutně sedí v kabině. Honza Bořil je takový jediný vítěz, protože navždy bude mít zapsáno, že dal gól Barceloně. Když neproměníte s Barcou v závěr zápasu šanci, díky které byste srovnali na 2:2, zůstane to v hráčích hrozně dlouho. Jsme zbrklejší než v lize. Taková klasická situace byla například v 88. minutě, kdy střílíme z nepřipravené pozice nebo z brejku místo střely přihráváme do strany. To pak bolí,“ mrzí Jindřicha Trpišovského.

„Když je hráč v únavě a není v komfortní situaci, po sprintu nebo několika nábězích, a musí vyřešit určitou situaci, je to jiné než když jste v klidu. Proto občas děláme zakončení až po tréninku, kdy jsou hráči unavení. Na druhou stranu, nějak se v zápase do nebezpečných prostorů musíte dostat, a pokud to nevyjde, musíte se dostat zpátky. Pak metry naskáčou. Souvislost to samozřejmě má, když jsou nohy od laktátu unavené, není to ono,“ má jasno kouč sešívaných.

V přípravě na zápas se trenéři snažili nasimulovat i hru Lionela Messiho. „Leváky jsme moc neměli, Laco Takács nám dělal Lengleta a musel rozehrávat levou, což mu moc nevonělo. Přemýšleli jsme nad Zdeňkem Houšteckým, je to taky levák a taky často odpočívá na hřišti (smích). Hráče jako Messi ale nasimulovat nejde, vzpomínám na jeho kličku v závěru, kdy proběhl mezi dvěma hráči, to musíte ocenit, je to fantastické. Až na ty závěrečné situace, které vznikaly z brejků, hráli kluci na Messiho skvěle. Tomáš Souček i David Hovorka mu několikrát fantasticky odebrali balon. Individuální výkony našich hráčů se vyrovnaly soupeři, což je pro ně skvělé zadostiučinění,“ říká trenér Slavie.

Další bodová ztráta Jindřicha Trpišovského hodně mrzí. „Říkal jsem panu Tvrdíkovi, že uděláme ve skupině pět až sedm bodů. Matematicky se nám to teď zkracuje, ale říkal jsem mu, že všechny týmy dokážeme doma potrápit. Máme celkově jen jeden bod, v každém zápase jsme však sahali po bodovém zisku. Čekají nás ještě tři složitá utkání, zadostiučinění pro mě bude, když v nich budeme mít stejný herní projev a budeme sahat po bodech. Za naše nasazení a odhodlání chceme ručit. Vidět kluky, jak dokáží hrát na takové riziko jeden na jednoho s Messim se Suárezem, je skvělé.“

Tradičně skvělý výkon předvedl proti Barceloně kapitán Tomáš Souček. „Každý vidí, jak důležitý je to hráč. Pokud by mu takové výkony mohly pomoci k tomu, aby přestoupil do nějakého velkoklubu, všichni bychom mu to přáli, bylo by to velké zadostiučinění. Náhradu za něj nenajdeme, je to fotbalový atyp, doba bez něj ale jednou nastane a musíme se na to připravit. Tomáš patří na svém postu mezi nejlepší v Evropě, i podle čísel, která máme k dispozici. Takový hráč jako on se v Česku narodí jednou za deset let. Má v sobě všechno, dává góly, odebírá míče, vyhrává souboje a hodně běhá. Takových hráčů potřebujeme vychovat v Česku více. Kluků, kteří proti Barce předvedli dobrý výkon, bylo ale více. Například Petr Ševčík, který má skvělou práci s míčem a vyrovnal se na hřišti třeba i De Jongovi,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články