Těším se. Hrajeme na jednom z posvátných stadionů | SK Slavia Praha
Více

Těším se. Hrajeme na jednom z posvátných stadionů

Na předzápasové tiskové konferenci vyhlížel konfrontaci s nizozemským Feyenoordem v Evropské konferenční lize hlavní trenér Jindřich Trpišovský.

Sešívané čeká ve čtvrtek další zápas skupiny Evropské konferenční ligy. Ten odehrají s Feyenoordem na věhlasném stadionu De Kuip s kapacitou 47 500 diváků. „Vnímám to, protože miluju fotbalovou historii i stadiony. Tohle je jeden z posvátných stadionů v Evropě. Jsem tady poprvé. Před třemi lety tu byl na mládežnickém turnaji Dan Samek. Hrozně jsem se těšil, protože ten stadion znám z televize a z vyprávění Micka van Burena, který sleduje Feyenoord a je to jejich skalní příznivec. Jsem nadšený, když nám Feyenoord vylosovali. Pamatuju si zápasy Pierra van Hooijdonka a zápasy, když vyhráli evropské poháry. To, že tu působili dva čeští trenéři, jeden myslím čtyři sezony a vyhrál pohár, není v českých podmínkách jednoduché. U hráčů je to jednodušší, ale trenéři jsou v zahraničí minimálně. Viděl jsem tu na stěně nějaké fotky a hledal jsem je, ale šel jsem rychle, abych nezdržoval. Je to krásné a těžké, když se český trenér dostane do zahraničí a zvlášť do takového klubu. S odstupem času ty úspěchy ani nedoceňujeme. Je tu jedna z nejlepších atmosfér v Evropě, je to tu skvělé. Celá Slavie si váží toho, že tu může být,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Mick van Buren nám o soupeři hodně vyprávěl

Velkým fanouškem Feyenoordu je Mick van Buren, který poskytl trenérskému týmu informace o svém oblíbeném klub. „Říkal nám toho spoustu, už i v loňské a předloňské sezoně, protože když jsme byli na soustředění a hrálo Česko s Nizozemskem na EURO a Mick celý den chodil v holandském dresu i na snídani. Večer byl pak smutný a říkal, že to není možný. Vyprávěl nám o atmosféře, skvělé kulise i představovačkách u nových hráčů před sezonou. Když tu byla Liga mistrů, tak tu byl stadion plný už hodinu před výkopem, mají to spojené s různými vystoupeními. Říkal, že kromě Slavie jsou to nejlepší fanoušci na světě. Komu bude Mick fandit nevím, to je otázka spíš na něj," říká hlavní trenér.

Slavii čeká náročný týden. Po čtvrtečním utkání s Feyenoordem se musí vrátit do Prahy a připravit se na nedělní 300. derby se Spartou. „Přistoupíme k tomu tak, abychom byli úspěšní v obou zápasech. V sestavách jsou vždycky nějaké změny, vychází to z typologie zápasů. Když hrajete ve čtvrtek na Feyenoordu a v neděli derby, tak nemůžete říct, který zápas je méně důležitý. Všichni máme v hlavě, že tu hrajeme velký zápas, na který se moc těšíme, to je teď to nejdůležitější. Od čtvrtka večer zase budeme přemýšlet nad nedělním utkáním. Nějaký hráč může mít samozřejmě drobnější zdravotní problém nebo karetní trest. Ve čtvrtek budou změny oproti Hradci a třeba se bude lišit i sestava s výhledem na neděli, ale bude to podle silných stránek a předností soupeře a formy. Taky je to o nějaké historii toho hráče, co má za sebou. Třeba jsme stahovali Nica, který odmakal zápas ve Velvarech. Je to pro nás velký zápas, všichni se na něj těšíme, chceme uspět a nekoukáme na to, co bude potom,“ říká Jindřich Trpišovský.

Ondřej Kúdela? Naděje na jeho účast v derby existuje

Hlavní trenér zmínil i komplikovanou situaci v defenzivě, vlivem řady zranění zbyl pouze jeden klasický stoper - Aiham Ousou. Ligový duel s Hradcem odehrál kapitán švédské jednadvacítky ve dvojici s Tomášem Holešem. „Máme dvojici, která nám momentálně vychází jako nejlepší. Byly tam některé nedostatky, které ukázal zápas s Hradcem, ale myslíme si, že to bylo především vlivem nesehranosti. Oba hráči jsou velice kvalitní. Dávají nám bonus určité rychlosti, pohyblivosti i kreativity. Myslím si, že díky nim jsme silnější v rozehrávce, ale je to i o dalších hráčích okolo. Takže máme dva hráče, čekají nás dva náročné zápasy, pak je repre pauza, na kterou oba odjíždí. Teď máme v plánu je využít v každém zápase, pak se uvidí. Nemůžeme moc kalkulovat, ale nějaké další alternativy tam máme. Alex Bah, Honza Bořil, Dan Samek, Lukáš Masopust, který ukázal dobrou organizaci hry ve Velvarech. Jsme spokojení, Aiham je ryzí stoper, Holi hraje na tomto postu v nároďáku, řešit to budeme až zdravotně nebo karetně, “ říká Jindřich Trpišovský, který hovořil i o stavu Ondřeje Kúdely.

„Ondra má specifické zranění. Už při prvním výhledu si přál, aby mohl stihnout derby, dělá pro start všechno, naděje tam pořád je. V tuto chvíli je to tak 50 na 50. Neumím odhadnout, kdyby byl fit, zda bychom ho proti Feyenoordu použili. Nechci to ani řešit, uvidíme, jak bude čtvrteční zápas vypadat. Ondra s námi ani v Rotterdamu není, je v Praze a doléčuje se, zůstal tam s fyzioterapeuty a využívá různé procedury pro urychlení léčby. Malá naděje, že by mohl být v neděli k dispozici, je, ale nechceme riskovat, že by si zranění obnovil a byl pak mimo třeba na celý podzim. Hrát bude jen v případě, že bude stoprocentně fit,“ uzavírá šéf střídačky sešívaných.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články